Primariile Capitalei vor urma sa reabiliteze termic de pana la sase ori mai putine blocuri in acest an, potrivit unor date furnizate de administratiile locale la solicitarea wall-street.ro, decizie care va afecta zeci de mii de locuitori ai Bucurestiului. Situatia din tara este insa si mai grava!

Programul de termoreabilitare, demarat in urma cu cinci ani, s-a dorit a fi o initiativa venita in sprijinul asociatiilor de locatari pentru a eficientiza costul cu incalzirea, dar si o reimprospatare a imaginii oraselor, incarcate de blocuri gri si peisaje de cele mai multe ori dezolante.
Potrivit celor mai recente date din piata, la nivelul intregii tari, mai putin de 5% din blocuri au fost reabilitate termic pana in prezent, in conditiile in care ne despart numai sase ani pana cand Romania va trebui sa se alinieze standardului european 20-20-20, care presupune finalizarea cu succes a anveloparii tuturor locuintelor din tara noastra.
Bucurestiul ramane orasul “campion” in ceea ce priveste procesul de reabilitare termica, potrivit anumitor informatii circa 15% din totalul de blocuri din Capitala fiind deja izolate termic.
Anul 2014 nu aduce insa vesti prea imbucuratoare in ceea ce priveste procesul de reabilitare termica, aproape toate primariile urmand sa scada drastic numarul de blocuri ce se vor alinia acestui proces.
De departe, cea mai afectata administratie a Capitelei va fi cea a Sectorului 4, unde vor fi izolate de circa sase ori mai putine blocuri decat in cursul anului trecut.
Potrivit raspunsului PS4 furnizat wall-street.ro, in acest an vor fi reabilitate termic 12 blocuri, dupa ce in 2013 Primaria a reabilitat 76 de unitati locative pe raza sectorului 4.
„In acest an vom reabilita termic 12 blocuri (...) Pentru efectuarea acestor lucrari, sumele cheltuite provin, deocamdata, din bugetul local”, se arata in raspunsul Primariei Sectorului 4, care a precizat ca reabilitarea termica a cladirilor se va realiza in ordinea depunerii dosarelor de catre Asociatiile de Proprietari.
Din datele Primariei, in sectorul 4 se afla circa 1.600 de unitati locative.
Totodata, Primaria Sectorului 4 a izolat pana in prezent 117 unitati locative, se mai arata in raspunsul Primariei.
„Pana in 2014, pe raza administrativa a Sectorului 4, au fost reabilitate termic 117 blocuri. Pentru aceste lucrari a fost cheltuiti aproximativ 160 de milioane de lei. Sumele au provenit de la Bugetul Local, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, dar si un credit contractat cu Banca Europeana de Investitii”.

Situatia in celelalte sectoare: cate blocuri vor fi reabilitate termic in 2014?

Primaria Sectorului 1
Primaria Sectorului 1 va fi “campioana” reabilitarilor termice in 2014, administratia locala urmand sa izoleze termic 190 de blocuri, in conditiile in care anul trecut au fost termoreabilitate un numar de 210 blocuri.
„In 2014, Primaria Sectorului 1 si-a propus sa reabiliteze termic inca 190 de blocuri in aceleasi conditii ca si pana acum – gratuit pentru cetateni! La 35 dintre acestea lucrarile de anvelopare au demarat inca din ultimul trimestru al anului 2013. Materialul de constructie folosit in cadrul procesului de reabilitare termica este ales in functie de regimul de inaltime al imobilului si in functie de solutia adoptata prin proiectul tehnic. Pana in prezent, anveloparea a fost facuta cu polistiren la 623 de blocuri, iar la 5 blocuri a fost folosita vata minerala”, se arata in raspunsul Primariei de Sector.

Primaria Sectorului 3
In acest an, Primaria Sectorul 3 urmeaza sa reabiliteze un numar de 42 de obiective contractate deja, in timp ce 343 de obiective sunt in curs de contractare, de circa patru ori mai putine decat au fost realizate in cursul anului trecut.
“Pana in prezent au fost reabilitate/receptionate, incepand cu anul 2009, un numar de 314 obiective, reprezentand blocuri de locuinte, localizate pe toata raza administrativ-teritoriala a sectorului 3”, au precizat reprezentantii PS3.

Primaria Sectorului 6
Nici la Primaria Sectorului 6 situatia nu este cu mult diferita. Dintr-un total de 2.114 blocuri din sector, pana in prezent au fost reabilitate un numar de 244 de unitati, numai la nivelul anului trecut fiind izolate termic 97 de blocuri.
In 2014, insa, Primaria de Sector va izola de doua ori mai putine blocuri, respectiv 42 de unitati.

(Reprezentantii Primariei Sectorului 2 si ai Sectorului 5 nu au dat curs solicitarii noastre pana la publicarea acestui material)

Incepand cu data de 1 ianuarie 2014, legislatia privind procesul de termoreabilitare a suferit modificari. Astfel, plata pentru asigurarea lucrarilor de reabilitare se va efectua procentual in functie de venitul membrilor asociatiei de proprietari: 10% - daca venitul pe cap de locuitor este pana in 150 euro, 20% daca venitul pe cap de locuitor este intre 150-350 euro si 30% daca venitul pe cap de locuitor este intre 350-500 euro.

In ceea ce priveste modalitatea de izolare, cladirile mai mici de P+11 se utilizeaza polistiren, iar pentru cladirile mai mari de P+11 se utilizeaza vata minerala, conform legii.

Cum raspund producatorii de materiale pentru constructii si cat de afectati sunt?

Contactati de wall-street.ro reprezentantii producatorilor de materiale de constructii sustin ca scaderea numarului de blocuri care urmeaza sa fie termoreabilitate va influenta intr-o anumita masura piata de profil pe fiecare segment in parte.
Marcel Barbut (foto stanga), proprietarul producatorului de materiale de constructii AdePlast, companie care furnizeaza o parte din productie si catre proiectele de termoreabilitare (polistiren si adezivi specializati) sustine ca o consecinta a scaderii numarului de blocuri care urmeaza sa fie termoreabilitate ar putea duce la o scadere a segmentului de mortare uscate.
“O scadere a numarului de blocuri care urmeaza sa fie reabilitate termic nu va afecta business-ul AdePlast. In primele doua luni ale anului am raportat o crestere de peste 60% a afacerilro fata de anul anterior. Noi nu am vandut atat de mult catre proiectele de reabilitarea termica; Am lucrat cu 3 companii de constructii pentru programul national de reabilitare. (...)Nu intelegem ce se intampla. Statul ar trebui sa investeasca, pentru ca daca nu exista lucrari si investitii este grav. Tara are probleme. Atata timp cat nu se investeste si se consuma fara sa se faca investitii este o moarte sigura a pietei”, a declarat pentru wall-street.ro – Marcel Barbut.
Un segment afectat va fi reprezentat si cel al producatorilor de vata minerala si bazaltica, companii care sunt prezente de asemenea in procesul de reabilitare termica.
wall-street.ro a vorbit si cu directorul general al Rockwool Romania, filiala locala a grupului danez cu acelasi nume, companie specializata in productia de vata bazaltica, care la nivelul anului trecut a inregistrat vanzari totale de 9 milioane de euro la noi in tara.
“Piata de vata bazaltica nu va fi influentata prea mult, deoarece reabilitarea a fost realizata in cea mai mare parte cu polistiren. Contrar scaderii numarului de blocuri reabilitate in acest an – ar putea creste consumul de vata bazaltica. Cererea nu va scadea – nu ne bazam pe consumul de vata bazaltica furnizat pentru proiectele de reabilitare de blocuri. Vanzarile de profil se dubleaza de la an la an pentru casele individuale. Vata bazaltica merge cel mai mult in proiectele industriale, in proportie de 60%, catre hale metalice pentru productie, centre logistice sau centrele comerciale”, a declarat Florin Popescu (foto stanga), directorul general Rockwool.
Reprezentantul Rockwool se declara surprins de decizia autoritatilor de a reabilita termic mai putine blocuri, in contextul in care in sase ani trebuie sa finalizam toate blocurile din tara.
“Autoritatile nu inteleg rolul si beneficiile izolarii termice. S-ar putea sa ne asteptam ca fiind un an electoral a doua jumatate a anului sa aduca ceva schimbari. (...) Efectul s-a vazut foarte mult in timpul alegerilor locale. Primarii au vazut o oportunitate de a castiga voturi oferind reabilitarea gratuita. Alegerile pentru Parlamentul European si cele prezidentiale sunt mai putin relevante – dar vor fi luate in considerare pentru a castiga voturi. Este o mare problema aici - acest program de reabilitare este total gresit inteles – nu este explicat corect beneficiarilor. Oamenii nu inteleg de ce se face reabilitare. Stiu ca se va face pe gratis, ceea ce nu este normal. Principala interpretare ar trebui sa fie o educare a pietei si a beneficiilor pe care le poate avea un astfel de proiect”, a mai precizat Florin Popescu.
La randul sau, Alexandru Oancea (foto stanga), directorul de marketing al filialei locale VEKA, unul dintre cei mai mari furnizori de profile PVC la nivel global, apreciaza ca piata are asteptari de la programul national de reabilitare.
“Programul de reabilitare impune anumite standarde la care ar trebui ajungem in urmatorii sase ani. Piata se afla intr-un trend usor nefavorabil. Piata a stagnat anul trecut, iar programul de termoreabilitare ocupa destul de putin pe acest segment, neavand o influenta majora. Noile constructii in regie proprie (rezidential) au cea mai importanta pondere( 40%), restul fiind reprezentat de exporturi si reabilitari”, a precizat reprezentantul VEKA.
Potrivit lui Oancea, este inca prematur sa fie facute estimari despre evolutia pietei, dar la nivelul anului trecut exportul de ferestre a ajuns la 70 mil. euro, cand piata s-a ridicat la 330 de milioane de euro.
“2014 va fi un an dificil, cu doua campanii electorale. Reticenta utilizatorului final de a face investitii este pe de-o parte o cauza, dar si autoritatile au partea lor de vina. Neincrederea in economia romaneasca pune o piedica in dezvoltarea sectorului”, a mai spun Alexandru Oancea, care a mai zis ca termoreabilitarile reprezinta destul de putin in business-ul VEKA.
Va afecteaza decizia Primariilor de a reabilita termic mai putine blocuri? Cum se izoleaza termic in sectorul dvs?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri