Piata fuziunilor si achizitiilor (M&A) din Romania va depasi anul acesta 9 miliarde de dolari, iar pana in 2012 aceasta se va situa la 13 mld. de dolari, potrivit PricewaterhouseCoopers (PwC).
Media anuala a tranzactiilor in anul 2008 va fi de 50 milioane de dolari, fata de 40 milioane de dolari cat a fost in anul 2007, a anuntat Radu Stoicoviciu, partener in cadrul PricewaterhouseCoopers (PwC).

Conform acestuia, in 2007 s-au inregistat 14 "megatranzactii" care au depasit fiecare 100 miloane de dolari, cele mai multe fiind din domeniul real estate. "Din 14 tranzactii de peste 100 milioane de dolari, 10 au fost din real estate", a spus reprezentantul PwC, citat de NewsIn.

In 2007 s-au realizat 211 de tranzactii "private to private" care au insumat 8,4 miliarde de dolari si au reprezentat 5,1% din produsul intern brut al Romaniei. Domeniile care au dominat piata de tranzactii locala in 2007 au fost petrolul si gazele cu 37% din piata si real estate cu 17% din piata.

In 2006 piata a fost dominata de tranzactiile din serviciile financiare cu 14%, industria farmaceutica, cu 10% si real estate, cu 14%. Anul 2005 a apartinut tranzactiilor din telecomunicatii cu 61% din piata (tranzactia de 2,5 miliarde de dolari dintre Vodafone si Mobifon).

Cea mai importanta tranzactie din 2007 a fost cea a Rompetrol, 2,5 miliarde de euro, urmeaza Petromservice cu circa 300 milioane de euro, investitia Ford la Automobile Craiova cu 57 milioane de euro etc.

Estimarile pentru 2008 indica un nivel de circa 2,6 miliarde de euro, potrivit unui studiu al companiei de consultanta si audit KPMG.

Totodata, in studiul KPMG se precizeaza ca sectoarele care au atras cele mai importante investitii in 2007 au fost real estate, serviciile financiare, retail si domeniul farmaceutic.

Previziunile companiei de consultanta si audit KPMG arata ca activitatea in domeniul de fuziuni in Europa Centrala si de Est in 2008 va inregistra o crestere de 72% iar pietele din Romania si Bulgaria vor fi principalele vizate, potrivit unui studiu prezentat luni in cadrul unui seminar de afaceri.

Investorii din Romania ar trebui sa puna accentul, in 2008, pe investitiile pe termen lung, se arata in studiul prezentat luni in cadrul seminarului "Valoarea companiilor romanesti".

Conform studiului KPMG, dezvoltarea economiei globale va influenta investitiile din Romania. De asemenea, economia romaneasca ar putea fi afectata in 2008 de probleme structurale, deficitul de cont curent fiind unul dintre factorii care este de luat in calcul.

In ceea ce priveste Europa de Vest, peste 8.000 de investitii s-au realizat in primele 10 luni ale anului trecut, valorand 950 de miliarde de euro, iar in Europa de Est s-au realizat in jur de 1.700 de investitii care au valorat circa 120 miliarde de euro, potrivit datelor furnizate de compania de consultanta si audit.

Excluzand mega-tranzactiile BCR si Rompetrol, Doru Lionachescu, partener principal la cea mai mare casa independenta de investment banking din Romania, crede ca piata de fuziuni si achizitii a crescut in 2007 foarte vizibil cu peste 25% comparativ cu 2006. Lionachescu nu poate estima numarul aproximativ al companiilor care vor a merge anul acesta la altar, insa are convingerea ca piata de fuziuni si achizitii va continua sa creasca pe masura ce economia romaneasca devine tot mai racordata la Comunitatea Europeana.

Raiffeisen Investment estimeaza pentru 2008 piata locala de M&A la 3 miliarde de euro, iar Lionachescu crede ca aceasta cifra este “plauzibilia”.

Lionachescu nu se asteapta pentru acest an la o crestere a valorii medii pentru tranzactiile corporate.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri