Cel mai bine platiti consultanti in management de pe piata locala incaseaza un onorariu zilnic de 720 de euro, cu 40% mai putin decat in 2008, arata datele Asociatiei Consultantilor in Management din Romania (AMCOR).
In conditiile in care un consultant in management ar lucra 22 de zile dintr-o luna, onorariul sau lunar ar putea ajunge la 15.840 de euro, rivalizand la nivelul castigurilor cu directorii executivi (CEO) de multinationala.

“Potrivit unui studiu pe care l-am finalizat anul trecut, onorariul maxim la care putea ajunge un consultant in management la nivelul lui 2008 a fost de 1.200 de euro/zi. Pe fondul crizei, onorariile consultantilor au scazut cu 40% anul trecut, iar acum se pastreaza la acelasi nivel”, spune Mihai Svasta (foto), presedintele AMCOR.

Potrivit unei analize a AMCOR, onorariul maxim al unui consultant in management era in 2008 cu peste 50% mai mic decat cel al unui avocat de top de business sau al unui consultant in domeniul ingineriei.

Piata de consultanta in management a scazut anul trecut cu 10-20% fata de 2008, pana la 350 de milioane de euro, dupa ce anii de dinaintea crizei aduceau cresteri valorice ale pietei de 30-40% la fiecare 12 luni.

“Piata de consultanta in management a fost afectata anul trecut atat de contextul economic, cat si de instabilitatea mediului politic. Practic, firmele de profil s-au batut pentru a supravietui. Acum au aparut primele semne de stabilitate a pietei si cred ca sectorul de profil va ramane la un nivel valoric apropiat de cel din 2009”, afirma Svasta.

Jumatate din firmele de consultanta in management de pe piata locala au inregistrat scaderi ale cifrei de afaceri, iar 70% dintre acestea au pierdut mai mult de 10% din cifra de afaceri, arata un studiu realizat anul trecut de AMCOR, la care au participat 155 de firme de consultanta in management.

“Intr-o piata de consultanta in management in care tendinta in perioada 2006-2008 a fost de crestere cu aproximativ 30% anual, in 2009 numai 34% din respondenti au inregistrat cresteri ale cifrei de afaceri, iar 16% au obtinut aceleasi venituri ca in 2008. Firmele de consultanta mici, cu o cifra de afaceri mai mica de 200.000 de euro, au inregistrat indeosebi reduceri ale cifrei de afaceri, in vreme ce firmele de consultanta mari, cu o cifra de afaceri mai mare de 1 milion de euro, au inregistrat in general cresteri ale cifrei de afaceri”, informeaza sursa citata.

De asemenea, 41% din respondenti au obtinut in 2009 peste 50% din venituri lucrand pentru fosti clienti sau clienti existenti la inceputul anului. Firmele de consultanta de dimensiuni mici sunt mai putin dependente de fosti clienti sau clienti existenti la inceputul anului. Circa 11% din respondenti au declarat ca acest tip de clienti a generat mai putin de 10% din venituri, in vreme ce 38% au spus ca tipul respectiv de clienti a generat mai mult de 50% din venituri.

Piata de consultanta in management, care cuprinde 800 – 1.000 de firme, a fost salvata anul trecut de fondurile pe care Uniunea Europeana le pune la dispozitia Romaniei pana in 2013. Atfel, declinul fata de 2008 ar fi fost mult mai vizibil.

“La un proiect european de 100.000 de euro, sa spunem, o firma de consultanta poate castiga 10%. Cu cat suma se mareste, cu atat procentul scade, dar banii incasati sunt mai multi”, explica seful AMCOR.

La nivelul UE, piata de consultanta in management reprezinta aproape 1% din Produsul Intern Brut al tuturor statelor membre.

“Cred ca si piata locala va ajunge in 15 ani sa atinga aproape 1% din economia Romaniei, pentru ca acest raport ar fi unul normal. Spre deosebire de piata de consultanta din statele dezvoltate, piata locala este dominata de firme mici cu mai putin de 10 salariati”, mai spune Svasta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri