Oamenii de afaceri romani nu au fost luati prin suprindere de contractia PIB din al doilea trimestru al acestui an si sustin la unison ca industria si investitiile noi sunt singurele care pot schimba evolutia economiei pana la finalul lui 2014.

Conform primelor estimari ale INS, PIB a scazut in trimestrul II 2014 fata de trimestrul precedent, cu 1% (date ajustate sezonier), dar a crescut cu 1,2% (pe serie bruta) fata de trimestrul similar din 2013, respectiv cu 1,4% pe seria ajustata sezonier. Totodata, PIB a crescut in semestrul I 2014, comparativ cu S1 2013, cu 2,4% pe serie bruta si cu 2,6% pe serie ajustata sezonier.

Adrian Porumboiu, fondatorul grupului de firme Racova din Vaslui si cel mai mare proprietar de terenuri agricole din Romania, sustine ca exista o lipsa acuta a lichiditatilor in piata, iar economia da “semne de oboseala”. “Vorbim de un recul. Atata timp cat nu producem si doar consumam dezastrul este inevitabil. Foarte multe firme sunt gatuite. La jucatorii mari vorbim de guturai, la cei mici e caz de antibiotic. In alte tari, precum Germania sau Suedia, statul a avut grija ca toate societatile sa functioneze, asa ar fi trebuit sa facem si noi. Ori la noi este o vreme a extremelor, trecem de la canicula la inghet”, a spus Porumboiu pentru wall-street.ro.

La randul sau, Ioan Niculae, proprietarul Interagro, vede ca solutie pentru stoparea contractiei PIB si in urmatoarele trimestre tinerea sub control a inputurilor, dupa modelul american. “Era de asteptata aceasta contractie daca ne uitam la rezultatele Petrom, EON care au inregistrat scaderi si care reprezinta niste indicatori. Gazul si energia cea mai ieftina sunt in SUA. Noi procedam total invers, am dublat pretul gazelor pentru consumatorii industriali. Ne vom scufunda altfel, trebuie corectate greselile facute in ultimii 2 ani”, a precizat Niculae.

Pe de alta parte, Alexandru Vlad, director executiv al retelei Selgros Cash&Carry, crede ca putem discuta despre crestere economica sanatoasa doar in cazul unor noi investitii, care au lipsit insa anul acesta. “Ca spunem crestere de 1% sau scadere de 1% vorbim insa de stagnare”, completeaza Vlad.

Acelasi punct de vedere este impartasit si de reprezentantii retailerului Billa, care sustin ca scaderea PIB din trimestrul 2 s-a tradus si in consum, neexistand premise ca acest trend sa se imbunatateasca.

Mai optimist, Radu Timis, proprietarul Cris-Tim, vorbeste despre o piata in consolidare si un avans al afacerilor cu 15% fata de anul trecut. “Inca sustin o crestere economica pentru acest an de 3-4%”, adauga Timis.

De asemenea, Dragos Damian, director general al producatorului de medicamente Terapia Ranbaxy, sustine ca doar industria poate reprezenta motorul de crestere al economiei in acest an si nu “consumul in mall-uri sau constructia de birouri”.

“Din punctul nostru de vedere evolutia a fost una normala, suntem in grafic. Cred totusi ca toate datele astea despre PIB reprezinta o supradezbatere, un tam-tam. In mod traditional, trimestrul 2 este unul puternic pentru corporatii. Cresterea va trebui raportata la acelasi trimestru din 2013. Raman la fel de optimist. Am spus ca economia Romaniei va creste cu 4% in 2013 si asa s-a si intamplat. Oamenii nu se mai vaicaresc, s-au pus pe treaba. Este un moment propice exporturilor. Nu cred ca vom avea crestere sub 3,5% in 2014”, adauga Damian.

Sursa foto: MediafaxFoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri