Energia electrica, temica, regenerabila si piata gazelor sunt segmentele energetice pe care Gaz de France doreste sa se extinda in Romania
Gaz de France este interesata de achizitia Romgaz, a producatorilor si distribuitorilor de energie, a retelelor de termoficare, dar si de regenerabile, a declarat intr-un interviu acordat NewsIn, vicepresedintele pentru Europa Centrala, Jean-François Carrière. "Ne intereseaza Romgaz, distributiile de electricitate, Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Nord si Electrica Transilvania Sud, centralele termoelectrice, oportunitati in domeniul inmagazinarii de gaze, retelele de termoficare, inclusiv RADET-ul si investitii in energii regenerabile", a spus vicepresedintele pentru Europa Centrala al Gaz de France.

Carrière a adaugat ca "nu putem spune ca avem tinte deosebite de ale celorlati investitori straini, dar totul depinde de cum vor fi privatizate in anii urmatori toate aceste companii". Intrebat daca Gaz de France are un buget de achizitii pentru piata romaneasca, acesta a raspuns negativ, spunand ca va fi analizat fiecare caz in parte de catre oficialii ai societatilor din Franta si Romania. Vicepresedintele a mai aratat ca Gaz de France este foarte interesata de intrarea pe piata de electricitate din Romania, atat pe sectorul distributie, cat si pe sectorul productie.

Potrivit oficialului companiei, toate cele trei distributii de energie electrica, ramase in proprietatea statului, sunt interesante pentru societatea sa. "Probabil vom participa la privatizarea fiecareia dintre ele si cum suntem incapatanati vom reusi sa obtinem macar una", a punctat Jean-François Carrière.

El a adaugat ca Gaz de France ar putea intra in parteneriat cu o alta companie pentru finantarea constructiei unei centrale de productie electricitate pe gaze naturale. "Nu cred ca sunt rentabile investitiile in centrale pe gaze acum. Romania exporta energie electrica si nu cred ca e cazul sa mai fie construite si alte centrale, dar daca am analiza mai bine piata si am decide sa construim o astfel de centrala, am merge pe un parteneriat cu o alta firma, prin care sa ne impartim riscurile", a subliniat responsabilul companiei franceze. in opinia acestuia, "este mult mai rentabila modernizarea termocentralelor, daca le preiei la privatizare".

Jean-François Carrière a mai aratat ca Gaz de France are experienta internationala pe domeniul regenerabile in energie eoliana si energie din biomasa si ca, in Romania, va cauta oportunitati in aceste doua directii. "Producerea de electricitate din surse regenerabile, din eoliana si biomasa, este singurul lucru pe care il analizam astazi in acest sector", a afirmat responsabilul.

Electricitate plus gaze

Gaz de France spera ca, pana in 2010, sa devina furnizor comun de gaze naturale si electricitate pentru consumatorii din Romania, a mai declarat vicepresedintele pentru Europa Centrala al companiei. "Pana in 2010, speram sa devenim in Romania un furnizor dual de gaze naturale si energie electrica", a spus Carrière. Acesta a adaugat ca in Franta s-a facut un sondaj printre clientii companiilor de distributie gaze naturale si energie electrica si a rezultat ca 70% din acestia isi doreau o oferta comuna.

In opinia sa, in Romania ca tara nou-intrata in Uniunea Europeana, pe masura ce va creste puterea de cumparare va aparea o dorinta similara din partea consumatorilor casnici de oferte comune electricitate - gaze naturale.

Jean-François Carrière a mai spus ca Gaz de France va monitoriza de la Bucuresti oportunitatile de achizitii din Romania, Bulgaria, Turcia si Grecia, prin intermediul unei reprezentante pe care a infiintat-o in luna aprilie. "Am deschis un birou Gaz de France in Romania pentru a continua sa ne dezvoltam in aceasta tara, dar si pentru a analiza mai bine oportunitatile de achizitii sau de noi bussines-uri pe pietele din Romania, Turcia, Grecia si Bulgaria", a spus Jean-François Carrière.

Potrivit acestuia, Gaz de France a ales Bucurestiul pentru a-si deschide acest birou si nu una din capitalele celorlalte trei tari, deoarece in Romania compania franceza este majoritara la Distrigaz Sud si vrea sa se extinda pe piata romaneasca. "Gaz de France are pachetul majoritar la Distrigaz Sud, dar nu putem cere celorlati actionari sa ne finanteze studii de piata privind eventuale preluari din Romania. Trebuie sa ne organizam singuri activitatile", a punctat vicepresedintele pentru Europa Centrala al companiei.

Gaz de France detine in Romania controlul asupra distributiei de gaze Distrigaz Sud, asupra companiei Vital Gaz si societatii Gena Rom Gestiune Energetica SRL. Compania franceza a achizitionat, in februarie 2007, pachetul majoritar de actiuni la Amgaz Medias si a preluat recent compania Depomures Targu-Mures, tranzactie analizata de Consiliul Concurentei. Compania Gaz de France Romania SRL a fost infiintata in 16 aprilie 2007 si are trei angajati.

Gaz de France este numarul unu in distributia de gaze din Europa si este numarul doi in materie de inmagazinare de gaze, detinand prima retea de transport gaze naturale de pe "batranul continent". Gaz de France a inregistrat, in primul trimestru al acestui an, o cifra de afaceri de 9,053 miliarde de euro, in scadere cu 11% fata de aceeasi perioada a anului 2006, din cauza conditiilor climaterice extrem de calde din aceasta iarna, atat din Franta cat si din intreaga Europa.

Grupul si-a continuat dezvoltarea la scara internationala cu o cifra de afaceri realizata in afara Frantei care a atins, la sfarsitul lunii martie, 3,341 miliarde euro (respectiv 37% din activitatea grupului), in crestere cu 3% fata de trimestrul I din 2006.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri