Problemele constante ale agriculturii românești, precum și ale producătorilor din acest sector au fost readuse în atenție cu ocazia unei noi ediții a conferinței Agricultura viitorului, organizată de wall-street.ro și retail.ro. Astfel, una dintre fermierele invitate în panelul "The power of women in Romanian agriculture" a acuzat atât reaua gestionare a unor programe de subvenții, precum Tomata, dar și creșterea de taxe, precum și mărirea TVA-ului la produse bio.

Astfel, Angela Arva, fondatoare a afacerii Legume vesele, a acuzat faptul că prima problemă de care s-a lovit în activitate este distribuția, în contextul în care, deși afacerea sa a produs, a fost surprinzător să vadă că nu are cui să vândă producția, fiind "îngrozitor", în cuvintele sale, să se trezească cu câteva tone de roșii pe care să nu aibă cui să le dea.

În acest sens fermiera s-a referit la anumite statistici, care spun, spre exemplu, că mai este un necesar de 200.000 de tone de roșii pentru a fi acoperită nevoia populației, moment în care un producător, așa cum este și ea, stă cu roșiile în frigider și se întreabă unde greșește.

Am observat că se întâmplă fenomenul 'import', un fenomen necontrolat. Avem o politică care spune că ar trebui să asigurăm mai întâi necesarul din sursele proprii, din ce producem aici, local, și să completăm cu importul, dar cred că se întâmplă exact invers, cred că vine mai întâi importul și noi nu mai avem loc.

Angela Arva, fondatoare Legume vesele

De asemenea, fermiera a acuzat și faptul că, în ceea ce privește subvențiile care se acordă în legumicultură, este un mare dezechilibru.

În acest sens, ea oferă exemplul programului Tomata, care se promovează de ani întregi, prin urmare toată lumea se îngrămădește să-l facă, din toate bazinele legumicole și atunci se generează o supraproducție de roșii.

În consecință, spune ea, ca urmare a acestui fapt toată lumea face roșii și iese în același timp cu ele, astfel că toate piețele se aglomerează cu roșii pe care nu le mai vrea nimeni.

Consider că este o rea gestionare a acestor programe de subvenții. Dacă tot le facem, și facem studii de piață, că e nevoie de legume românești pe piață, hai să nu mai facem doar tomate, hai să facem și ardei, castraveți etc.

Angela Arva, fondatoare Legume vesele

Totodată, fermiera mai spune faptul că, mai ales în condițiile în care un lucrător în agricultură face producție ecologică, așa cum este și cazul ei, este foarte greu să obțină rezultate bune, în timp util și să și aibă niște costuri de producție bune.

Altfel, adaugă ea, există riscul ca producătorul respectiv să facă 40 de lei kilogramul de roșii, care, în definitiv, este același preț cu prețul unui kilogram de carne de vită.

Angela Arva explică de asemenea că o altă probleme este și mărirea taxelor.

Aveam niște scutiri la CAS, cred că erau undeva la 15-20% mai puține taxe, iar din noiembrie 2023 s-au mărit. Ca să mărești taxele în agricultură în luna noiembrie, când sezonul s-a închis, fermierii nu mai încasează nimic aproape, este o crimă. Iar salariile nu le-am putut diminua, evident, nu poți să scazi salariile oamenilor, deci am venit cu bani de acasă.

Angela Arva, fondatoare Legume vesele

Astfel, adaugă fermiera, toate aceste probleme destabilizează fermierii, din toate punctele de vedere, iar cei care sunt prinși nepregătiți riscă un "frumos" faliment.

Angela Arva și-a încheiat intervenția acuzând de asemenea creșterea de TVA a produselor ecologice de la 5 la 9%, decizie pe care spune că n-a înțeles-o și care face din mâncatul sănătos "un lux".

Prin urmare, concluzionează fondatoarea Legume vesele, deși produsul eco era oricum mai scump la raft decât un produs convențional, acum, mărindu-se TVA-ul, producătorii vor fi și ei nevoiți să mărească prețul.

Sursa foto: Shutterstock / arvipat

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri