Mai mult de 36% dintre studentii romani ar ramane sa munceasca in tara daca li s-ar oferi concomitent posibilitatea angajarii in Romania si in afara granitelor, arata in studiu relizat de compania Continental AG, in colaborare cu TNS Infratest.
Astfel, in anul de criza 2009, 43% dintre studenti ar opta pentru un loc de munca intr-o tara vest-europena, 7,9% pe alt continent, iar 5% intr-o tara est europeana.

Romanii nu pleaca insa in strainatate cu gandul avansarii in cariera, al dezvoltarii profesionale sau al castigului de experienta. Preferinta pentru relocre se datoreaza in principal dorintei de a obtine o remuneratie consistent (56%), conditii de munca mai bune (17,4%) si un nivel ridicat de viata (9,6%).

Cu toate acestea, studentii se arata mai dispusi sa ramana in piata locala a fortei de munca fata de anul 2007, cand doar 26% dntre acestia ar fi semnat un contract in tara.

Surprinzator pentru actualul context economic, peste doua treimi dintre studenti se arata chiar increzatori in ceea ce priveste perspectivele de cariera, sustinand ca prefera un angajator stabil, care sa le ofere un contract de munca pe perioada nedeterminata.

“Starea de euforie generata de cresterea economica rapida din ultimii ani mai este, probabil, foarte prezenta in mintea romanilor, ceea ce ingreuneaza adaptarea la schimbarea subita de situatie. In orice caz, s-a impus o mentalitate mai matura, atitudinea de ‚job hopping’ nu mai este la moda; studentii doresc sa ramana mai mult timp in aceeasi companie, punand pe primul loc siguranta locului de munca“, subliniaza psihologul Aurora Liiceanu.

Peste trei sferturi dintre studenti considera ca experienta profesionala reprezinta principala conditie pentru obtinerea unui loc de munca bun, urmata de cunoasterea limbilor straine (63%). La fel de importante sunt masteratul, studiile de MBA, notele de absolvire (39,3%), dar si “relatiile corespunzatoare” (35,5%).

Aproape 40% dintre respondenti sustin ca dimensiunea companiei nu este importanta pentru dezvoltarea carierei lor, in timp ce peste un sfert ar opta pentru un job intr-o companie multinationala.

Mai mult de jumatate dintre studenti (58,2%) s-ar muta, pentru serviciu, in alt oras din Romania. In clasament, Bucurestiul este considerat orasul cu cele mai mari perspective de cariera (41,4%), urmat, la distanta mare, de Timisoara (16,8%), Sibiu (12,8%), Brasov (10,5%) si Iasi (4%).

Studiul realizat de compania activa in domeniul automotive, Continental AG, in colaborare cu TNS Infratest a fost realizat pe un esantion de aproape 1.000 de studenti din Bucuresti, Brasov, Cluj, Timisoara, Iasi si Sibiu. Peste 220 de participanti studiaza inginerie, alti 392 - matematica si stiinte naturale, iar 415, stiinte economice.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri