Este căldura din prezent neobișnuită sau nu? Traversăm o perioadă cu schimbări climatice fără precedent, sau dimpotrivă, temperaturile urcau foarte mult și în trecut? Părerile sunt împărțite, motiv pentru care este potrivit să ascultăm sfaturile specialiștilor, meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) fiind persoane avizate în acest sens.

Temperaturi normale pentru luna lui cuptor

Astfel, meteorologul ANM Raul Ilea a declarat pentru wall-street.ro faptul că actualul val de căldură nu este unul neobișnuit.

Acesta adaugă de altfel că, fiind în "luna lui cuptor", cea mai caldă lună din an își face simțită prezența și în ceea ce privește valorile de temperatură.

Cât despre evoluția vremii, meteorologul arată că avertizarea meteorologică este valabilă și pentru ziua de 26 iulie, pentru jumătatea sud-estică a țării: galben, portocaliu și roșu, cu roșu fiind vizate județele Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, vestul județului Constanța și municipiul București.

Totodată, acesta mai spune că în partea de nord vest a țării se va răci destul de bine pentru ziua de 26 iulie, după care și pentru ziua de 27 iulie există o prognoză asemănătoare la nivelul întregii țării, astfel încât maximele se vor situa sub cele specifice perioadei.

Apoi, adaugă Raul Ilea, peste trei zile (28-29 iulie, n.r.) va avea loc iarăși loc o încălzire a vremii în toată țara, dar nu la același nivel la care am asistat zilele trecute.

Din punctul meu de vedere există o variabilitate a climei, nu neapărat o încălzire climatică, pentru că știm cu toții că de-a lungul existenței pământului am avut mai multe epoci care au fost calde sau mai puțin calde, respectiv reci sau mai puțin reci.

Raul Ilea, meteorolog ANM

Specialistul subliniază de altfel încă o dată faptul că, în ceea ce privește acest val de cădură, nu este nimic neobișnuit ca, la nivelul României, pentru luna iulie, un astfel de val de căldură să își exercite acțiunea asupra teritoriului țării.

În concluzie, afirmă meteorologul, nu ar trebui să fim atât de îngrijorați, trebuie doar să avem grijă și să urmăm sfaturile experților în ceea ce privește reacția oamenilor la manifestările de vreme caniculară.

Urmează ani excesiv de călduroși

Așa cum wall-street.ro a arătat de altfel și în trecut, aproape fiecare ţară din lume ar putea avea parte de unul din doi ani deosebit de călduroşi începând din anul 2030, potrivit unui studiu care scoate în evidenţă responsabilitatea majoră pe care o au emisiile de gaze cu efect de seră de la principalii poluatori ai lumii.

Studiul, publicat în jurnalul Communications Earth and Environment, a fost realizat în urma încrucişării datelor istorice privind emisiile şi angajamentele luate înainte de recenta conferinţă ONU privind schimbările climatice (COP 26) de către principalii cinci cei mai mari cinci emiţători la nivel mondial - China, Statele Unite, Uniunea Europeană, India şi Rusia - pentru a previziona încălzirea la nivel regional până la sfârşitul deceniului, scrie France Presse, citată de Agerpres.

Rezultatul: 92% dintre cele 165 de ţări studiate se preconizează că vor înregistra o dată la doi ani temperaturi extrem de ridicate. Aceşti ani sunt definiţi prin atingerea nivelului record aşteptat o dată la o sută de ani în epoca preindustrială, înainte de creşterea exponenţială a emisiilor rezultate din activitatea umană, responsabile de schimbările climatice.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri