SNP Petrom a inregistrat in primul trimestru un profit de 381,2 milioane lei (113 milioane euro, 151 milioane dolari), in scadere cu 57% comparativ cu perioada similara din 2006, pe fondul scaderii afacerilor din cauza inchiderii temporare a unei rafinarii
Cifra de afaceri a Petrom a fost in primele trei luni de 2,75 miliarde lei (823,13 milioane euro, peste un miliard dolari), cu 13,34% mai mica decat in in intervalul similar din 2006. Petrom a incheiat primul trimestru din 2006 cu o cifra de afaceri de 3,125 miliarde lei si un profit net de 880 milioane lei.

Motivul acestei scaderi drastice este, potrivit directorului executiv al Petrom, un pret mai scazut al titeiului si aprecierea puternica a leului.

„In primele trei luni ale anului ne-am confruntat cu un mediu mai putin prielnic, caracterizat de un pret mai scazut al titeiului si de aprecierea puternica a monedei nationale, care au avut un impact negativ asupra rezultatelor noastre. Declinul natural al productiei, pe care estimam sa-l stabilizam incepand cu finele acestui an, a influentat de asemenea rezultatele.” a declarat directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe.

Pentru acest an, compania estimeaza ca va avea un profit net de 1,693 miliarde lei, cu 25,9% mai mic decat cel din 2006 si o cifra de afaceri de 10,65 miliarde lei, redusa cu 18,5% fata de anul trecut, "datorita inchiderii rafinariei Arpechim pentru revizie in luna aprilie si a posibilei reduceri a preturilor internationale ale petrolului", dupa cum explica Mariana Gheorghe.

Cat despre investitiile din acest an, compania a investit 551 milioane lei, cu 24% mai mult decat in perioada similara a lui 2006, aproape trei sferturi din suma fiind directionate catre segmentul de explorare si productie.

Petrom a inregistrat anul trecut un profit net de 2,285 miliarde lei, cu 61% mai mare decat cel din 2005, ca urmare a cresterii preturilor produselor petroliere si gazelor, dar si a majorarii vanzarilor companiei. Petrom a incheiat anul 2006 cu profit net de 2,285 miliarde lei, si o cifra de afaceri de 13,078 miliarde lei.
Compania are o capitalizare de 30,30 miliarde lei, ultima cotatie fiind de 0,535 lei pe titlu. Petrom (SNP) are un capital social de 5,66 miliarde lei (1,67 miliarde euro). Actiunile SNP se tranzactioneaza la prima categorie a Bursei de Valori din 3 septembrie 2001.

Principalul actionar al companiei este societatea austriaca OMV Aktiengesellschaft care detine 51,011%, iar Ministerul Economiei si Comertului are 30,862% din capitalul social. Un alt pachet de 10% este detinut de Fondul Proprietatea, in timp ce BERD controleaza 2,03%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri