Oferta Hidroelectrica (H2O) a fost închisă cu succes, cel mai mare producător de energie din România urmând să fie listat la Bursa de Valori Bucurști (BVB). Interesul din partea micilor investitori a fost extrem de ridicat, iar ca urmare aceștia vor primi doar circa 21% din acțiunile pe care le-au subscris în ofertă, diferența de bani urmând să le fie returnată. În total, micii investitori au trimis ordine în valoare de 6,19 mld. lei pentru acțiuni Hidroelectrica.

*Numărul acțiunilor subscrise în oferta Hidroelectrica, menționat în acest articol, nu este cel final. Deși oferta era finalizată la ora publicării articolului, în sistemul BVB numărul acțiunilor subscrise pe tranșa de retail înca se actualiza (creștea).

Marți, la ora 12:00, pe tranșa investitorilor de retail (persoane fizice) în sistemul bursei erau înregistrate ordine pentru 55,6 milioane de acțiuni Hidroelectrica, asta în condițiile în care în oferă erau alocate 11,7 milioane de acțiuni. Practic, micii investitori au vrut să cumpere de aproape 5 ori mai multe acțiuni Hidroelectrica decât cele pe care Fondul Proprietatea le-a pus la vânzare.

Mâine (5 iulie), Fondul Proprietatea va decide dacă mărește sau nu numărul de acțiuni pe care le vinde în ofertă.

Presupunând că acest lucru nu se va întâmpla, alocarea de acțiuni pe tranșa investitorilor de retail se va face în sistem pro rata, adică fiecare investitor va primi un număr de acțiuni proporțional cu numărul titlurilor subscrise.

Astfel, luând în calcul cifrele înregistrate la ora publicării acestui articol, fiecare investitor persoană fizică va primi aproximativ 21 de acțiuni pentru fiecare 100 de acțiuni pe care le-a subscris.

Potrivit Prospectului Hidroelectrica, fiecărei subscrieri a investitorilor de retail i se alocă numărul de Acțiuni Oferite egal cu ”numărul de Acțiuni Oferite subscrise în mod valabil, înmulțit cu factorul pro rata”.

Factorul pro rata se calculează astfel: numărul total de Acțiuni Oferite alocate Tranșei Investitorilor de Retail / Numărul total de Acțiuni Oferite subscrise.

În tranșa de retail au fost oferite 11.701. 067 acțiuni Hidroelectrica. De asemenea, pe tranșa de retail au fost înregistrate subscrieri pentru 55.677.850 acțiuni. Rezultă astfel un factor pro rata de 0,2101565883.

Așadar, dacă de exemplu un investitor a subscris 1.000 de acțiuni Hidroelectrica, acesta va primi 210 acțiuni (1.000 x 0,2101565883).

Important de menționat că Fondul Proprietatea mai poate mări tranșa de acțiuni alocate investitorilor de retail, însă, realist vorbind, numărul de acțiuni pe care micii investitori îl vor primi nu va crește cu mult față de cifrele din calculul de mai sus.

Alocarea Acțiunilor Oferite, factorul de alocare pro rata, Prețul Final de Ofertă și numărul final al Acțiunilor Oferite alocate vor fi făcute oficial publice miercuri, 5 iulie 2023.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri