Petrom, obligat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, trebuia sa faca public contractul de consultanta pentru privatizare, pentru ca era listat la Bursa, a declarat pentru NewsIn, Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor.

"Ar fi trebuit ca reprezentantii Petrom sa fie obligati de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare sa faca public orice contract care poate sa afecteze pretul actiunilor, or contractul de consultanta pentru privatizare sau contractul de privatizare pot avea efect asupra actiunilor la BVB", a explicat Dan Paul.

Actiunile SNP Petrom au fost listate la Bursa de Valori Bucuresti in luna septembrie 2001, iar contractul de consultanta pentru privatizare a fost semnat de Oficiul Participatiilor Statului si Privatizare in Industrie din cadrul Ministerului Economiei si Comertului in decembrie 2002, cu consortiul declarat castigator, condus de Credit Suisse First Boston Europe Limited si ING Bank NV Londra.

"Contractul de consultanta pentru privatizarea Petrom trebuia facut public din momentul semnarii, ca de altfel orice contract de valoare mare care poate influenta pretul actiunilor, iar Petrom era in acel moment o companie listata la Bursa de Valori Bucuresti", a declarat Dan Paul.

Actionarii Petrom au cerut, inainte si dupa privatizare, in Adunarea Generala a Actionarilor ca orice contract incheiat de Petrom sa fie facut public. "in schimb reprezentantii Petrom au cerut Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare secretizarea contractelor incheiate", a spus presedintele Asociatiei Brokerilor.

De exemplu, dupa momentul privatizarii, Petrom ar fi cumparat actiuni OMV nu era o operatiune corecta, dar oficialii companiei au sustinut ca au cumparat petrol de la OMV si ca nu doresc sa faca public contractul ca sa nu stie concurenta care a fost pretul de vinzare, a mai spus Dan Paul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri