Companiile listate pe Bursa de la Bucuresti au facut, in total, un profit net de 1,84 miliarde de lei (424 milioane euro) in primele trei luni ale acestui an, cu 8% mai putin decat in trimestrul I din 2011. Fara insa a lua in calcul profitul record al Petrom (SNP), cifrele sunt mai mult decat dezamagitoare.
In schimb, cifra de afaceri cumulata a celor 71 de companii analizate a urcat cu 11%, pana la 12,9 miliarde lei.

Excluzand Petrom, care in primul trimestru a raportat un profit de 1,38 miliarde lei, castigul net al companiilor listate este de doar 470 mil. lei (108 mil. euro), cu aproape 60% mai putin decat cifra inregistrata in T1 2011, in vreme ce afacerile au urcat cu doar 4%.

Evolutia vine in contextul in care BRD, Alro (ALR) si Transelectrica (TEL), unele dintre cele mai profitabile companii in primele trei luni de anul trecut, au facut in acest an profituri semnificativ mai mici.

Cum s-au impartit profiturileDe asemenea, o mare parte din “vina” o are si Rompetrol Rafinare (RRC), care de la un profit de 372 mil. lei in ianuarie – martie 2011, a ajuns sa inregistreze in acest an a doua cea mai mare pierdere dintre companiile listate pe Bursa (60 milioane lei).

Chiar si asa, Oltchim (OLT) a ramas compania cu cele mai mari pierderi din piata (82,8 milioane lei).

Dintre cele 71 de companii listate pe Bursa de la Bucuresti (BVB) care si-au anuntat rezultatele financiare pe T1 in acest an, mai bine de jumatate (45) au avut o evolutie negativa din punct de vedere al profitului. De asemenea, 29 de companii au inchis trimestrul cu o pierdere neta, in vreme ce 42 au facut profit.

Petrom, Transgaz (TGN) si Banca Transilvania (TLV) au fost cele mai profitabile companii in T1 2012.

De notat si faptul ca acesta este al doilea trimestru consecutiv in care rezultatele companiilor listate au avut o evolutie similara celei inregistra de PIB-ul Romaniei. Economia locala a scazut cu 0,1% in primele trei luni din 2012, marcand intrarea in recesiune din punct de vedere tehnic.

Rezultate financiare companii listate T1 2012

Sursa imagine: sxc.hu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri