Pe fondul scaderii cererii atat pe piata regionala, cat si pe cea vestica, Mobexpert, cel mai mare jucator local din industria mobilei, va restructura, incepand din primavara lui 2010, pana la 300 de angajati din fabricile mai putin profitabile ale grupului, potrivit lui Dan Sucu, proprietarul Mobexpert.
El nu a dezvaluit care vor fi fabricile afectate de aceasta decizie, insa a spus ca este o masura iminenta.“Va fi inevitabila reducerea capacitatii de productie, lucram deja la capacitati mult mai mici decat rentabilitatile. In clipa de fata chiar si fabrici care aveau profituri mai mult decat mari isi pun problema daca inchid pe plus anul asta, iar cele care erau deja cu probleme in mod cert vor iesi pe pierderi “, a declarat, intr-un interviu acordat Wall-Street, Dan Sucu (foto), proprietarul Mobexpert.

Aceste restructurari nu vor avea loc anul acesta si vor incepe cel mai curand din primavara anului 2010. “In general, nu facem restructurari de personal in prag de iarna pentru ca majoritatea angajatilor din fabricile mari au si propriile lor activitati agricole care le pot asigura minimul necesar. In aceste conditii, concedierea in prag de iarna ar fi cea mai nefericita solutie”, a mai spus omul de afaceri autohton.

Pana in prezent, circa 700 de persoane din holdingul Mobexpert au fost restructurate din cauza declinului pietei.

Grupul Mobexpert detine 8 fabrici de mobila. Circa 83-84% din productia Mobexpert este vanduta regional, 17-18% fiind exportata in tarile vestice. “Exporturile catre Vest le pastram doar pentru controlul de calitate, tendinte in design sau idei de promovare, in relatia cu tarile din Comunitatea Europeana. Astfel, este foarte greu sa faci bani la 3.000 de kilometri distanta”, afirma Sucu.

In ciuda estimarilor unei imbunatatiri a situatiei economice incepand cu anul viitor, Dan Sucu considera ca industria din care face parte mai are de traversat cel putin doi ani dificili. “Industria mobilei nu are motive de optimism nici pentru 2010, nici pentru 2011, ani care, in mod optimist, vor fi la nivelul lui 2009. Cel mai neplacut lucru cu care ne-a confruntat anul acesta au fost concedierile si concediile tehnologice”, mai declara seful Mobexpert.

Anul 2010 va aduce, in opinia oficialului Mobexpert, mai multe falimente si inchideri de fabrici decat anul acesta. “Fabricile care in 2008 asteptau ani mai buni, in 2009 au avut multe pierderi, dar au mai reusit sa se mentina pe piata. In 2010 nu vor mai reusi acesta lucru si isi vor inchide portile”, explica omul de afaceri.

Principalii producatori de pe piata autohtona de mobilier sunt, pentru segmentul arta-stil, Mobex, Simex si Libertatea S.A, in timp ce pentru segmentul de mobilier din panouri, Elvila, Lemet si Silvarom. In ceea ce priveste piata de mobilier tapitat, principalele companii sunt Cotta International, Mobila Dalin si Tehnoprod.

Potrivit Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR), piata autohtona a mobilei va scadea in 2009 cu pana la 20%, comparativ cu 2008, pana la 880 milioane euro, pe fondul scaderii puterii de cumparare, determinata de criza economica.

In ceea ce priveste holdindul pe care il conduce, acesta preconizeaza o cifra de afaceri in scadere cu 15% fata de 2008. “In prima faza am sperat sa nu inregistram o scadere in lei anul acesta. Apoi am vazut o scadere de 10%, pe care am si realizat-o in primele 4 luni. Ulterior insa declinul a fost mai mare, de pana la 17%, iar acum suntem convinsi ca vom termina anul cu -15%”, a explicat Sucu.

Cifra de afaceri a grupului Mobexpert, la finele anului 2008, s-a ridicat la 169 de milioane euro.

Daca afacerile vor scadea cu 15%, profitul va fi mult mai afectat. “Nici nu vreau sa discut despre profit. In masura in care noi am pastrat preturile in lei constante, profitabilitatea nu ne-a preocupat”, declara Sucu.

Acesta considera insa ca preturile nu vor mai putea fi mentinute, daca cursul leu-euro depaseste valorea de 4,3 lei euro. “Nu vad cum o crestere suplimentara a euro fata de leu sa nu se transfere intr-o crestere de pret. Multi retaileri au incercat sa mentina pe cat posibil tarifele pentru a nu afecta clientii, dar nu se mai poate cand s-a trecut deja peste 4,3. Leul, ca si forintul sau slotul, sunt monede inutile care induc o variabila suplimentara intr-o multime de variabile care conduc la transformare a afacerilor intr-o ruleta ruseasca”, mai adauga Sucu.

Anul acesta Mobexpert a investit 2 milioane euro la Iasi intr-un hipermagazin cu o suprafata de 7.000 mp. Unitatea este a noua din reteaua locala si a zecea din reteaua regionala, fiind situata in Era Shopping Center Iasi. “Pe viitor, vrem sa ajungem la 5 magazine in Capitala si 15 in afara Bucurestiului. Astfel, anul viitor deschidem cel de-al cincilea magazin in Bucuresti, odata ce se va deschide Sun Plaza”, a mai afirmat reprezentantul Mobexpert.

In opinia lui Sucu, zonele in care Mobexpert are nevoie de o mai buna reprezentare sunt Craiova, Constanta si Cluj. “Dezvoltarea pe retail o facem putin mai lent decat inainte, independent de dorinta noastra, pentru ca multi dintre dezvoltatorii care erau foarte agresivi anii trecuti acum au disparut. Pragul de profitabilitate, pentru ca fabricile noastre sa primeasca comenzile necesare, este de 12 hipermagazine”, explica Sucu.

In retailul de mobila Mobexpert concureaza cu IKEA, Kika, Elvila, Staer sau Neoset.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri