Peste 300 de angajati ai Oltchim Ramnicu Valcea protesteaza fata de intarzierea luarii unei decizii in privinta situatiei combinatului, solicitand de urgenta vizita premierului Victor Ponta, si fata de faptul ca nu si-au primit banii si bonurile de masa de doua luni.
Liderul sindical Mihai Diculoiu a declarat ca este vorba despre un protest spontan fata de situatia in care se afla combinatul, sustinand ca se urmareste "lichidarea societatii", noteaza Mediafax.

De asemenea, el a spus ca angajatii combinatului nu si-au mai primit salariile si bonurile de masa de doua luni.

"Este un protest spontan, protestul disperarii. Suntem in dezastru, combinatul moare. Directorul general, domnul Constantin Roibu si-a inaintat demisia pentru ca asa se pare ca i s-a cerut. Nicio promisiune de la Bucuresti nu s-a concretizat. Privatizarea nu credem ca va avea vreun succes, toate semnele sunt ca se grabeste lichidare societatii. Nu mai avem curent, nu avem salarii si bonurile de masa de doua luni luate", a declarat liderul sindicatului Oltchim, Mihai Diculoiu.

Salariatii cer ca premierul Victor Ponta sa vina la Ramnicu Valcea pentru a vedea situatia cu care se confrunta combinatul.

"Cerem domnului Ponta sa vina aici la Ramnicu Valcea. Asteptam ca primul-ministru, ministrul Economiei si cel al Finantelor sa vina la Ramnicu Valcea sa rezolve problema Oltchimului ca acesta sa poata functiona la 65% din capacitate, iar privatizarea sa fie una reala, in sistem integrat, cu Arpechim Pitesti. Fiecare sectie a iesit spontan sa protesteze, urmand ca in cursul zilei de azi sa vedem ce o sa facem, le-a ajuns cutitul la os si angajatii combinatului sa iasa in strada", a mai spus Diculoiu.

La un moment dat, pe parcursul protestului, salariatii au intrat in pavilionul unde se afla conducerea pentru a vorbi cu managerul general Constantin Roibu.

"Autoritatile locale au transmis Guvernului ca masurile acceptate de Guvern pentru redresarea situatiei de pe Platforma Chimica nu au fost aplicate pana la capat. Este vorba, pe de o parte, de acordarea de catre stat a unei garantii de performanta pe baza careia Oltchim sa poata contracta cei 40 de milioane de euro necesari pentru asigurarea capitalului de lucru. Pe de alta parte, alta masura aprobata, dar nefinalizata, consta in majorarea capitalului social al Oltchim prin conversia in actiuni a creantei AVAS detinuta la societate, masura la care, de altfel, s-a renuntat in ultimul moment prin schimbarea brusca a procedurilor de privatizare", a declarat liderul sindicatului Oltchim, Mihai Diculoiu.

Diculoiu a precizat ca din aceste motive Oltchim a ajuns in situatia de a-si opri activitatea, deoarece nu-si poate achita obligatiile minimale banesti, precum biletele la ordin ajunse la scadenta, drepturile salariale restante sau dobanzile bancare, spre a evita blocarea integrala a conturilor societatii.

Presedintele Consiliului Judetean Valcea, Ion Calea, a intervenit pe langa conducerea CET Govora pentru ca termocentrala valceana sa furnizeze energie electrica combinatului Oltchim pana la privatizare, deoarece "combinatul trece prin cea mai nefasta perioada din existenta sa ca agent economic de top al judetului."

"Oprirea furnizarii de energie electrica acum inainte de privatizare ar distruge combinatul si nu ar face decat sa fie vandut ca fier vechi. Sunt instalatii care odata racite s-a terminat. Este mai mult decat necesar ca Oltchim sa poata produce pana la data privatizarii, care odata facuta cu un investitor strategic, sa schimbe complet datele problemei", a declarat Ion Calea.

La ora transmiterii acestei stiri, protestul continua, iar o parte a angajatilor a intrat in pavilionul central al combinatului Oltchim pentru a vorbi cu conducerea.

La sfarsitul lunii august, aproximativ 300 de angajati ai Diviziei Petrochimice Bradu din cadrul Combinatului Oltchim au protestat fata de decizia de trimitere in somaj a peste 500 angajati. Ulterior, conducerea combinatului chimic Oltchim Ramnicu-Valcea a renuntat la planul de a trimite in somaj tehnic 506 angajati, in perioada 27 august - 30 septembrie.

Combinatul Oltchim Ramnicu-Valcea informa ca va trimite in somaj tehnic 506 de angajati, in perioada 27 august-30 septembrie,din cauza lipsei capitalului de lucru necesar repornirii activitatii de petrochimie de la Pitesti.

Compania Oltchim va fi privatizata in luna septembrie, la cererea Fondului Monetar International. Statul detine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.

Potrivit celor mai recente date, in actionariatul Oltchim se mai regasesc compania PCC SE, inregistrata in Germania (cu 18,3% din titluri) si fondul de investitii Carlson Ventures, inregistrat in Marea Britanie (14,02% din titluri, prin intermediul Nachbar Services).

Ponta: Ministrul Economiei raspunde cu "capul, viata si tot" pentru privatizarea Oltchim


Premierul Victor Ponta a declarat miercuri ca ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, raspunde cu "capul, viata si tot" pentru privatizarea Oltchim si ca exista doua mari companii, din "zone geografice total diferite", interesate sa preia combinatul chimic.

"Aici, domnul ministru Chitoiu, stiti, raspundeti - capul, viata si tot - de succesul operatiunii de privatizare de la Oltchim. Din fericire, nu avem unul, ci doua mari companii. Ne speriasem la un moment dat ca nu vine nimeni. Au venit doua mari companii, din doua zone geografice total diferite, ca sa spun asa. Important este ca sa avem un succes pe aceasta tema, sa salvam locurile de munca, sa dam un mesaj pentru toata zona, Arges - ca e vorba de Arpechim -, ca pastram locuri de munca si de fapt cream noi locuri de munca prin investitii", a declarat Ponta la inceputul sedintei de Guvern.

El a aminitit ca marti a avut o discutie cu reprezentantii companiilor Exxon Mobile si OMV Petrom, care l-au informat ca vor continua investitii anuntate de pana la un miliard de dolari si ca la sfarsitul lunii septembrie OMV Petrom va pune in functiune o alta investitie de 500 milioane euro.

Presedintele Traian Basescu a primit si el, marti, delegatia companiilor Exxon Mobil si OMV-Petrom.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri