Piata farmaceutica din Romania a atins in primul trimestru din 2009 valoarea de 466,5 milioane euro, in crestere cu 6%, in euro, fata de perioada similara a anului precedent.
In moneda locala, piata farmaceutica locala a crescut cu 22,5%, ajungand la valoarea de 1,99 miliarde lei, potrivit companiei de analiza si studii de piata Cegedim.

Piata de retail si-a adus cea mai mare contributie la aceasta crestere, urcand cu 23%, in timp ce piata de spital a inregistrat un salt de 19,3%.

“Ce mai vizibila tendinta pe piata de retail este o crestere simtitoare a medicamantelor cu prescriptie, cu 26,5%, si o stagnare a pietei de OTC-uri care a avansat cu doar 9,5%. Principalele explicatii ale acestei tendinte o reprezinta scaderea puterii de cumparare cauzate de criza economica, precum si cresterea semnificativa a costului medicamentelor eliberate fara prescriptii” , a declarat Petru Craciun, directorul general al Cegedim.

Cele mai mari vanzari s-au inregistrat la medicamentele pentru sistemul cardiovascular, care au reprezentat in primul trimestru 19,8% din total, urmate de medicamentele pentru sistemul digestiv si cele pentru sistemul nervos, care au inregistrat 13,9 si respectiv 13,6 procente din vanzari.

Pentru intreg anul 2009 Cegedim estimeaza o crestere sensibila a valorii pietei in lei si un usor declin in euro. “Pentru anul acesta prognozam o crestere de circa 10% in lei (intre 8% si 13%) si o scadere de circa 3% in euro (de la -5% pana la +2%), aceste estimari fiind facute pe un curs mediu de 4,175 lei/euro”, a mai spus seful Cegedim Romania.

Modificari nesemnificative in Top 20

Din valoarea totala a pietei, primii 10 jucatori detineau o cota de piata de 52,7%, cu vanzari de peste 1 miliard de lei, in timp ce cele mai mari 20 companii reprezentau 71,6% (1,43 miliarde lei) din totalul pietei farmaceitoce autohtone.

In topul primilor 10 jucatori din piata locala observam o singura modificare fata de ultimul trimestru al anului precedent: AstraZeneca, al doilea producator de farmaceutice din Marea Britanie, urca un loc, pana pe pozitia a noua, devansand producatorul roman, Antibiotice Iasi care coboara pe locul zece.

Cea mai semnificativa urcare in top 20 este cea realizata de Schering Plough, care a avansat 2 pozitii, de pe 14 pana pe 12.

Lider ramane in continuare compania Hoffmann la Roche, cu o cota de piata de 7,6%, si vanzari de 165,1 milioane lei. Performanta elevetienilor de la Roche se bazeaza in primul rand pe cresterile obtinute pe segmentul medicamentelor anticanceroase.

Pe pozitia a doua se afla Sanofi-Aventis, cu vanzari in valoare de 136 milioane lei care ii confera o cota de piata de 7,1%. “Sanofi-Aventis ocupa locul al doilea, nefiind luat in calcul preluarea Zentiva care a avut loc la inceputul anului. Daca se adauga si vanzarile Zentiva, compania ar fi detinut detasat pozitia de lider pe piata interna de pharma”, a mentionat Craciun.

GlaxoSmithKline (GSK) ocupa cea de-a treia pozitie in topul prezentat de Cegedim, cu o cota de piata de 6,8%.

Novartis
isi pastreaza locul patru pe care incheiase si anul 2008, vanzarile din Romania ale companiei elvetiene atingand valoarea de 122,2 milioane lei, corespunzatoare unei cote de piata de 6,4%.

Pe pozitia a cincea regasim filiala locala a grupului Servier, care in primele trei luni ale anului a raportat vanzari in valoare de 116,5 milioane lei, detind o felie de 5,9% din piata locala de profil.

Pfizer, care la sfarsitul lui ianuarie a anuntat preluarea companiei concurente Wyeth pentru 68 miliarde de dolari, ocupa locul sase in topul Cegedim. Americanii au realizat vanzari de 104,1 milioane lei pe piata locala, care le-au conferit o cota de piata de 5,2%.

Terapia Ranbaxy a incheiat primul trimestru al anului pe pozitia a saptea, cu o cota de piata de 4,5% si vanzari de 84,5 milioane lei, in timp ce pe pozitia a opta se claseaza cehii de la Zentiva care au vandut in primele trei luni in valoare de 74,5 milioane lei, cu o cota de piata de 3,7%.

Singura modificare din top 10, ii claseaza pe cei de la Astrazeneca pe pozitia a noua in dauna Antibiotice Iasi. In timp ce primii au raportat vanzari de 60,4 milioane lei, care se traduc intr-o cota de piata de 2,8%, compania locala Antibiotice detine o cota de piata de 2,7% cu venituri de 55,8 milioane lei.

Pe locurile 11-20 se claseaza, in ordine descrescatoare, companiile Bayer Healthcare AG, Schering Plough (care a urcat doua locuri), Menarini, compania slovena KRKA D.D. 9cu o coborare de 2 pozitii), Eli Lilly, Merck & Co, Johnson & Johnson (care avanseaza un loc), Acvatis (in coborare cu o pozitie), Solvay si Gedeon Richter cu cote de piata cuprinse intre 1,5% si 2,5%.











Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri