Oferta publică inițială (IPO) de acțiuni Hidroelectrica (H2O) s-a încheiat cu succes, după ce tranșa alocată investitorilor instituționali a fost subscrisă integral, iar micii investitori din România au trimis ordine de cumpărare de aproape 5 ori mai mari decât numărul acțiunilor care le fusese rezervat în ofertă. Valoare totală a ordinelor trimise de micii investitori a fost de 6,22 mld. lei.

(foto stânga - Bogdan Badea, director general Hidroelectrica / foto dreapta - Johan Meyer, Managerul Fondul Proprietatea, compania care a vândut acțiunile Hidroelectrica)

Cei care nu au cumpărat acțiuni Hidroelectrica în ofertă, vor putea face acest lucru începând cu 12 iulie, direct de pe Bursa de Valori București (BVB).

Toată lumea așteaptă miercuri (5 iulie) prețul oficial al ofertei, acesta urmând să fie unul cuprins în intervalul 94 – 112 lei per acțiune. Nivelul exact al prețului de ofertă va fi stabilit în funcție de ordinele de subscriere trimise de marile fonduri de investiții și de pensii.

Date importante pentru cei care au subscris acțiuni în oferta Hidroelectrica:

  • 5 iulie – Fondul Proprietatea anunță prețul de ofertă și alocarea acțiunilor (factorul pro rata)
  • 5 – 11 iulieSe returnează diferența de bani dintre acțiunile subscrise de investitori și acțiunile pe care aceștia chiar ajung să le și primească.
  • 6 iulie – Are loc tranzacția propriu zisă.
  • 10 iulie – Are loc decontarea tranzacției prin intermediul Depozitarului Cental. Practic, la această dată investitorii vor putea vedea în contul de tranzacționare la BVB câte acțiuni Hidroelectrica dețin.
  • 12 iulie – Hidroelectrica se listează la BVB. Investitorii pot cumpăra și pot vinde acțiuni Hidroelectrica direct pe bursă.

Fondul Proprietatea (FP) a fost cel care a vândut acțiuni Hidroelectrica, statul român urmând să mențină controlul companiei (80% din acțiuni) chiar și după listarea la bursă.

”Interesul pentru acțiunile Hidroelectrica a fost foarte mare. Dacă oferta dura mai mult, probabil chiar mai mulți români ar fi venit cu bani să cumpere acțiuni. În ultimele două săptămâni am deschis mai multe conturi noi de tranzacționare decât în ultimele 6 luni”, spune Marcel Murgoci, director de tranzacționare Estinvest, una dintre casele de brokeraj prin intermediul cărora s-au putut face subscrieri.

Dintre investitorii noi care au venit, nimeni nu mi-a spus ferm că vrea să vândă tot imediat ce Hidroelectrica ajunge pe bursă, adică să își încaseze banii și apoi să plece.

Marcel Murgoci, Estinvest

Își vor retrage românii banii după ce Hidroelectrica vine la bursă?

Privirile sunt acum îndreptate către data de 12 iulie, când acțiunile Hidroelectrica sunt așteptate să intre la tranzacționare pe BVB. Dacă în primele săptămâni pe bursă acțiunile Hidroelectrica vor avea o evoluție stabilă sau dacă vor crește, cel mai probabil investitorii începători, care până acum nu mai plasaseră niciun ban pe bursă, își vor menține banii în Hidroelectrica și poate vor cumpăra și acțiunile altor companii românești.

În schimb, dacă acțiunile Hidroelectrica se prăbușesc la scurt timp după listare, este ușor de presupus că noii investitori se vor speria și vor încerca să își retraga banii, ignorând perspectivele bune pe care compania la are pe termen lung.

”Dintre investitorii noi care au venit, nimeni nu mi-a spus ferm că vrea să vândă imediat ce Hidroelectrica ajunge pe bursă, să își încaseze banii și apoi să plece. Dimpotrivă, o bună parte din investitorii noi spun că se vor uita și la alte acțiuni tranzacționate la BVB, pentru a le cumpăra în viitor. Singura mențiune este că într-adevăr există persoane care au investit la Hidroelectrica și care își vor lichida o parte din investiție pentru a cumpăra titluri de stat ce au o dobândă foarte bună”, explică Marcel Murgoci.

De menționat faptul că IPO-ul Hidroelectrica beneficiază de un mecanism de stabilizare pentru prețul acțiunilor care le va permite brokerilor de la Erste/BCR să intre la cumpărare pentru a tempera eventualele scăderi. Practic, agentul de stabilizare, adică Grupul Este (sau indirect BCR), are posibilitatea, dar nu și obligația, să intre la cumpărare pe bursă, după IPO-ul Hidroelectrica, pentru a tempera eventualele scăderi ale acțiunilor. Nicăieri în prospect nu se menționează care ar fi prețul minim de la care Erste/BCR ar putea intra la cumpărare.

Citiți în acest articol mai multe detalii despre ce se poate întâmpla dacă acțiunile Hidroelectrica scad atunci când intră la tranzacționare pe BVB.

Oferta Hidroelectrica: Câte acțiuni primește fiecare investitor care a subscris

Din cauză că interesul din partea micilor investitori a fost extrem de ridicat pentru oferta Hidroelectrica, numărul de acțiuni pe care fiecare dintre ei îl va primi va fi mai mic decât numărul de acțiuni pe care l-au cerut. Mai exact, aceștia vor primi aproximativ o cincime (20,9%) din acțiunile pe care le-au subscris și pentru care au plătit bani. Diferența de bani le va fi restituită în termen de 5 zile lucrătoare de la finalizarea ofertei, adică în intervalul 5 – 11 iulie.

Important de spus că alocarea menționată mai sus se va face dacă Fondul Proprietatea decide să nu mărească numărul acțiunilor vândute în oferta Hidroelectrica. Pe 5 iulie, Fondul va anunța exact decizia sa privind alocarea.

Alocarea de acțiuni pe tranșa investitorilor de retail se va face în sistem pro rata, adică fiecare investitor va primi un număr de acțiuni proporțional cu numărul titlurilor subscrise.

Potrivit Prospectului Hidroelectrica, fiecărei subscrieri a investitorilor de retail i se alocă numărul de Acțiuni Oferite egal cu ”numărul de Acțiuni Oferite subscrise în mod valabil, înmulțit cu factorul pro rata”.

Factorul pro rata se calculează astfel: numărul total de Acțiuni Oferite alocate Tranșei Investitorilor de Retail / Numărul total de Acțiuni Oferite subscrise.

În tranșa de retail au fost oferite 11.701.067 acțiuni Hidroelectrica. De asemenea, pe tranșa de retail au fost înregistrate subscrieri pentru 55.894.702 acțiuni. Rezultă astfel un factor pro rata de 0,2093412538.

Așadar, dacă de exemplu un investitor a subscris 1.000 de acțiuni Hidroelectrica, acesta va primi 209 acțiuni (1.000 x 0,2093412538).

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri