Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fondurile de pensii Pilon II se pregătesc pentru a doua modificare majoră a taxării investițiilor în doar șapte luni de zile. Alături de ele se află și fondurile mutuale din România, care împreună administrează averi de 44,2 mld. lei pe bursă și care tocmai sărbătoreau faptul că zeci de mii de români au venit pe bursă în 2023, datorită simplificării sistemului de taxare, dar și datorită listării Hidroelectrica (H2O).

Guvernul este însă pe cale să șteargă cu buretele impresia bună pe care o lăsase în rândul investitorilor la începutul anului, mai nou luând în calcul creșterea taxelor pe piața de capital.

Mai exact, de la 1 ianuarie 2023, impozitul pentru câștigurile realizate pe bursă a fost redus de la 10% la 1% și 3%, pentru deţinerile de peste un an, respectiv pentru investițiile deținute timp de mai puțin de un an. De asemenea, tot de la începutul anului, impozitul se reține la sursă – o uriașă ușurare în special pentru micii investitori români care investesc la bursă.

Dacă acum se modifică din nou taxarea, la nici opt luni de la ultima modificare, se transmite un semnal de impredictibilitate și încrederea investitorilor se clatină.

Horia Gustă, președintele Asociației Administratorilor de Fonduri din România

Citiți și Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?

Acum însă, guvernul intenționează să modifice din nou sistemul de taxare, mărind impozitele la 3% și 5%, în funcție de perioada deținerii. Mai mult decât atât, în cazul veniturilor din dividende, inclusiv a câştigurilor obţinute ca urmare investițiilor în fonduri mutuale, impozitul va fi de 10% din suma acestora. În prezent, dividendele se impozitează cu o cotă de 8%, după o creştere de la 5%, care a avut loc la începutul anului.

”Modificările de la începutul anului au reprezentat o măsură bună, iar acest lucru se vede în numărul investitorilor noi pe care fondurile de investiții l-au înregistrat în prima jumătate a anului: 50.000. A fost o măsură bună, dar trebuie menținută, nu să schimbăm mâine ce schimbaserăm acum câteva zile. Dacă acum se modifică din nou taxarea, la nici opt luni de la ultima modificare, se transmite un semnal de impredictibilitate și încrederea investitorilor se clatină”, a declarat Horia Gustă (foto jos), președintele Asociației Administratorilor de Fonduri din România.

Acesta adaugă faptul că reprezentanții pieței de capital vor avea noi discuții cu oficialii din guvern în următoarele zile, sperând că îi vor putea convinge să modifice draft-ul de modificări fiscale.

Impactul bugetar al modificărilor fiscale ce vizează investițiile pe bursă nici nu este mare. O nouă modificare a taxelor acum ar putea să diminueze diponibilitatea de tranzacționare a investitorilor și astfel să nu genereze venituri foarte mari la buget. Măsurile de la începutul anului au fost un «win-win»: guvernul a încasat mai repede taxele de la investitori și nu se mai acordau deduceri pentru pierderile din anii anteriori, în vreme ce investitorii au primit la schimb un impozit mai mic și o simplificare a procedurilor de colectare”, spune Horia Gustă.

Chiar dacă nu menționează acest lucru direct, șefii Bursei de Valori București îndeamnă reprezentanții guvernului să regândească presupusele creșteri ale impozitelor.

"Suntem în contact cu Guvernul României și cu Ministerul Finanțelor și ne dorim ca împreună să menținem un cadru cât mai predictibil pentru mediul de afaceri, care să încurajeze investițiile pe termen lung în economia României și la Bursa de Valori București", a declarat Radu Hanga, președintele Bursei de Valori București,

CEO Fond de pensii private: Creșterea taxelor lovește industria, dar, realist vorbind, comportamentul fondurilor de pensii pe bursă nu se va schimba

Fondurile de pensii private (Pilon II) sunt printre cei mai mari investitori pe Bursa de Valori București. Potrivit celor mai recente date disponibile (decembrie 2022), fondurile de pensii private obligatorii administrau la finalul anului trecut 96,4 mld. lei, din care 21,6% erau bani investiți pe bursă, iar 2,7% erau bani investiți indirect pe piața de capital, prin intermediul altor fonduri de investiții.

Având în vedere că fondurile de pensii investesc aproape exclusiv pe termen lung și nu fac speculă, triplarea impozitului pentru deținerile mai mari de un an (de la 1% la 3%), precum și creșterea impozitului pe dividende de la 8% la 10% va afecta fără îndoială industria. Totuși, reprezentanții fondurilor recunosc că deși nu sunt de acord cu modificările de taxe, nu vor avea nimic de făcut decât să le accepte.

Mizele în piața fondurilor de pensii private sunt uriașe. Politicile noastre de investiții sunt setate pe termen lung și foarte lung. Realist vorbind, chiar dacă taxele se măresc comportamentul fondurilor de pensii private pe bursă nu se va schimba, acestea urmând să investească în continuare ca și până acum pentru că opțiunile sunt limitate. În schimb, pe partea de retail, o creștere a taxelor va îndepărta probabil investitorii de bursă”, a declarat CEO-ul unuia dintre cei mai mari administratori de pensii private din România.

7,96 milioane de români contribuie la un fond de pensii private obligatoriu (Pilon II). Majoritatea banilor administrați de fonduri (62,3% - 60 mld. lei) finanțează datoria publică a guvernului român, adică merg în titluri de stat. Circa un sfert din banii fondurilor merg direct și indirect pe bursă, cele mai importante dețineri fiind cele în acțiuni precum Hidroelectrica, Petrom, Romgaz sau Nuclearelectrica.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri