"Piata (platilor mobile din Romania, n.r.) este dificil de estimat, tranzactiile totale pe an fiind de circa zece milioane de euro", a declarat la conferinta "Mediafax Talks about Mobile Banking", Dan Virtopeanu, managing partner Breeze Mobile, parte a grupului Leo Burnett.

Majoritatea tranzactiilor, care includ plati prin SMS, tranzactii in jocuri online si pentru parcare, sunt efectuate de utilizatorii de internet, a spus el.

Dezvoltarea platilor mobile in Romania depinde de ecosistemele create, de adoptarea noilor modalitati de derulare a tranzactiilor si de educarea consumatorilor.

Operatorii de telefonie mobila vor juca in continuare un rol major, dar trebuie sa se lupte cu noi provocari, precum magazinele de aplicatii, care castiga deja teren.

"Oportunitati vor exista pentru cei care reusesc sa construiasca un ecosistem cu solutii alternative pentru plati mobile", a spus Virtopeanu.

Citeste si:

Platile prin dispozitive mobile vor urca in acest an la nivel global cu 44%, de la 163,1 miliarde de dolari anul trecut la 235,4 miliarde de dolari, potrivit firmei de cercetare Gartner.

Dezvoltarea de parteneriate intre operatorii de telefonie mobila si banci ar putea sustine cresterea pietei platilor efectuate prin dispozitive mobile, afirma seful Breeze.

Succesul noii tehnologii va depinde nu doar de modul in care este implementata, ci si de cum vor fi educati clientii sa o foloseasca, a adaugat el.

Adoptarea in masa a smartphone-urilor genereaza noi provocari in privinta securitatii, precum furtul de date, phishing-ul si programe de tip malware.