Companiile listate pe Bursa de la Bucuresti (BVB) si-au redus cu 3.245 numarul angajatilor anul trecut, in vreme ce salariile au ramas aproape aceleasi din 2011. In medie, angajatul unei companii de pe Bursa a avut in 2012 un salariu brut lunar de 4.152 lei (943 euro).

Salarii companii listate BVB 2012

Media este totusi serios trasa in sus de Societatile de Investitii Financiare (SIF). Daca acestea ar fi excluse din calcul, salariul mediu brut pentru companiile listate ar fi de 3.065 lei/luna (aproape 700 euro).

40 din cele 61 de companii analizate si-au redus numarul angajatilor in 2012, in vreme ce per ansamblu salariile au inregistrat o crestere modesta, de 3,4%, care nu a putut acoperi insa nici macar rata inflatiei de anul trecut. In total, cele 61 de companii au avut 75.391 de angajati in 2012.

Cele mai profitabile SIF-uri de anul trecut au dat si cele mai mari salarii. Astfel, SIF Moldova (SIF2) este compania de pe Bursa care a si-a rasplatit cel mai bine angajatii in 2012. Leafa medie bruta lunara a fost de 32.654 lei, in conditiile in care cheltuielile cu salariile au crescut cu peste 7 mil. lei, la 22,3 mil. lei, iar numarul angajatilor s-a redus cu un sfert, pana la 57 de persoane.

SIF Transilvania
(SIF3) se afla pe locul al doilea in topul salariilor, cu o remuneratie medie bruta de 18.712 lei/luna.

SIF Transilvania a inregistrat un profit de 212,4 mil. lei in 2012, in vreme ce in cazul SIF Moldova castigul net a fost de 137 milioane lei.

Salariile mari de la SIF-uri se datoreaza in buna partea faptului ca aceste societati obisnuiesc sa isi rasplateasca angajatii cu o cota din profitul pe care compania il face in fiecare an.
Pentru a vizualiza clasamentul complet, accesati fisierul atasat articolului.

Dupa SIF-uri urmeaza Bursa de Valori Bucuresti si Petrom (SNP), cele doua companii aflandu-se aproape la egalitate. In ciuda faptului ca si-a redus numarul angajatilor dar si fondul de salarii, BVB a inregistrat o crestere de 6,4% a salariului mediu brut platit.

In cazul Petrom, salariile au inregistrat o crestere notabila, de 17%, ajungand la aproape 8.000 lei/luna.

Fondul Proprietatea nu a putut fi inclus in analiza deoarece anul trecut nu a avut niciun angajat permanent, compania fiind administrata de catre reprezentantii Franklin Templeton, care sunt platiti in baza unui contract separat.

Cei mai slab platiti angajati in 2012 au fost cei de la producatorul de confectii Siretul Pascani (SRT) si ai producatorului de mase plastice Romcarbon Buzau (ROCE). Acestia castiga in medie un salariu brut de 1.324, respectiv 1.363 lei/luna.

Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri