Cele patru companii care cumpara electricitate in mix termo-hidro de la Complexul energetic Turceni si asupra carora presedintele Traian Basescu i-a atras atentia noului ministru al economiei, Varujan Vosganian, sunt Green Energy, Euro-P.E.C., Energy Holding si Beny Alex.
"Cele patru contracte au fost incheiate in perioada noiembrie - decembrie 2005. Pornind din aceasta perioada, Turceni a inceput sa cumpere electricitate de la Hidroelectrica si s-o combine cu electricitatea produsa de complex si apoi sa o vanda acestor companii la preturi foarte avantajoase pentru ele", au declarat pentru NewsIn, reprezentantii complexului. Potrivit acestora, desi pretul de livrare a energiei electrice livrate in cadrul acestor contracte acoperea cheltuielile de productie si achizitie ale complexului, acesta se situa totusi sub pretul mediu al pietei.

"Cele patru contracte nu au putut fi reziliate pentru ca nu existau astfel de clauze. A trebuit sa asteptam sfarsitul anului 2006 pentru a le renegocia si urca preturile la nivelul pietei", au mai spus sursele citate. Potrivit acestora, intrebarea de ce doar aceste patru companii cumparau electricitate la preturi preferentiale din mix termo-hidro este justa, dar numai institutiile abilitate pot da raspunsuri in acest caz.

Companiile Green Energy, Euro-P.E.C., Energy Holding si Beny Alex cumpara incepand din noiembrie 2005 electricitate la preturi foarte avanatjoase, in mix termo-hidro, de la Complexul energetic Turceni.

Contractul dintre Turceni si Green Energy a fost reziliat de catre complexul energetic la 1 decembrie 2006, din cauza ca firma respectiva nu a acceptat majorarea preturilor de livrare la electricitate provenita din mixul termo-hidro. Celelalte trei contracte, cu Euro - P.E.C., Energy Holding si Beny Alex, au fost renegociate si preturile de livrare a electricitatii au crescut pana la nivelul celor de pe bursa de energie. in plus, de la 1 ianuarie 2007, Turceni va livra in cadrul acestor trei contracte ramase doar energie produsa in cadrul complexului, nemaicumparand de la aceasta data energie hidro, necesara pentru amestecul termo-hidro.

Seful statului, Traian Basescu, i-a atras, marti, atentia ministrului economiei, Varujan Vosganian, ca sunt patru companii care cumpara electricitate de la Turceni in mix energetic termo plus hidro. Date despre cei patru intermediari in afaceri cu electricitate, care cumparau mix termo-hidro: Green Energy - Aceasta companie il include printre actionari pe fiul liberalului Gheorghe stefan (zis Pinaliti), primarul municipiului Piatra Neamt.

Beny Alex - Fostul ministru al economiei, Codrut seres, a acuzat in timpul mandatului sau presiuni din partea deputatului PD, Ioan Oltean, care a intervenit la el pentru ca firma Beny Alex SRL Cluj sa cumpere in continuare electricitate ieftina de la Turceni. Deputatul, care este si vicepresedinte al PD, a recunoscut intr-un interviu radio ca l-a sunat pe seres pentru a face lobby respective firme. seres a spus ca Oltean i-a facut chiar mai multe vizite la minister. Fostul ministru a trimis la DNA o plangere impotriva vicepresedintelui PD.

Energy Holding - Companie despre care presa a scris ca a apartinut omului de afaceri Bogdan Buzaianu, finul fostului ministru al economiei, Dan Ioan Popescu, in prezent, prim-vicepresedinte al Partidului Conservator.Euro-P.E.C. - Potrivit presei, patronii companiei Euro-P.E.C. SA Galati sunt Comsa Adrian Marcel si Alina Comsa-Durbaca, acesta din urma fiind corespondentul "Evenimentului Zilei" pentru orasul Galati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri