Dupa ce, in anumite procese de productie, a ajuns la o eficienta de 99,5%, producatorul de aluminiu Alro Slatina cauta alte solutii de reducere a costurilor. Cea mai la indemana pare a fi prelucrarea deseurilor de aluminiu, din mai multe motive. “Arderea” deseurilor de aluminiu, dincolo de efectele ecologice, are un mare avantaj pentru companie, pentru ca in acest proces consuma mai putina electricitate, materie prima care reprezinta 40% din costurile companiei.

In urma unor investitii succesive in eficientizare, Alro a ajuns ca in halele de electroliza sa atinga o eficienta de 99,5%. Practic, un consum minim de energie. Serghei Gheorghe, chief procurement officer in Alro, spune ca dincolo de acest prag este imposibil de mers.

“Este cea mai importanta cale de eficienta energetica. Aluminiul reciclat asigura 10% din productia de metal lichid”, a declarat Gheorghe, intr-un interviu acordat WALL-STREET.RO.

Astfel, din cele 53 milioane de dolari alocati investitiilor in 2016, o parte “importanta” va fi dedicata cresterii eficientei energetice in alte segmente de productie.

Alro a fost presata sa investeasca in eficientizare avand in vedere ca legislatia o obliga sa plateasca anual sume considerabile in contul energiei regenerabile.

Asa ca, in 2013, an in care a platit 57 milioane de dolari pentru certificate verzi si taxa de cogenerare, compania a inceput sa investeasca intr-o capacitate de producere a metalului lichid din deseuri de aluminiu din terte surse, suplimentar fata de procesarea deseului intern.

“Doar 5% din energia necesara producerii unei tone de aluminiu electrolitic este consumata pentru producerea unei tone de metal lichid din deseu de aluminiu”, a adaugat Gheorghe.

Compania cumpara deseuri de aluminiu atat din Romania, cat mai ales din strainatate. Spre exemplu, in 2015, Alro a cumparat de la terti 22.000 tone de deseuri de aluminiu, din care insa doar 25% de pe piata interna, de la REMAT-uri si unitati industriale, diferenta fiind importata.

“Importam deseuri de aluminiu pentru ca sunt mai bune din punct de vedere calitativ. In afara se pre-proceseaza atent. In Romania suntem foarte selectivi”, a precizat Gheorghe.

Desi procesul investitional este in desfasurare, pentru Alro este deja cu 6% mai eficient sa produca metal lichid prin procesarea deseurilor de la terti fata de metalul produs prin electroliza.

Alro isi va internaliza operatiunea prelucrarii deseurilor de aluminiu

Alro ar vrea sa cumpere cat mai multe deseuri de aluminiu din Romania, si are si un plan cum sa o faca. Isi va internaliza activitatea de pre-procesare, care acum este facuta, printre altii, de REMAT-uri.

“Transportul acestor deseuri adauga 5% la cotatia aluminiului pe bursa metalelor din Londra”, a adaugat Gheorghe. Spre exemplu, compania a reusit sa isi reduca, de la 11,5 la 8 dolari pe tona, costurile cu transportul bauxitei din Free Town la Constanta.

El a spus ca Alro ar putea achizitiona din Romania 50% din deseurile de aluminiu, dar pentru asta va trebui sa isi convinga furnizorii sa livreze “material cat mai omogen”.

In Europa se produc 4 milioane tone pe an si se consuma 13 milioane tone. Din aceste 13 milioane tone, aproape jumatate este aluminiu reciclat. Acest metal are calitatea de a putea fi reciclat la nesfarsit intrucat nu isi pierde proprietatile.

“In aceasta industrie totul tine de ce fac chinezii, care au jumatate din productia mondiala, care e de 60 milioane tone aluminiu pe an”, a spus Gheorghe.

Intrebare: De ce Dacia si Ford nu folosesc aluminiu produs de Alro?

“E greu de spus de ce. Ne punem si noi intrebarea asta”, a adaugat Gheorghe, afirmand ca producatorul de aluminiu are sperante mari sa livreze in industria aeronautica.

“Industria aeronautica este varful industriei aluminiului. Mai sus sunt doar rachetele”

Printre sectoarele in care se consuma mari cantitati de aluminiu se numara constructiile, constructia de masini, fabricile de cabluri si infrastructura.

Sursa foto: Razvan Baltaretu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri