Reprezentantii oamenilor de afaceri apreciaza ca scumpirea carburantilor este nejustificata si ca producatorii din domeniu "au un comportament economic de tip cartel".

Oamenii de afaceri propun introducerea unei taxe de tip "Robin Hood" pentru companiile energetice.

Astfel, Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) isi exprima dezacordul fata de cresterea pretului combustibililor, in conditiile in care pretul petrolului, eterna justificare a companiilor petroliere, inclusiv a celei care extrage petrol in Romania la pretul fixat de 20$/baril, a ramas stabil in ultimele 12 luni, in jurul valorii de 78-80 $/Baril.

“Asociatia considera, ca si in cazul pretului gazelor naturale, ca este nejustificata lipsa de reactie a autoritatilor competente, indeosebi a Consiliului Concurentei si a Guvernului, fata de comportamentul economic de tip cartel a producatorilor din domeniu”, arata un comunicat al AOAR.

Oamenii de afaceri cer examinarea atenta a evolutiei pretului combustibililor pe piata internationala si pe piata Romaniei, tinand cont ca, mai ales intr-o perioada economica dificila, nu se justifica obtinerea unor profituri justificate doar prin mariri de preturi posibil a fi realizate ca urmare a pozitiei dominante detinute de companiile de profil.

AOAR considera ca semnalul inflationist generat de cresterea preturilor combustibililor este unul negativ, cu consecinte serioase in stimularea fenomenului cresterii generale a preturilor, combinat cu mentinerrea unui curs de schimb nejustificat economic, Romania risca sa asiste rapid la o crestere accelerata a importurilor, cresterea rapida a deficitului comercial si agravarea situatiei economice a tarii prin cresterea accelerata a somajului in sectorului privat.

AOAR cere Guvernului sa examineze procedura privind impozitarea suplimentara (taxa “Robin Hood”) ce trebuie aplicata in cazul obtinerii de profituri justificate de companiile energetice prin simpla crestere a preturilor.

Preturile carburantilor au sarit de pragul de 5 lei: Rompetrol, Petrom si LukOil au saltat recent preturile.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri