O simpla eroare a oficialilor Petrom a dat nastere unor scenarii interesante pe piata energetica din regiune. Mai mult, un comunicat transmis eronat de Petrom atrage atentia asupra unor externalizari a serviciilor la cel mai mare producator de titei si gaze din Europa de Sud Est.
Petrom a anuntat ieri intr-un mod foarte neobisnuit, printr-un comunicat postat pe site, infiintarea in acest an a unei companii specializata in petrochimie, viitoarea firma, denumita Petrochemical Arges, urmand sa concentreze activitatile petrochimice din rafinaria Arpechim Pitesti.

Reprezentantii companiei au revenit ulterior afirmand ca infiintarea firmei petrochimice reprezinta doar o posibilitate luata in calcul. Astazi dimineata , pe site-ul Petrom a fost publicata o versiune de lucru a unui comunicat de presa . In parte, in comunicat se preciza ca Petrom a luat decizia de a infiinta o noua companie, aproape 100% detinuta de Petrom, care sa desfasoare operatiunile petrochimice ale Arpechim. Desi aceasta este intr-adevar o posibilitate luata in considerare de catre Petrom, nu a fost luat a inca nicio decizie in acest sens, explica oficialii Petrom.

Infiintarea unei noi companii care sa desfasoare operatiunile petrochimice ale Arpechim, cu scopul de a separa activiatile petrochimice de cele de rafinare este doar una dintre optiunile Petrom, in acest sens existand si discutii cu Oltchim, informeaza compania petroliera.

Aceasta eroare a oficialilor Petrom poate da nastere multor scenarii pe piata energetica din regiune. Mai mult, comunicatul atrage atentia asupra unor externalizari a serviciilor la Petrom.

Prima decizie majora din 2007


Aceasta separare a activitatilor de rafinare si petrochimie la Arpechim Pitesti ar fi o prima decizie foarte importanta a grupului austriac OMV de la preluarea Petrom. Potrivit unui interviu acordat recent publicatiei IHT, principala misiune a noului CEO, Mariana Gheorghe, este sa transforme Petrom, o companie de 150 de ani intr-un lider sud-est-european in sectorul petrolului si gazelor in contextul unei strategii generale de internationalizare a operatiunilor.

In urma cu un an, Petrom a vandut afacerea de ape minerale Carpatina care, dupa volumul productiei de apa minerala imbuteliata, este unul din primii jucatori dintr-un total de peste 30 de fabrici existente pe piata.

Astfel, Petrom, cel mai mare producator de titei si gaze din Europa de Sud Est, si Lipomin SA au semnat in luna februarie a anului trecut contractul de vanzare-cumparare a pachetului de actiuni de 82,89% detinut la Carpatina SA, care are ca activitate de baza imbutelierea si vanzarea apei minerale. In deplin acord cu strategia companiei pana in anul 2010, vanzarea participatiei detinute de Petrom la Carpatina SA ne va permite sa ne concentram asupra activitatilor de baza si sa ne indeplinim cu succes obiectivele de dezvoltarea, declara atunci Gheorghe Constantinescu, fostul director general executiv al Petrom.

Petrom este cea mai mare companie din Romania si este aflata in portofoliul austriecilor de la OMV. Capacitatea de procesare a companiei este de 6,4 tone de petrol in fiecare an. Chiar daca rezervele de petrol si gaz ii permit sa nu depinda de productia externa, Romania a importat in 2004 30% din energia utilizata , fata de media de 30% din EU-27.

Planurile Marianei Gheorghe pentru urmatorii ani vizeaza modernizarea, eficientizarea si identificarea oportunitatilor de crestere organica in paralel cu dezvoltarea internationala a Petrom urmand ca ulterior, politica de dezvoltare economica internationala sa devina mult mai dinamica si mai sustinuta pentru a confirma pozitia de lider in Europa de Sud-Est.

Oltchim, partenerul de discutii cu Petrom

Oltchim are nevoie de piroliza pentru a deveni independenta in asigurarea cu materii prime. Piroliza Arpechim produce doua din principalele materii prime folosite de producatorul de ingrasaminte chimice, etilena si propilena.

Oltchim Ramnicu Valcea, unul din cei mai mari producatori autohtoni din industria chimica, a afisat o cifra de afaceri pentru 2006 de 1,72 miliarde lei (508,53 milioane euro) in crestere cu 20% fata de 2005, in conditiile scaderii cu 55,4% a profitului, de la 24,8 milioane lei la 11,06 milioane lei in aceeasi perioada. Actionarul majoritar al companiei este AVAS, care a primit de la Ministerul Economiei si Comertului pachetul de 95,73% pe care acesta-l detinea, cu scopul demararii procedurilor de privatizare.

Compania Petrom care detine rafinariile Arpechim si Petrobrazi a fost preluata la mijlocul anului 2004 de grupul austriac OMV.

Bursa a reactionat

Bursa de Valori Bucuresti a suspendat ieri de la tranzactionare actiunile Petrom, cu 15 minute inainte de finalul sedintei, potrivit articolului 111 din Codul Bursei, ultima tranzactie fiind realizata la 59,5 bani pe actiune.







Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri