"Aceste masuri de eficientizare le luam in fiecare an. De asemenea, am continuat investitiile in retehnologizare. Anul acesta am finalizat investitia in statia de tratare ape uzate si am continuat sa promovam brandurile noastre", declara Anna-Maria Vikarius.

De asemenea, potrivit oficialului Heineken, salariile angajatilor din fabrica nu au suferit modificari, respectiv programul de munca a ramas neschimbat.

Totodata, fabrica nu a sistat investitiile in training si pregatirea echipei de degustatori. Formata din 15 persoane, echipa de degustatori din fabrica de la Miercurea Ciuc s-a clasat in top 5 cele mai bune echipe din cadrul grupului Heineken pentru Europa Centrala si de Est.

Fabrica de la Miercurea Ciuc are 317 angajati. Unitatea va renunta la sfarsitul lunii octombrie la 18 angajati, care lucrau in sectia de malt, ca urmare a deciziei grupului Heineken de a stopa productia de malt la nivel local.

"Angajatii disponibilizati beneficiaza de pachete salariale compensatorii in urma discutiilor cu sindicatele, respectiv de consiliere si asistenta in cautarea unui loc de munca. Cantitatea de malt produsa nu asigura necesarul, din aceasta cauza fiind luata aceasta decizie. Sectia asigura mai putin de jumatate din necesar. Acum apelam atat la furnizori locali, cat si la furnizori internationali, agreati de grupul Heineken", spune Anna-Maria Vikarius.

Potrivit acesteia, compania va pastra pentru moment partea de depozitare (silozurile de malt), urmand ca pe viitor sa dezinfecteze terenul pe care era situata sectia.

Daca in anul 1974, capacitatea de productie a fabricii era de 250.000 hectolitri, in urma investitiile in retehnologizare capacitatea unitatii atinge in anul 1990 700.000 hectolitri. In prezent, fabrica Heineken din Miercurea Ciuc are o capacitate de productie de 1,8 mil. hectolitri, in urma maririi capacitatii de fierbere, fermentare si depozitare.

"Cresterea capacitatii de productie depinde de evolutia si cerintele pietei. Posibilitati de crestere exista – avem un teren care nu este inca folosit, vom dezinfecta terenul pe care s-a aflat sectia de malt", afirma Vikarius.

In fabrica de la Miercurea Ciuc se produc exclusiv brandurile Heineken, Ciuc, Harghita si Schlossgold, datorita calitatii apei. Alte marci produse aici sunt Goldenbrau, Bucegi, Gosser si Silva.

Totodata, ambalajele din sticla detin o pondere de 50-60% din total productie, in fabrica de la Miercurea Ciuc neexistand imbutelierea la doza. "La Miercurea Ciuc producem doar in sticle mari, mici, PET, butoi de 50 litri. Berea este produsa aici, transportata la Craiova unde este imbuteliata la doza", explica Anna-Maria Vikarius.

Constructia fabricii de bere din Miercurea Ciuc a inceput in anul 1974, investitiile in tehnologie ocupand un rol important inca de la inceput. Dupa anul 1990, toate echipamentele au fost inlocuite cu instalatii moderne automatizate.

In anul 2000, fabrica devine parte a firmei Brau Union Romania, alaturi de alte doua unitati de productie achizionate in acelasi timp – Hateg si Grivita Bucuresti. In anul 2003, fabrica de bere din Miercurea Ciuc este cumparata de grupul Heineken.

Incepand cu anul viitor, fabrica de bere de la Miercurea Ciuc ar putea fi deschisa publicului, oficialii luand in considerare posibilitatea organizarii unor vizite pentru turisti.

Heineken Romania are cinci fabrici de bere situate in Constanta, Craiova, Hateg, Miercurea-Ciuc si Targu Mures si 1.300 de angajati. Portofoliul de marci acopera toate segmentele pietei: Heineken, Ciuc Premium, Neumarkt, Bucegi, Edelweiss (import), Zipfer (import), Gösser, Schlossgold, Silva, Gambrinus, Harghita si Hategana.

Compania a raportat in primul semestru al anului un avans de 12% a cifrei de afaceri, pana la o valoare neta de 436 mil. lei (103,3 mil. euro).

Singura femeie director general in cadrul fabricilor Heineken din Europa Central si de Est

Anna-Maria Vikarius a preluat conducerea fabricii de bere din Miercurea Ciuc in urma cu sase ani. Si-a inceput activitatea ca inginer stagiar in cadrul Laboratorului de Analize Fizico-Chimice la fabrica de bere din Miercurea Ciuc in urma cu 26 de ani, imediat dupa absolvirea facultatii de Tehnologie Chimica Organica din cadrul Universitatii Babes-Bolyai.

Incepand cu 1999, a fost responsabila cu asigurarea calitatii, coordonand activitatea pentru trei fabrici de bere – Ciuc, Hateg si Bucuresti. In urmatorii doi ani a lucrat in cadrul departamentului tehnic central al Brau Union Romania. In 2002 este numita director de productie al fabricii de bere din Miercurea Ciuc, iar in anul 2003 director ethnic in cadrul aceleasi fabrici, functie ocupata si azi.

Marirea capacitatii de productie, implementarea unor tehnologii noi, a sistemelor de management al calitatii si sigurantei alimentului, imbunatatirea eficientei si a productivitatii, pentru care fabrica a obtinut in anul 2008 premiul pentru cel mai bun progres din Europa Centrala si de Est, reprezinta cateva din realizarile fabricii de bere din Miercurea Ciuc.

Anna-Maria Vikarius a fost membru al Comitetului Tehnic Bere al Asociatiei de Standardizare intre 1997 si 2002, iar in perioada 2000-2002, membru al Comitetului Tehnic al Asociatiei Berarilor si al Comitetului de Analiza al European Brewery Convention.

Heineken renunta la productia de malt si concediaza 60 de angajati

Heineken renunta la productia de malt si concediaza 60 de angajati