Utilizarea la scara larga a sistemului de plati fara contact (contactless) va fi posibila numai daca bancile mari vor adopta o strategie de trecere la aceasta tehnologie, a declarat directorul general pentru Romania al Visa Europe, Catalin Cretu.

"Este nevoie sa intre primii sase mari jucatori din piata pentru ca sistemul sa functioneze", a afirmat Cretu la conferinta Mediafax Talks about Mobile Banking.

Pentru mobile NFC (Near Field Communication, tehnologie wireless care permite plati prin simpla apropiere a telefonului de anumite dispozitive speciale instalate la comercianti) trebuie sa existe o retea de acceptare a platilor la comercianti si carduri contactless, scrie Mediafax.

Cretu a aratat ca o banca de pe piata locala, oricat de mare ar fi, nu poate sa creeze reteaua de acceptare necesara tehnologiei contactless pentru ca orice produs destinat dispozitivelor mobile sa atinga o masa critica. Acest demers trebuie realizat impreuna cu producatorii de telefonie mobila, pentru ca presupune costuri relativ ridicate.

"Una e ca aceste costuri sa fie suportate de mai multi din industrie sau de jucatori din mai multe industrii, si alta e sa inceapa o banca un experiment, poate fericit, pe care sa-l urmeze si altii", a spus directorul Visa.

In prezent, exista trei banci care au emis carduri contactless, avand circa 3.000 de terminale contactless, din 110.000 de terminale POS instalate la comercianti in piata.

"Intr-adevar suntem la inceput, dar depinde de noi daca pierdem startul. Pe de alta parte, nimeni nu vrea ca startul sa se faca pripit, ci sa se faca la momentul potrivit. Mai mult, nu este un start care poate fi luat de o singura banca, ci trebuie luat de o intreaga industrie", a afirmat Cretu.

El a dat exemplul Poloniei, cea mai dinamica piata Visa pe sistemul contactless, unde bancile au convenit sa converteasca intr-o singura etapa cardurile normale in carduri contactless, la momentul expirarii.

Pana la sfarsitul anului viitor, Cretu estimeaza ca circa 10-15% din tranzactiile Visa din Europa vor fi facute pe telefonul mobil.

"In zece ani, estimam ca vom avea de la cinci miliarde la 50 de miliarde de dispozitive conectate la internet si ca tranzactiile cu mobilul vor intrece tranzactiile cu cardul bancar", a mai spus directorul Visa.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Bucurestiul poate castiga 1,7 mld. dolari daca cash-ul ar disparea
Setari Cookie-uri