Numarul de anunturi de angajare a crescut anul trecut cu 18% fata de 2010, iar orasele din provincie au inregistrat o crestere a numarului de anunturi publicate mai semnificativa fata de Bucuresti, potrivit site-ului de recrutare BestJobs. Vezi care au fost principalele trenduri de piata muncii.
“Anul 2011 a debutat cu o crestere semnificativa a ofertelor pe piata muncii din Romania. Numarul de anunturi publicate in februarie 2011 a inregistrat o crestere de aproape 27% fata de aceeasi perioada a anului anterior. Cresterea s-a accentuat in urmatoarele luni atingand maximul in luna mai cu o crestere de 44% fata de aceeasi perioada din 2010”, se arata intr-un comunicat al site-ului, in care se mentioneaza ca un anunt poate avea mai multe posturi.

Tot in 2011 s-a inregistrat o crestere de 28% pentru ofertele de munca full-time.

In decursul anului anterior au fost vizate atat persoanele cu experienta redusa (de exemplu, studenti pentru call-center sau casieri pentru banci), cat si persoane cu un nivel de experienta de peste 5 ani, de la pozitii administrative pana la pozitii de manageri de prima linie. Cei mai cautati candidati au fost cei cu o experienta intre 3 si 5 ani (40%) si sub 3 ani (30%).

Top 5 domenii dupa numarul de anunturi
• Servicii
• Vanzari
• IT / Telecom
• Marketing
• Inginerie

Din analiza BestJobs reiese ca departamentul Administratii/Institutii a avut parte de o evolutie spectaculoasa fata de 2010, +50%, urmat indeaproape de Educatie, Industrii/Productie, Intretinere/Infrumusetare/Sport si Hostess/Promoteri.

Departamentul IT Hardware, Inginerie, Software/Programare si Retail/Comert au inregistrat o rata de crestere mai scazuta, dar peste media anuala, de 18%.

Pe de alta parte, departamentele Financiar/Contabilitate, Farmacii, Asigurari, Soferi, Automobile si Legal nu au inregistrat o evolutie pozitiva.

De asemenea, in 2011 orasele din provincie au inregistrat o crestere a numarului de anunturi publicate mai semnificativa fata de Bucuresti. Astfel, orasul Alba Iulia conduce topul cu o crestere de 44% fata de aceeasi perioada a anului anterior, urmat de Sibiu (43%), Deva (41%) Brasov (40%) si Targu Mures (35%). Bucuresti a inregistrat o crestere de 16%, sub media anuala.

“Diferenta mare de crestere dintre orasele din tara si Bucuresti este motivata atat de intensificarea investitiilor si infiintarea de noi companii in orasele mari din provincie, cat si de faptul ca in Bucuresti criza nu a afectat atat de puternic numarul de locuri de munca disponibile, fapt care a condus in restul tarii la o scadere dramatica in anii trecuti”, se arata in comunicatul BestJobs.

In acelasi timp, anul trecut a crescut numarul companiilor ce recruteaza pentru strainatate personal specializat din Romania. In total, in 2011, joburile pentru alte tari au crescut cu 15% comparativ cu 2010.

Important este ca pe langa joburile pentru strainatate ce nu necesita o pregatire speciala pentru indeplinirea atributiilor (joburile sezoniere in agricultura si servicii, au pair, intretinere, vanzari, soferi), a crescut numarul de anunturi pentru pozitii specializate in IT, sanatate, new media, inginerie (cu diverse ramuri: constructii, exploatare, usoara, aeronautica, telecomunicatii).

Ce job-uri cauta romanii

Cele mai cautate job-uri, pentru ca romanii au aplicat cele mai multe CV-uri, au fost anul trecut pozitiile de responsabil dezvoltare livrari, consultant vanzari, client misterios, agent vanzari si sef de magazin.

“Numarul de aplicari a urmat de asemenea un trend ascendent, de +5%, insa mai redus fata de acum 2 ani (+15% in 2010, comparativ cu 2009). Astfel, in 2011 un candidat a aplicat in medie la 21 joburi, cu 25% mai putin fata de aceeasi perioada din 2010 (28 aplicari /candidat), iar numarul mediu de aplicari pe un job a scazut cu 15% fata de anul anterior”, arata BestJobs.

Pentru 2012, BestJobs estimeaza ca evolutia pietei muncii in 2012 va depinde in mod direct de evolutia economica.

1. Cum crezi ca va evolua recrutarea in acest an?




“Desi prognozele pentru acest an sunt pozitive, si speram ca in Romania sa asistam la o crestere asemanatoare celei din 2011 (18%), in functie de evolutia la nivel european/global a economiei pot interveni modificari”, potrivit sursei.

BestJobs este un serviciul de recrutare si gazduieste in prezent peste 2,1 milioane de CV-uri in baza de date si are peste 70.000 de companii client.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri