Filiala locala a grupului farmaceutic elvetian Hoffmann la Roche a inregistrat in primul trimestru al acestui an vanzari in crestere cu 15% fata de perioada similara a anului trecut. Chiar si cu acest avans, compania a terminat primul trimestru al anului pe pierderi.
“Primele doua luni ale anului au fost o continuare a tendintelor de la finele anului trecut, depreciera leului fiind principala problema cu care ne-am confruntat. Incepand din martie, cand a avut loc reactualizarea ratei de schimb, lucrurile s-au mai indreptat si piederile per total au fost sub cele 20% raportate anul trecut”, a declarat, pentru Wall-Street, directorul general al Roche Romania, Dan Zamonea (foto).

Pentru a transfera aceste pierderi asupra companiei-mama, Roche Romania va importa in cel mai scurt timp in lei. “Pentru a evita riscul valutar si eventualele pierderi, incepand fie din a doua jumatate a lui 2009, fie de la inceputul anului viitor, vom importa in lei, riscul fiind preluat astfel in totalitate de firma-mama”, a mai adaugat reprezentantul Roche.

Anul trecut, pierderile afisate de Roche Romania au fost de peste 20 milioane de euro, reprezentand circa 20% din cifra de afaceri pe care compania elvetiana a raportat-o anul trecut.

Segmentul cu cea mai mare dinamica este cel de oncologice, care in 2008 a reprezentat circa 25% din vanzarile Roche Romania. “Anul trecut, ponderea de oncologice a fost de 25% si anul acesta va ajunge la 30%, insa suntem sub nivelul grupului, unde acest segment reprezinta 40% din vanzari“, a mai adaugat seful Roche Romania.

In ceea ce priveste vanzarile totale ale Roche Romania in 2009, Zamonea se arata destul de rezervat. “Ca si vanzari pentru anul acesta, asteptarile noastre sunt destul de modeste, un avans de 5-10% fata de cele 500 milioane lei de anul trecut, pe o piata care va creste cu circa 5%”, estimeaza acesta.

Acesta considera ca una dintre principalele probleme cu care se va confrunta piata locala de farma anul acesta va fi aceea a importurilor paralele din cauza deprecierii monedei nationale si inghetarii preturilor la medicamente. “In conditiile in care marja de profit a distribuitorilor este de 2-3%, este normal sa fii interesat de importuri paralele. Chiar daca investesc 55 mil. lei pentru reetichetare, tot raman cu un profit de peste 10%”, considera Zamonea.

O alta problema care va afecta si piata locala va fi expirarea patentului unor molecule. “In 2010 si 2011, va expira protectia de patent pentru foarte multe molecule ale companiilor mari, ceea ce inseamna o scadere dramatica a cifrei de afaceri. In aceste conditii, companiile fie au noi molecule in plan de lansare, fie cumpara alte molecule cu tot cu compania producatoare”, spune seful Roche, care explica astfel fuziunile recente de pe piata farma globala.

“Prin aceste fuziuni, cum ar fi Zentiva cu Sanofi, Pfizer cu Wyeth sau Merk cu Shering-Plough, companiile vizeaza atat o continuitate pe piata moleculelor, dar si o reducere a costurilor de personal si de productie”, explica acesta.

Roche nu urmeaza insa aceste strategii, compania elvetiana continuandu-si investitiile in cercetare si dezvoltare. “Roche are o strategie clara, simpla si merge pe directia fara OTC-uri sau generice, doar produse inovatoare in care investim din ce in ce mai mult. In prezent, circa 20-22% din cifra de afaceri este destinata research-ului si development-ului”, a mai adaugat officialul Roche, care spune ca obiectivul principal al Roche in 2009 nu este pastrarea pozitiei de lider pe piata locala.

“A fost o surpriza placuta faptul ca am terminat anul 2008 pe locul 1, dar nu asta e telul nostru principal pentru ca nici pe plan global Roche nu isi propune sa fie numarul 1 mondial, ci sa fie lider in ariile terapeutice in care noi avem molecule importante. Avand in vedere fuziunile care s-au intamplat la nivel global pe piata phrama, cu siguranta vor fi modificari si in topul din Romania”, considera reprezentantul Roche Romania.

Pentru a contracara efectele crizei economice, Roche Romania nu are in plan nici reduceri de personal, nici inghetarea salariilor anul acesta. “Reducerea personalului sau inghetarea salariilor sunt cele mai la indemana solutii de panica, nu pe termen lung. Intr-adevar suntem mai atenti la anumite costuri, dar nu la cele de personal, si vom angaja in continuare oameni daca va fi nevoie. Nu am inghetat salariile pentru ca nici inflatia nu este inghetata”, a mai spus seful Roche, companie care are in prezent circa 160 de angajati in Romania.

Grupul elvetian Roche este prezent in Romania de peste zece ani si activeaza in arii terapeutice precum oncologia, tratamentul anemiei, obezitatii si transplant, avand un portofoliu cu peste 35 de produse. Anul trecut, Roche Romania a avut vanzari de aproximativ 520,7 milioane lei.

Piata farmaceutica autohtona a atins in 2008 valoarea de 7,16 mld. lei (1,95 mld. euro), primii 10 jucatori detinand 52,4% din piata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri