Aproape 750 de angajati, din totalul de 1.072 ai combinatului de ingrasaminte chimice Donau Chem Turnu Magurele, au primit notificari de disponibilizare de la patronat, urmand ca, din data de 4 mai, sa intre in somaj, scrie NewsIn.
„Incepand cu data de 4 mai, 742 de salariati vor fi disponibilizati, conform notificarilor primite de la conducerea societatii. Potrivit contractului colectiv de munca, acestia vor beneficia de patru salarii medii nete pe societate”, a declarat, marti, liderul Sindicatului Turnu Chim, Gabriel Dimancea. Potrivit acestuia, incepand de luni seara, patronatul a dispus si sistatrea activitatii de productie, dupa ce fusese reluata la inceputul lunii februarie.

Liderul de sindicat spune ca masurile dispuse de patronat sunt cauzate de neadoptarea actului normativ prin care producatorii agricoli urmau sa primeasca subventii in valoare de 400 de lei la hectar pentru achizitionarea de ingrasaminte chimice.

„Si noi si patronatul am fost mintiti de reprezentantii Guvernului, respectiv de ministrul Economiei, Adriean Videanu si de ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, cu elaborarea acelei ordonante de urgenta de sprijinire a agriculturii cu ingrasaminte chimice”, a sustinut Dimancea.

Ca urmare, 150 de sindicalisti de la Donau Chem vor picheta, joi, Prefectura Teleorman, timp de sase ore, intre 10,00 si 16,00. Li se vor alatura, potrivit lui Dimancea, sindicalisti din agricultura,de la Federatia Ceres, dar si de la APIA Teleorman. De asemenea, o delegatie de 100 de sindicalisti de la combinatul chimic va participa la pichetarea sediului Guvernului, impreuna cu alti 5000 de colegi ai lor de la celelalte combinate chimice din tara.

Potrivit lui Gabriel Dimancea, protestatarii vor solicita promovarea in regim de urgenta a unui act normativ prin care sa se acorde fermierilor subventie pentru achizitionarea de ingrasaminte chimice.

„Solicitam interventia statului pentru ca ingrasamintele pot creste cu cel putin 30% productiile de cereale din acest an. Astfel vom scapa de dependenta de importurile alimentare a Romaniei si se pot sprijini si alte sectoare importante din cadrul economiei pentru a putea traversa aceasta perioada dificila de criza economica”, a sustinut Dimancea.

O alta solicitare a chimistilor protestatari va fi demisia munistrului Ilie Sarbu. „Solicitam clar si raspicat demisia ministrului Agriculturii, Ilie Sarbu, pentru modul cum a prezentat Uniunii Europene sustinerea agriculturii si pentru intarzierea alocarii ingrasamintelor chimice pentru agricultura”, a declarat liderul Sindicatului Turnu Chim.

Productia de ingrasaminte de la Donau Chem a fost oprita mai intai la data de 15 noimbrie 2008. In a doua jumatate a lunii ianuarie 2009, aproape 800 de angajati urmau sa intre in somaj.

In urma acordurilor incheiate de reprezentantii Federatiei Sindicatelor Libere din Chimie si Petrochimie (FSLCP) si cei ai ministerelor Economiei si Agriculturii, pentru acordarea unei subventii in suma de 400 lei/ha, pentru fermieri, pentru achizitionarea de ingrasaminte chimice produse in Uniunea Europeana, s-a revenit asupra masurii de disponibilizare a angajatilor si a fost reluata productia, la inceputul lunii februarie. In acest interval de timp, combinatul a produs pe stoc circa 80.000 de tone de ureee, in asteptarea actului normativ al Guvernului.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri