Deciziile UE privind legislatia de mediu sunt foarte importante pentru alegerea amplasamentului, a declarat directorul executiv al Voestalpine, Wolfgang Eder, referindu-se la uzina pe care compania austriaca intentioneaza s-o deschida la Marea Neagra.
Deciziile UE privind legislatia de mediu sunt foarte importante pentru alegerea amplasamentului, a declarat directorul executiv al Voestalpine, Wolfgang Eder, referindu-se la uzina pe care compania austriaca intentioneaza s-o deschida la Marea Neagra.

In cadrul intalnirii dintre premierul Calin Popescu-Tariceanu si conducerea Voestalpine, cele doua parti au fost de acord ca reglementarile Uniunii Europene cu privire la protectia mediului ar putea deveni o piedica in fata proiectului pentru care concureaza Romania si Bulgaria - constructia unui combinat siderurgic la Marea Neagra - si pentru care austriecii vor pune la bataie sapte miliarde de euro. "Daca peste 5 ani, legislatia UE privind mediul devine constrangatoare, o serie de activitati din UE vor trebui delocalizate", a spus Tariceanu, potrivit NewsIn.

In privinta celorlalte "aspecte critice ale proiectului", directorul executiv al producatorului austriac de otel a invocat, printre altele, si problema ajutoarelor de stat. Eder a precizat ca punctul principal care va influenta decizia este imaginea de ansamblu, din ea facand parte infrastructura, logistica, transportul maritim, personalul calificat si disponibilitatea terenului.

"S-au discutat, mai ales, punctele critice ale proiectului. Se pune problema infrastructurii, problema care se pune si in cazul celorlalte state (Ucraina si Bulgaria, n.r.), este vorba si despre acordarea de ajutoare de stat, dar si problema personalului", a subliniat Eder, precizand, insa, ca "pentru aceste aspecte critice, s-a gasit o colutie convenabila".

Diferenta dintre cota unica de impozitare din Romania, de 16%, si cea din Bulgaria, de 10%, nu pare a fi o piedica seriosa in fata proiectului, desi a fost adusa in discutie. "Cota unica e un punct important, dar nu esential pentru a influenta decizia", a spus Eder.

Pe de alta parte, premierul Tariceanu a subliniat ca, pentru Romania, nu exista parti negative ale proiectului. "Din punctul de vedere al romanilor, nu exista puncte critice, ci doar criterii in baza carora o astfel de investitie se poate realiza, respectiv acces la transportul pe apa si problema amplasamentului", a afirmat seful Executivului.

Intalnirea de miercuri, dintre conducerea Voestalpine si autoritatile de la Bucuresti, nu este prima, potrivit sefului Guvernului. "Cei de la Voestalpine au mai fost la Bucuresti, au avut discutii cu mine, dar si cu alte autoritati guvernamentale (...) Au existat discutii aprofundate intre echipa tarii noastre, reprezentata de presedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine, Monica Barbuletiu, si ministrul pentru IMM-uri, Ovidiu Silaghi, pe teme legate de infrastructura, contributia Romaniei la acest proiect, forta de munca si componenta juridica a proiectului", a spus Tariceanu.

"Pot spune ca, in discutia de azi, de la Linz, au fost definite punctele care au mai ramas de rezolvat. Dupa intoarcerea in tara, ramane ca cele doua parti sa lucreze si mai mult pe acest proiect, astfel incat decizia finala sa favorizeze Romania", a adaugat Tariceanu. Premierul a dat asigurari ca proiectul, in cazul in care austriecii vor alege tara noatra, ar respecta cele mai inalte standarde de mediu si va contribui la dezvoltarea industriei de constructii civile si la industria constructoare de masini.

"Avand in vedere valoarea investitiei, aceasta va duce la cresterea numarului de locuri de munca, va avea impact asupra economiei romanesti, prin urmare este normal ca Executivul sa acorde atentie acestui proiect", a aratat seful guvernului. La randul sau, Wolfgang Eder a punctat ca angajamentul aratat de Romania este important in luarea unei decizii.

"Domnul prim-ministru a facut tot ce i-a stat in putinta pentru a ne convinge sa nu intoarcem spatele Romaniei", a spus Eder. Reprezentantul Voestalpine a precizat ca Tariceanu este primul sef de guvern care s-a intalnit cu conducerea companiei austriece, dar si-au anuntat vizita si ceilalti sefi de guverne din Bulgaria, respectiv Ucraina. Eder a adaugat ca o decizie cu privire la viitorul amplasament al uzinei va fi luata la sfarsitul acestei veri.

Producatorul austriac de otel Voestalpine intentioneaza sa investeasca aproximativ sapte miliarde de euro intr-o fabrica la Marea Neagra, Romania si Bulgaria fiind intr-o competitie acuta pentru amplasarea uzinei pe teritoriul sau, titra cotidianul Der Standard in luna martie a acestui an. Ucraina este, de asemenea, luata in calcul, cu portul Pivdeni din regiunea Odesa, mai ales din perspectiva conditiilor ecologice tot mai dure pentru statele UE. "Si Turcia se afla pe lista, dar nu este printre favorite", potrivit aceluiasi cotidian.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri