Ești în căutarea jobului de vis și ai fost chemat la un interviu? Atunci este timpul să te pregătești să te prezinți în cea mai bună lumină posibilă în fața angajatorului. O pregătire atentă, fizică și mintală, poate să influențeze mult opinia acestuia și poate face diferența între un simplu interviu și o ofertă de angajare. Descoperă în cele ce urmează câteva aspecte de care să ții cont atunci când te pregătești să mergi la un interviu de angajare.

Anticiparea răspunsurilor

Anticipează întrebările comune care îți pot fi adresate în timpul interviului și pregătește-ți răspunsurile în avans. Persoana care se ocupă de recrutare ți-a văzut deja CV-ul, deci, în timpul interviului, va trebui mai degrabă să te concentrezi pe realizările anterioare și pe punctele tale forte, precum și pe modalitățile în care ai putea contribui la dezvoltarea companiei. Susține-ți discursul cu exemple concrete și încearcă să fii cât mai încrezător, pentru a demonstra pregătirea și profesionalismul de care poți da dovadă.

Planificarea logistică

Un aspect adesea neglijat de persoanele care merg la un interviu de angajare, planificarea logistică este tot atât de importantă ca pregătirea emoțională și fizică. Asigură-te că știi unde se află firma la care candidezi și evaluează timpul de care ai nevoie pentru a ajunge acolo, indiferent că-ți comanzi un taxi online, folosești mașina proprie sau mijloacele de transport în comun. Atunci când faci o comanda la taxi online, rezervă-ți un avans pentru a evita stresul de ultim moment. Este recomandat să ajungi măcar cu 10-15 minute mai devreme, pentru a te așeza, a respira adânc și a te pregăti mintal pentru interviul programat.

Pregătirea fizică

Să fii pregătit pentru un interviu nu înseamnă doar să ai un aspect profesional, ci și să te simți plin de energie și să emani încredere de sine. Îmbrăcămintea recomandată pentru un interviu de angajare poate să varieze, în funcție de domeniu. De exemplu, ținuta aleasă pentru un interviu pentru un post într-o bancă nu este aceeaşi cu cea recomandată dacă mergi la un interviu într-o companie de content marketing. Încearcă să descoperi care este politica firmei în materie de ținute și alege una potrivită. Asigură-te că hainele tale sunt curate, călcate și în stare bună. Ai astfel ocazia să faci o primă impresie bună, chiar înainte de a începe discuția cu persoana cu care vei avea interviul de angajare. Nu neglija nici aspectul personal și asigură-te că te-ai odihnit, te-ai hidratat și te-ai hrănit cum trebuie. O noapte bună de somn și o alimentație echilibrată sunt necesare pentru ca tu să ai energie și să gândești cu claritate astfel încât să fii pregătit corespunzător pentru interviu.

Gestionarea stresului

Stresul poate fi cel mai mare dușman în general, nu numai în timpul unui interviu. De aceea, este recomandat să apelezi la tehnici corecte de gestionare a stresului, precum respirația profundă, meditația, yoga, dar și vizualizarea pozitivă. Dacă ești mai degrabă o personalitate anxioasă, acestea sunt metode foarte bune de a te calma și de a-ți induce o stare mintală pozitivă. Vei avea mai multă încredere în tine și vei putea să abordezi interviul pentru angajare cu optimism.

Pregătirea pentru negociere

Poate să ți se pară un subiect incomod sau delicat, dar negocierea pachetului salarial este parte a procesului de angajare. Dacă interviul a decurs bine, salariul este un subiect care trebuie discutat. Documentează-te înainte despre nivelul salarial al unor angajați cu experiență și pregătire similare. Totodată, stabilește-ți un nivel minim de la care vrei să începi negocierea. Analizează și beneficiile oferite pe lângă salariu, care, uneori, pot fi mai importante decât venitul lunar în sine. De la munca remote sau hibrid la asigurare medicală și pensie privată, de la abonamente de wellness la mașină de serviciu cu decontarea combustibilului, beneficiile extrasalariale pot varia mult.

În concluzie, să fii pregătit pentru un interviu de angajare implică mult mai mult decât să ai un CV foarte bun. Abordează holistic acest eveniment din viața profesională, având grijă și de aspectul fizic, și de starea emoțională, pentru a avea cele mai bune șanse de succes.

Sursa foto: Freepik

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri