In utimele noua luni piata farmaceutica a inregistrat o scadere in volum de 10% si de 3% ca valoare in euro, iar anul viitor va raporta un declin de 5-10%, pe fondul finantarii insuficiente de la buget, precum si al devalorizarii monedei nationale, apreciaza specialistii companiei de cercetare Cegedim.
In trimestrul al treilea, piata farma a recuperat din terenul piedut in perioada aprilie-iunie, raportand fata de perioada similara din 2008 o scadere in volum de 10%, respectiv de 5% in euro ca valoare, pana la 473,8 milioane de euro, arata studiul Cegedim.

Pe canale de distributie, retail-ul (farmaciile) a cunoscut o scadere a incasarilor de 9,1%, echivalentul a 418,6 milioane de euro, pe cand prin spitale s-au vandut in trimestrul al treilea cu 17,4% mai putine produse farmaceutice decat in intervalul iulie-septembrie 2008.

In ceea ce priveste segmentele, cel al OTC-urilor (medicamente eliberate fara prescriptie medicala) a fost cel mai afectat de criza din domeniul sanitar, afisand o scadere puternica, de -17,5%, pana la 66 de milioane de euro. Medicamentele eliberate pe baza de reteta au avut o evolutie mai buna, consemnand o descrestere de 4,7%, pana la nivelul de 352,5 miloane de euro.

"Evolutia pietei farma din trimestrul al treilea a fost influentata de o mai buna functionare a lantului de aprovizionare, dar inca nu este clar daca perioada octombrie-decembrie va aduce o normalizare", a comentat Petru Craciun (foto), directorul Cegedim Romania, care a adaugat ca fata de trimestrul al patrulea din 2008, cel din 2009 va fi cu siguranta mai rau.

Rezultatele pe care piata farma le va inregistra in ultimele trei luni ale anului sunt definitorii pentru 2010, crede oficialul Cegedim, care vede o continuare a declinului, mai ales pe fondul devalorizarii leului in raport cu euro. Slabirea leului va avea un impact puternic negativ asupra pietei in conditiile in care 80% dintre medicamente sunt din import. In acest context, piata farma ar putea sa piarda pana la 10% din valoare, indepartandu-se tot mai mult de pragul de doua miliarde de euro.

In ceea ce priveste clasamentul marilor jucatori prezenti pe piata farmaceutica, se remarca o stabilitate fata de trimestrele anterioare. Liderul pietei continua sa fie Hoffmann la Roche, cu o cota de piata de 8,6% si vanzari de 671 de milioane de lei in ultimele 12 luni, urmat de Sanofi-Aventis, GlaxoSmithKline si Novartis, care au raportat cote de piata apropiate de 6-7%. Peste jumatate din piata, evaluata in total de 1,9 miliarde de euro, este acoperita de primii zece mari jucatori.


Top 10 companii farmaceutice din Romania, conform Cegedim




* 1) fara cooperarea Terapia; 2) fara Sindan Pharma; 3) inclusiv Europharm; 4) inclusiv Sandoz; 5) inclusiv Egis; 6) inclusiv Terapia.

MAT = ultimele 12 luni

Cititi cum a evoluat piata farma romaneasca la sase luni si care sunt previziunile pentru 2010.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri