Principalele proiecte ale Transelectrica pentru 2007 sunt privatizarea a trei filiale, listarea pe Bursa a unui pachet de 5% din actiuni si scoaterea OPCOM de sub tutela societatii, potrivit directorului general al Transelectrica, Alexandru Gal
"O comisie de juristi analizeaza in prezent modalitatea in care OPCOM (operatorul pietei de electricitate - n.r.) poate iesi de sub tutela societatii-mama, Transelectrica. La inceputul anului vom avea un rezultat in acest sens. Transelectrica va ramane actionar, insa nu majoritar; de-altfel, nici nu trebuie sa existe actionari majoritari", a declarat Gal potrivit NewsIn, adaugand ca se urmareste transformarea OPCOM intr-o bursa regionala de energie. Gal a subliniat ca societatea urmareste ca, anul viitor, sa privatizeze filialele Icemenerg, Icemenerg Service si Formenerg .

Transelectrica va lista pe Bursa, incepand din toamna anului 2007, un pachet de 5% din actiuni, destinate celor deposedati abuziv in timpul comunismului, au mai spus reprezentantii companiei. "Acest demers face parte din pevederile legii 10/2001, privind compensarea fostilor proprietari deposedati abuziv in timpul comunismului. Pretul mediu pentru o actiune a Transelectrica dupa sase luni de listare la bursa va deveni pretul de referinta cu care titlurile de valoare emise pentru fostii proprietari se vor transforma in actiuni", a precizat la randul sau directorul Directiei Piata de Capital din cadrul Transelectrica, Razvan Purdila.

Potrivit acestuia, pachetul de 5% va fi alocat din totalul de 76,5% din actiunile detinute de Ministerul Economiei si Comomertului (MEC) la Transelectrica. Purdila a explicat ca titularii acestor actiuni vor incepe sa-si exercite drepturile cel mai probabil la sfarsitul lui martie 2007, insa nu au voie sa le vanda in mai putin de sase luni, cand le vor putea tranzactiona doar pe Bursa.

Listarea la BVB a 10% din actiunile Transelectrica, estimata de conducerea societatii drept cel mai mare succes din 2006, a adus in conturile companiei 33 de milioane de euro, a adaugat Razvan Purdila, adaugand ca acesti bani vor fi folositi pentru investitiile majore din viitorul apropiat.

Potrivit directorului din cadrul Transelectrica, succesul listarii la bursa a societatii a contribuit la micsorarea tarifelor de transport al energiei practicate de Transelectrica, de la 21,96, la 20,8 lei/MWh. Alte masuri care au dus la micsorarea acestui tarif au fost cresterea volumului de energie transportata, calitatea procesului de investitii, care a permis reducerea cheltuielilor, in pricipal a celor de mentenanta, care au scazut cu 5%.

Actiunile companiei Transelectrica se tranzactioneaza incepand din 29 august la prima categorie a BVB. Capitalul social al companiei este aproximativ 732,97 milioane de lei, divizat in aproximativ 73,29 milioane de actiuni. Statul detine 76,5% din capitalul social al companiei, restul de 13,5% fiind detinut de Fondul Proprietatea.

Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice Transelectrica estimeaza, pentru sfarsitul anului 2006, un profit brut neconsolidat de 200 milioane lei (56,6 milioane euro) si o cifra de afaceri de 2,38 miliarde lei (674 milioane euro).

"In utlimele doua-trei luni, mai multe firme au cerut Transelectrica sa intre in sistemul de transport al energiei. Reprezentantii acestor firme deruleaza proiecte de producere a energiei prin intermediul turbinelor eoliene", a afirmat directorul Directiei Management Active, Ciprian Diaconu.

Potrivit acestuia, proiectele acestor firme prevad construirea unor centrale cu o putere de 150 MW, de 450 MW sau de 600 MW, insa exista si o cerere pentru o centrala cu o putere de 8.000 MW, valoare considerata "gigantica" de catre reprezentantul Transelectrica. El a mai spus ca aceste firme provin din Austria, Spania, Italia si Elvetia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri