Transelectrica va investi, pana in 2012, peste 100 de milioane de euro in fiecare an pentru modernizarea statiilor electrice si a retelei de transport a energiei, a declarat, citat de NewsIn, directorul de investitii al companiei, George Visan.
Printre marile proiecte care vor fi finalizate in urmatoarea perioada, Visan a enumerat modernizarea statiei de la Gudinas, din judetul Bacau, si a statiei Sibiu-Sud, proiecte in valoare de circa 30 de milioane de euro fiecare. De asemenea, in primul trimestru al anului 2008 va fi pusa in functiune o noua linie de interconexiune intre Romania si Ungaria.

Transelectrica a inaugurat, miercuri, statia electrica de 220/110 kV de la Fundeni, modernizata dupa o investitie de circa 22 milioane de euro. Finantarea a fost asigurata in proportie de 95% printr-un credit extern contractat cu Banca Mondiala, restul de 5% fiind acoperit din surse proprii ale Transelectrica.

Contractorul proiectului a fost firma Siemens AG Austria, furnizorul de echipamente a fost ABB, iar constultantul, ESBI Irlanda. Retehnologizarea statiei a fost realizata printr-un proiect "la cheie", potrivit oficialilor companiei.

Lucrarile au fost efectuate in perioada mai 2005 - iulie 2007 si s-au realizat cu statia veche in functiune, pe amplasamentul existent si fara suprafete de teren suplimentare.

Modernizarea statiei a dus la cresterea sigurantei in functionarea inelului energetic al Capitalei, conducerea mai eficienta a sistemului de comanda-control-protectii, imbunatatirea tranzitului de puteri, reducerea consturilor de exploatare si a costurilor de transport. De asemenea, echipamentele de tip "compact" utilizate nu produc noxe, nu sunt afectate de poluare, au costuri reduse de mentenanta, conditii foarte sigure de exploatare si sunt in conformitate cu standardele vest-europene, potrivit unui raport al companiei remis Bursei.

Retehnologizarea statiei electrice Fundeni face parte din programul Transelectrica de modenizare a statiilor cheie ale sistemului electroenergetic romanesc pentru cresterea semnificativa a sigurantei in alimentarea cu energie electrica a consumatorilor si pentru indeplinirea standardelor de operare UCTE (Uniunea pentru Coordonarea Transportului de Electricitate), se arata in acelasi raport.

Statia 220/110 kV Fundeni este cel de-al zecelea proiect de investitii initiat si finalizat de Transelectrica si reprezinta un nod important al inelului de 110 kV a zonei de nord-est a Capitalei, prin interconectarea cu statiile Brazi Vest si Bucuresti Sud.

Transelectrica gestioneaza, opereaza, intretine si modernizeaza reteaua de transport al electricitatii, formata din 77 de statii electrice de transformare si 8.950 kilometri de linii electrice aeriene de 110 kV, 220 kV, 400 kV si 750 kV, aflate in gestiunea a opt sucursale de transport. De asemenea, Transelectrica asigura serviciul de transport transfrontalier al energiei electrice si coordoneaza functionarea interconectata a sistemului energetic national in reteaua europeana a UCTE.

Valoarea investitiilor programate de Transelectrica pana in anul 2020 se ridica la doua miliarde de euro, din care cea mai mare parte, adica 1,45 miliarde de euro, pentru modernizarea retelei de transport al energiei si interconexiunea cu tarile vecine, iar restul investitiilor, de peste 500 de milioane de euro, vor fi efectuate pentru racordarea la reteaua de transport a capacitatilor noi de producere a energiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri