Mediul de afaceri a inceput sa depinda excesiv de politica si nu de evolutia pietelor, iar din acest motiv oamenii de afaceri asteapta "cu spaima" deciziile luate de liderii politici, a declarat Florin Pogonaru (foto), presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.
"Mediul de afaceri a inceput sa se gandeasca si sa depinda excesiv de mult de politica. Afacerile nu mai depind de piete, ci de decizia politicului, ne uitam cu spaima la intalnirile dintre Merkel (cancelarul german Angela Merkel, n.r.) si Sarkozy (fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy, n.r.), la ce face politicul, la ce surprize neplacute poate aduce politicul afacerilor", a spus Pogonaru la Bucharest Forum, citat de Mediafax.

El a aratat ca perioada de criza a adus pentru Romania cinci traume majore care trebuie depasite, solutia fiind un pact al clasei policitice pentru stabilizarea mediului economic.

"Prima trauma pe care societatea romaneasca a suferit-o dupa perioada de boom, cand s-a creat o clasa de mijloc, chiar daca prin indatorare, este saracirea acestei clase. Scaderea cresterii economice si reducerea PIB-ului chiar in valoare absoluta fac ca placinta care se imparte in societate sa fie mai mica, fiind a doua trauma. Proportia tot mai mica a celor care lucreaza si faptul ca pe agenda Romaniei nimeni nu discuta in mod real problema locurilor de munca pentru tineri sunt alte traume. Voturile le aduc pensionarii si de aceea este bine sa le acorzi lor mai multa atentie", a spus Pogonaru.

In acelasi timp, reprezentantul AOAR spune ca Romania este in epoca "ism-ului", respectiv protectionism, nationalism si diverse forme de populism.

"A cincea trauma este deplasarea centrelor de putere si depersonalizarea politicianului care isi cauta legitimitatea la nivel extern si nu la cel intern. De aici nevoia de stabilitate. Pentru ca traumele sa nu zguduie in continuare societatea, clasa politica trebuie sa ajunga la un minim numitor comun in ceea ce priveste definirea cresterii economiei. Sa vedem daca toate fortele politice vor sa avem crestere economica bazata pe cresterea locurilor de munca sau nu. Suntem constienti de necesitatea austeritatii, dar niciodata nu auzim cifre cuantificabile de crestere economica in urma acestor masuri de austeritate", a mai aratat Pogonaru.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri