Conform celor mai recente statistici, companiile cu cele mai bune performanțe financiare sunt și cele care au un număr mare de femei în poziții de conducere. Cu toate acestea, femeile rămân încă în urma colegilor lor bărbați atât în ceea ce privește numărul de poziții de conducere ocupate, cât și nivelul salariilor. Vestea bună este că educația executivă reprezintă o metoda eficientă de a depăși aceste obstacole. Deși un MBA nu garantează automat accesul la o poziție de director, un astfel de program este o opțiune excelentă pentru orice femeie care dorește să investească în propria persoană, carieră și viitor, depășind astfel barierele de gen care îi pot împiedica succesul, spune Prof. Barbara Stöttinger, decan al WU Executive Academy, într-un material de opinie.

Iată opt beneficii cheie pe care un MBA le oferă femeilor lider.

1. Accesul la o rețea profesională globală

Construirea unor relații de încredere și dezvoltarea unor conexiuni internaționale solide cu alți lideri din mediul de afaceri sunt adesea percepute de studente ca fiind unul dintre cele mai valoroase beneficii ale unui MBA. Multe femei apreciază în mod special nivelul de prietenie profesională și suportul reciproc oferit de rețea, chiar și mult timp după absolvire. Nu este rar ca fostele colege de MBA să înceapă afaceri împreună, să se angajeze reciproc sau să-și facă recomandări în cadrul comunității de afaceri, cunoscând în detaliu forțele și slăbiciunile fiecăreia. Deși o rețea profesională valoroasă nu garantează succesul în carieră, ea deschide cu siguranță uși către noi posibilități și perspective.

2. Expertiză în afaceri

Un program de MBA potrivit nu se limitează la furnizarea de cunoștințe analitice, decizionale și de leadership, ci oferă și un set complet de competențe aplicabile în diverse contexte. Astfel, femeile își pot valorifica abilitățile, ceea ce nu doar că încurajează diversitatea în mediul academic și în domeniul de management. În plus, sala de clasă devine cadrul perfect în care studenții învață să colaboreze în echipe diverse, să gestioneze constrângerile de timp și să evalueze riscurile strategic, nu doar să le minimizeze. În acest mediu provocator, dar stimulant, femeile își pot rafina simțul pentru afaceri și intuiția pentru identificarea oportunităților de business.

3. Încredere în propriile forte

O doză sănătoasă de încredere este esențială pentru orice director executiv. Printre altele, un MBA te învață cum să-i convingi pe alții, să-ți susții punctul de vedere și să rămâi ferm în fața provocărilor. Această experiență crește încrederea în propriile forțe într-un mod incredibil. Interacțiunea și învățarea alături de colegi nu se limitează la acumularea de cunoștințe; acestea contribuie, de asemenea, la cristalizarea identității tale ca lider și te pregătește pentru provocările viitoare.

4. Schimbul de bune practici cu colegi care au preocupări similare

În ultimii ani, numărul femeilor care se înscriu la programe de MBA a înregistrat o creștere constantă. Vestea bună este că, în prezent, femeile constituie un procent substantial din participanți, unele clase de MBA având peste 50% studente. Astfel, se creează cadrul ideal în care femeile pot să interacționeze cu colegi care se confruntă cu provocări similare, oferindu-le ocazia de a face schimb de bune practici și de a învăța cum să se afirme cu succes în mediile de afaceri competitive.

5. Schimbarea Perspectivei

Adeseori, o simplă schimbare de perspectivă poate pregăti terenul pentru transformări majore în carieră. Printre aspectele pe care femeile le apreciază cel mai mult la un program de MBA se numără: ascuțirea instinctului pentru oportunități, deschiderea orizonturilor profesionale și dobândirea abilităților și încrederii necesare pentru a explora aceste oportunități. Este vorba despre adoptarea unui nou mod de gândire care, nu de puține ori, ajunge să influențeze toate aspectele vieții. MBA-ul încurajează, de asemenea, gândirea strategică și viziunea amplă. Fiind înconjurat constant de colegi care gândesc la scară largă și țintesc obiective ambițioase, experiența poate fi revelatoare. De multe ori, schimbarea de perspectivă poate părea minoră la început, dar cu timpul poate evolua într-un mod de a vedea lumea complet nou.

6. Credibilitate competitivă

Deținerea unui MBA de la o instituție internațională de prestigiu atestă angajamentul unui manager către dobândirea de cunoștințe, practici și excelență în afaceri. Din perspectiva unui recrutor, acest aspect reflectă dorința candidatului de a explora, învăța și evolua. Când aplică pentru posturi executive de top, multe femei în poziții de conducere percep această "doză suplimentară de credibilitate" ca un avantaj semnificativ în fața concurenților, servind drept un indicator valoros al potențialului lor.

7. Dezvoltarea strategică a carierei

Pe lângă furnizarea de cunoștințe de ultimă oră în management și practici de afaceri inovatoare, școlile de afaceri de top oferă și un portofoliu extins de servicii dedicate carierei. Studenții și absolvenții valorizează în mod special suportul în dezvoltarea carierei oferit de program, mulți dintre ei profitând de această perioadă pentru a-și planifica strategic evoluția profesională. Femeile, în special, apreciază sesiunile de coaching personalizate cu experți în dezvoltarea carierei, deoarece le oferă ocazia să aprofundeze individual cunoștințele dobândite în cadrul programului. Atelierele de dezvoltare profesională, analiza CV-ului și sesiunile de consiliere le ajută să reflecteze asupra oportunităților și provocărilor de carieră, susținându-le în dezvoltarea competențelor de leadership în contextul situației lor profesionale actuale.

8. Flexibilitate

Majoritatea programelor de MBA sunt concepute pentru a se adapta stilului de viață al unui manager ocupat. Femeile, în special, consideră flexibilitatea oferită de programele part-time și de tehnologiile avansate de e-learning extrem de valoroasă, permițându-le să echilibreze mai eficient jobul, viața de familie și cerințele unui program MBA solicitant.

WU Executive Academy organizează în București, din anul 2006, un program de Executive MBA, la care participă anual aproape 30 de manageri și antreprenori.

Sursa foto: WU Executive Academy

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri