Portofoliul Visa creste de la an la an, atat din punct de vedere al numarului de plati realizate cu cardurile pe care le emit cat si a valorii acestora, conform precizarilor facute de Catalin Cretu, general manager pentru Romania, Croatia, Malta si Slovenia in cadrul Visa.

Daca pentru anul 2017, reprezentantul Visa anunta o crestere de 32% a valorii platilor la POS prin intermediul cardurilor Visa, pentru anul trecut cresterea a fost de 34%, cu peste 3 puncte procentuale peste media pietei, conform precizarilor facute de acesta in cadrul unei intalniri cu presa.

In ceea ce priveste numarul de plati prin intermediul cardurilor Visa, acesta a prezentat o crestere de 40% in 2018, fata de anul anterior, cu 8 puncte procentuale peste media pietei. De asemenea, tranzactiile cu cardurile la POS au continuat sa creasca mai mult in raport cu retragerile la ATM.

"Numarul total al tranzactiilor si la comercianti si la ATM-uri a crescut cu 27%, ceea ce ne spune ca numerarul creste mai putin, pentru ca aceasta crestere totala mai mica in comparatie cu platile la POS e data de avansul mult mai scazut al retragerilor de la ATM. La nivelul cardurilor Visa, 7 din 10 tranzactii sunt plati la comercianti, in conditiile in care acum 3-4 ani retragerile cu numerar erau mult mai numeroase decat platile. In continuare, vom avea o crestere a proportiei platilor in totalul tranzactiilor in detrimentrul retragerilor de la bancomat", precizeaza Catalin Cretu.

Catalin Cretu: comertul electronic, dezvoltare extraordinara

Reprezentantul Visa precizeaza ca platile la comerciantii online au inregistrat o crestere extraordinara, iar in perioada urmatoare vom vedea o versiune noua a sistemului antifrauda 3D Secure care va fi mult mai prietenos ca experienta.

"Comertul electronic a cunoscut o dezvoltare extraordinara, platile cu cardurile Visa la comerciantii online inregistrand o crestere de 48%. Ne uitam si la jumatatea goala a paharului, reprezentata de faptul ca 80% dintre cumparaturile online sunt inca facute cu numerar la livrare(..) Urmeaza sa introducem versiunea 2.0 a sistemului 3D Secure care va face plata mult mai usoara", adauga Catalin Cretu.

Anul 2018 a reprezentat si o consolidare a solutiilor de plata contactless atat din punct de vedere al cardurilor cat si a terminalelor POS contactless.

"Putem sa spunem ca Romania, ca numar de plati contactless din platile facute in mediul fizic, este alaturi de alte tari din Europa Centrala si de Est ca Polonia, Cehia si Ungaria, in top 10 la nivel global. Romanii au adoptat acest tip de plata contactless mult mai rapid decat multi alti consumatori, ajungand intr-o scurta perioada in top 10 global. Ca urmare, in acest moment, 1 leu din fiecare 2 lei cheltuiti se cheltuie printr-o tranzactie contactless. Peste 70% din carduri sunt contactlees si peste 90% dintre POS-uri sunt contactless. Avem o infrastructura pregatita pentru ce urmeaza, platile cu telefoanele mobile, ceasuri si alte dispozitive de tip wearable", precizeaza Catalin Cretu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri