Dar acest declin nu este nici pe departe sfarsitul acestei perioade dificile pentru restaurantele si cafenelele din Romania. “Din punctul meu de vedere, perioada cu adevarat dificila abia acum incepe. Restaurantele, ca de altfel majoritatea companiilor, au reusit sa supravietuiasca pana acum din acumularile din anii anteriori, care incep sa tinda catre zero. Astfel, in perioada urmatoare, ca urmare a continuarii crizei, cred ca se va inteti numarul de inchideri de restaurante si cafenele”, a declarat pentru Wall-Street proprietarul La Mama, care adauga ca abia in 2011 piata va incepe sa isi revina.

In aceste conditii, pronosticul lui Mahu in ceea ce priveste falimentele de pe piata Capitalei nu este dintre cele mai optimiste. “Circa 30% dintre cafenele si restaurantele din Bucuresti vor disparea din cauza crizei. Foarte multe sunt deja in stare de faliment dar rezista din resurse externe afacerii propriu zise. In plus, exista foarte multe oferte de vanzare de cafenele si restaurante in piata, de unde rezulta ca afacerile nu merg deloc bine”, a mai declarat omul de afaceri.

Chiar daca si in cazul La Mama si Cafepedia, principalul efect al primului an de criza il constituie scaderea notei de plata cu 20%, Mahu crede in atuu-urile pe care le au cele doua branduri. "Cafepedia si La Mama sunt doua branduri foarte bine pozitionate in piata cu un public bine targhetat si constant, de aceea sper sa ne mentinem cifra de afaceri, in lei, din 2008”, mai spune Mahu.

Compania Trotter Restaurant a inregistrat o cifra de afaceri de 16 milioane de lei (3,8 milioane de euro) in primul semestru al acestui an, la acelasi nivel cu rezultatul raportat in perioada primele sase luni ale anului trecut, in lei, dar in scadere de 16% in euro.

Anul trecut, compania a raportat o cifra de afaceri 9-10 milioane euro. “Cu siguranta, nu vom atinge aceeasi valoare in lei, din cauza devalorizarii monedei nationale, insa ar fi o performanta sa ne mentinem la echivalentul valorii in lei”, explica proprietarul Trotter Restaurant.

Seful La Mama nu este adeptul reducerilor de tarife pe timp de criza, sau, cu atat mai putin, al “meniurilor de criza”. “Nu mi-au placut niciodata "meniurile de criza " in care ii spui clientului ca ii dai nu stiu cate feluri de mancare la un pret modic, dar "omiti " sa ii spui ca ai injumatatit cantitatea sau ai scazut calitatea”, considera omul de afaceri.

Mahu vede totusi si partea plina a paharului, in acest prim an de criza. “Cele mai importante efecte pozitive sunt reasezarea chiriilor si a pietei fortei de munca”, mai spune acesta.

Trotter Restaurant are in prezent circa 470-480 de angajati, iar obiectivul pentru 2009 este nicio concediere din cauza crizei, adica pentru a reduce costurile. “Concedierile se vor efectua ca si pana acum din motive de ineficienta sau neprofesionalism”, explica Mahu.

La Mama a fost lansat in februarie 1999. In prezent, exista sapte restaurante La Mama, unul dintre ele in Mamaia.

Trotter Restaurant opereaza patru cafenele Cafepedia si intentioneaza sa deschida cel putin inca una pana la sfarsitul anului.

Pe piata restaurantelor si a cafenelelor Mahu activeaza alaturi de Dragos Petrescu, care conduce City Grill si City Cafe, sau Tudor Dragomir Niculescu, care dezvolta lantul Turabo.