Aproape 400 de angajati ai sectiei Petrochimie din cadrul combinatului Arpechim Pitesti au declansat ieri un protest spontan, nemultumiti de faptul ca reprezentantii conducerii nu au vrut sa discute cu ei despre deciziile de disponibilizare pe care ar urma sa le primeasca angajatii sectiei.
Protestatarii s-au strans in fata pavilionului administrativ, unde au fluierat, au scandat si au vrut sa intre cu forta in sala unde a avut loc intalnirea dintre liderii de sindicat si administratia Arpechim, transmite NewsIn. Oamenii au spus ca nu mai vor sa fie mintiti in legatura cu preluarea sectiei Petrochimie de catre combinatul Oltchim si ca sunt pregatiti sa participe la mitinguri in fata Prefecturii Arges si chiar in fata Guvernului.

Liderul sindicatului sectiei Petrochimie, Marian Dumitru, a declarat ca este nemultumit ca negocierile nu au nici o finalitate. "Exista aceste negocieri, care pot sa se finalizeze. Daca nu, macar sa spuna "Nu mai negociem, inchideti si plecati acasa", a afirmat Marian Dumitru.

Legat de faptul ca reprezentanti ai Oltchim le-ar fi spus unora dintre angajatii Arpechim ca ii vor angaja, dupa preluarea sectiei Petrochimie, liderul de sindicat a afirmat ca nu are nicio informatie oficiala in acest sens. "Nu inteleg de ce unii spun ca vor sa angajeze, iar altii ca vor sa-i dea afara. De aici apar diverse comentarii. E mai bine cu bani, e mai bine fara bani. Dar cineva sa vina sa spuna scurt si la obiect asa si asa nu s-a gasit. S-a facut aceasta incercare astazi, dar daca sub stresul la care sunt supusi oamenii, nu ai diplomatia sa gasesti o solutie, sa te intelegi cu ei, se intampla ce se intampla", a mai spus Marian Dumitru.

Liderul sindical a mai explicat ca in contractul colectiv de munca sunt prevazute intre 8 si 15 salarii compensatorii, in functie de vechimea in munca.

"Oamenii vor primi de 2 octombrie deciziile de preaviz cu incetarea activitatii pe 2 decembrie. Avocatii i-au sfatuit sa dea acest preaviz inaintea deciziei. Nu stiu cat de legala este solutia. De legalitatea deciziilor raspunde angajatorul. Contractul colectiv de munca prevede 15 salarii compensatorii pentru vechime maxima", a mai adaugat Marian Dumitru.

Aproximativ 100 de angajati ai sectiei Petrochimie din cadrul combinatului Arpechim Pitesti au declansat un protest spontan si luni, in fata pavilionului administrativ, dupa ce au aflat ca vor primi decizii de disponibilizare si pana la sfarsitul anului raman fara serviciu.

Productia in sectiile polietilena si piroliza, din cadrul Petrochimiei, a fost oprita inca din luna noiembrie a anului trecut, insa in aceasta perioada angajatii au primit salariul integral. Protestatarii sunt nemultumiti de intarzierea preluarii sectiei Petrochimie din cadrul combinatului Arpechim Pitesti de catre combinatul Oltchim Ramnicu-Valcea.

La Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Arges au depus notificari 13 agenti economici din judet, care au anuntat ca in perioada septembrie-decembrie 2009 vor disponibiliza 1.538 de persoane, 600 dintre acesta fiind de la SC Petrom.

Proteste asemanatoare celui din 14 septembrie au mai avut loc pe data de 5 februarie 2009, cand aproximativ 300 de angajati din sectorul de petrochimie de la combinatul Arpechim au declansat un protest spontan, in fata pavilionului central al societatii, afirmand ca se tem ca vor avea loc disponibilizari. Salariatii de la sectia Petrochimie a combinatului Arpechim Pitesti au mai declansat un protest spontan si in data de 24 noiembrie 2008.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS ) a anuntat, pe data de 14 august, printr-un comunicat, ca va sustine Oltchim in obtinerea garantei de 80% din creditul de 62 milioane de euro pentru achizitia activitatii de petrochimiei de la Arpechim Pitesti. Autoritatea precizeaza ca, in calitatea sa de actionar majoritar al Eximbank, va sprijini demersurile Oltchim. De asemenea, AVAS reaminteste ca, in luna iulie, Consiliul Concurentei a avizat, in vederea notificarii Comisiei Europene, masurile de sprijin financiar care vor fi acordate de stat catre Oltchim.

PCC SE, actionarul minoritar al Oltchim, a depus joi in instanta o cerere de suspendare a deciziei de acordare a unei garantii de stat de 49,6 milioane euro pentru combinatul de la Ramnicu-Valcea, in baza caruia Oltchim ar urma sa contracteze un credit de 62 milioane euro care ar urma sa fie folosit de catre Oltchim pentru achizitionarea activitatii de petrochimie din cadrul Arpechim.

Potrivit oficialilor Guvernului, Eximbank va emite o garantie de stat pentru contractarea imprumutului destinat cumpararii petrochimiei de la Arpechim, urmand ca ulterior Ministerul de Finante sa emita garantii de stat pentru imprumuturile pe care le va face combinatul pentru finantarea investitiilor ce vor fi realizate in cadrul diviziei de petrochimie.

Oficialii PCC sustin ca autoritatile romane au notificat Comisia Europeana doar in privinta garantiilor de stat care vor fi emise de Ministerul de Finante, nu si a celor primite din partea Eximbank. Cei de la PCC mai spun ca garantia nu poate fi privita altfel decat ca ajutor de stat pentru restructurare, in sensul liniilor directoare ale Comisiei Europene privind ajutorul de stat pentru salvarea si restructurarea intreprinderilor aflate in dificultate. Potrivit PCC, separarea masurilor de ajutor de stat este facuta doar cu scopul de a permite autoritatilor romane sa acorde partial ajutorul de stat catre Oltchim, fara sa astepte decizia Comisiei cu privire la toate masurile de ajutor propuse si fara sa permita Comisiei sa faca o analiza completa a intregului ajutor ce urmeaza a fi acordat pe baza garantiilor de stat. Totodata, PCC considera ca preluarea Arpechim ar presupune investitii extrem de mari, ce nu ofera certitudinea ca integrarea celor doua unitati ar fi si profitabila.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri