Piata farmaceutica interna s-a cifrat in cel de-al doilea trimestru al anului acesta la 449,9 milioane de euro, in scadere cu 8,8% fata de perioada similara a lui 2008, deprecierea in volum fiind de 15,3%, pe fondul scaderii preturilor la medicamentele cu precriptie si al declinului vanzarilor la OTC-uri, a anuntat Cegedim. Exprimate in lei, rezultatele arata o crestere de 4,7%, pana la 1,88 de miliarde de lei.
“Valorile inregistrate in trimestrul al doilea sunt o rezultanta mai degraba a masurilor legislative – reducerea preturilor la medicamentele cu prescriptie medicala, decat a crizei (scaderea vanzarilor de produse farmaceutice eliberate fara reteta medicala - n. red.). In continuare insa, problemele vor persista din cauza asteptarilor de functionare neprofitabila a lantului de aprovizionare, cat si riscurilor de indisponibilitate la unele medicamente generice”, a explicat Petru Craciun (foto), directorul general al Cegedim Romania, companie de analiza si studii specializata pe piata farmaceutica.

Astfel, in perioada aprilie-iunie 2009, vanzarile la medicamentele cu prescriptie (Rx) au scazut cu 6,1%, pana la 326,1 milioane de euro, iar in volum cu 11,9%; pe segmentul OTC-urilor (medicamente eliberate fara prescriptie), scaderea in volum a fost aproape dubla, de 21,6%, valoarea vanzarilor cifrandu-se 69,7 milioane de euro, cu 14,9% mai putin comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. "Caderea mare a zilelor de tratament in OTC este corelata cu puterea de cumparare semnificativ afectata, conditii in care sustinerea publica pentru Rx devine cu atat mai importanta”, a comentat Craciun.

Pe canale de distributie, retailul, cu o cota de piata de 93,4%, a inregistrat o scadere a valorii de 7,8%, pana la 395,9 milioane de euro, deprecierea vanzarilor de medicamente prin spitale adancindu-se la -15,6%, echivalentul unei valori de 54 de milioane de euro, potrivit datelor Cegedim.

In ceea ce priveste ariile terapeutice, cei mai multi bani s-au dus pe medicamentele din segmentele cardiovascular (360 de milioane de lei), tub digestiv si metabolism (277 de milioane de lei) si sistem nervos central (241,1 milioane de lei).

Stabilitate in top 10 companii farma

Topul celor mai mari jucatori prezenti pe piata farma romaneasca nu a suferit in cel de-al doilea trimestru modificari la nivel de varf, companiile Roche, Sanofi-Aventis si GlaxoSmithKline (GSK) mentinandu-se in frunte. Astfel, raportata la ultimele 12 luni, Roche detine o cota de piata de 8,1%, cu vanzari de 613,3 milioane de lei, urmata fiind de Sanofi-Aventis, cu 6,9% (523,7 milioane de euro) si GSK - cota de piata de 6,7% si incasari de 511,1 milioane de lei.

Clasamentul a ramas, in ceea ce priveste top 10 deosebit de stabil inca din toamna anului trecut, cand rezultatele trimestrului al treilea au plasat compania elvetiana Roche in frunte, depasind GSK, care a cazut pe pozitia a treia. GSK se mentinuse in fruntea clasamentului timp de 10 ani, dar a inceput sa piarda teren in favoarea Roche, ale carei afaceri au inceput sa creasca odata cu suplimentarea bugetelor pentru programele nationale de sanatate pe segmentul oncologiei. Roche este un producator de medicamente si lider mondial pe segmentul medicamentelor anticanceroase.



Terapia Ranbaxy conduce plutonul producatorilor autohtoni


Principalii producatori autohtoni se mentin in partea a doua a top 10, cea mai mare cota de piata, de 4,4%, apartinand companiei clujene Terapia, controlata de indienii de la Ranbaxy Laboratories. Terapia este imediat urmata de Zentiva (fostul Sicomed), cu 3,7%. Antibiotice Iasi incheie top 10, cu o cota de piata de 2,7% pentru ultimele 12 luni.

Activitati de productie pe plan local sau colaboratori cu producatori romani au si companiile Roche, Sanofi-Aventis, GlaxoSmithKline (care detine producatorul clujean Europharm), Novartis (cu cele doua fabrici Sandoz din Romania) si Actavis (fostul Sindan).

Esalonul al doilea de jucatori (locurile 11-20) a fost insa ceva mai activ la capitolul schimbari. Detinand cote de piata cuprinse intre 1,4% (Abbott) si 2,5 (Bayer), raportate in ultimele 12 luni, clasamentul a suferit mici modificari in cea de-a doua jumatate a sa. Astfel, se remarca avansul de trei pozitii a Actavis, pana pe locul al 16-lea, iesirea din top a Solvay si intrarea Abbott.

Cegedim Romania a tinut sa precizeze faptul ca datele prezentate in raport estimeaza iesirile de produse din farmacii catre pacienti. Compararea iesirilor produselor cu intrarile acestora in farmacii sau cu cele privind importul/productia locala a acestora este partial incorecta, mentionandu-se faptul ca calculul valorilor si cotelor de piata este efectuat in preturi de achizitie in farmacie, iar valorile de import sau productie disponibile din alte surse sunt exprimate in general la preturi de producator.

* 1) fara cooperarea Terapia; 2) fara Sindan Pharma; 3) inclusiv Europharm; 4) inclusiv Sandoz; 5) inclusiv Egis; 6) inclusiv Terapia.
MAT = ultimele 12 luni

Afla care sunt previziunile Cegedim pentru intreg anul si pentru 2010.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri