Inaugurat în anul 2019, hub-ul logistic Sameday din județul Ilfov a devenit un adevărat „cartier general” pentru compania autohtonă de curierat. Rezultatul unei investiții inițiale de 20 de milioane de euro, acesta este unul dintre cele mai mari hub-uri de shipping din regiune și va fi conectat, peste circa cinci ani, de un alt centru logistic de mari dimensiuni.

Oficialii Sameday estimează că, la vârful perioadei de Black Friday din acest an, vor opera 600.000 colete într-o singură zi, adică un volum dublu față de o zi obișnuită aglomerată. Toate aceste comenzi vor trece prin mâinile celor 2.500 de curieri ai companiei, iar aproximativ 50% dintre ele se vor opri la unul dintre cele aproape 4.000 de easybox-uri plasate peste tot prin România. Dar tot acest traseu are mai multe puncte importante, iar hub-ul Sameday din Rudeni, în apropiere de Chitila, reprezintă unul dintre „creierele” operațiunii.

De când acest centru a devenit operațional, Sameday a mai investit 10 milioane de euro în tehnologizare și multiplicarea benzilor de transport al coletelor (cea mai nouă a fost poziționată chiar anul trecut). Terenul de 188.000 de metri pătrați pe care se află construcția de 22.000 de metri pătrați a fost extins recent printr-o tranzacție prin care Sameday a extins spațiul cu încă 80.000 metri pătrați pe care va fi construit, în următorii 3-5 ani, un nou hub conectat cu cel existent.

Hub-ul din Rudeni poate procesa 43.000 de colete de dimensiuni mici și medii pe oră (coletele pot avea până la trei metri lungime). Celălalt centru de pe raza Bucureștiului, mai precis cel din apropiere de Giurgiu, se întinde pe o suprafață de 10.000 mp și poate procesa până la 9.000 colete pe oră (sortare de pachete pe dimensiuni mari și medii).

Conform informațiilor Sameday, coletele voluminoase, până la 50 de kg sunt sortate și triate automat pe două benzi cu tehnologie cross-belt. O singură bandă de acest tip permite procesarea a 15.000 de pachete pe ora, cu o viteză de 2,5 metri pe secundă. Bandă permite deplasarea, cantarirea și măsurarea automată, expedierile fiind ulterior direcționate către cele peste 100 de tobogane. Există, pentru trimiteri mai mici, trei benzi cu sortare automată în saci, respectiv trei cu sortare pe bandă.

În centrul logistic de la Rudeni lucrează, în mod normal, circa 400 de persoane, în fluxuri diferite de muncă, lucrul fiind continuu. În prima parte a zilei, volumul de pachete este redus, deoarece camioanele aduc coletele la orele serii și în timpul nopții. Asta înseamnă că perioada de vârf este după 12:00 noaptea, iar numărul de angajați poate fi crescut conform cererii. De pildă, în perioada reducerilor de Black Friday, numărul angajaților este crescut cu aproximativ 40%, ceea ce înseamnă că lucrează până la 600 de persoane doar în acest centru.

Per total, oficialii Sameday au estimat că în cele trei centre din România pe care compania le deține se pot procesa până la 76.000 colete pe oră prin opt soluții de sortare automată. Cel de-al treilea centru este localizat în apropiere de Sibiu și poate procesa 24.000 de colete mici și medii pe oră (hub-ul are o suprafață de 7.000 metri pătrați și a fost necesar pentru a face legătura între regiunile țării de la est la vest).

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri