Companiile care activeaza in sectorul local al constructiilor se asteptau la o majorare a TVA, dar spera ca afacerile sa nu le fie afectate foarte mult in urma acestei decizii.
“Trebuie sa strangem randurile, atat noi, ca producatori, cat si vanzatorii. Compania noastra se arata deschisa in a sustine aceasta crestere de TVA, daca si retaileri vor fi de acord cu acest lucru. Cresterea TVA nu trebuie sa afecteze pretul final de pe raft al produselor. Insa noi putem sustine doar jumatate din aceasta majorare si trebuie vazut daca si partenerii nostri, care vand marfa, vor fi de acord sa intre in aceasta schema de sustinere a cetatenilor”, spune Marcel Barbut, proprietarul producatorului de materiale de constructii AdePlast Oradea.

Guvernul a decis sa majoreze TVA la 24%, incepand cu 1 iulie, pentru a face rost de fonduri suplimentare la bugetul de stat. Desi varianta majorarii TVA a fost luata in calcul de catre mediul de afaceri inca de la inceputul anului, Executivul sustinea ca nu se va ajunge la o crestere a taxelor.

In prima faza, Guvernul a decis reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 25% si diminuarea pensiilor cu 15%, insa la sfarsitul saptamanii trecute Curtea Constitutionala a decis ca taierea pensiilor este neconstitutionala.

“Primul scenariu, care prevedea reducerea pensiilor si a salariilor bugetarilor, ar fi fost o masura mai eficienta, desi nici aceasta nu ar fi putut functiona decat ca un <<pansament>> pentru stoparea <<hemoragiei>>. Insa masura actuala de majorare a TVA-ului devenise inevitabila si, dupa parerea mea, era de asteptat ca guvernul va recurga la ea. Daca nu esti capabil sa tai cheltuielile trebuie sa cresti veniturile. Asta incearca sa faca guvernul pentru ca altceva nu stie si nu ar mai trebui sa mire pe nimeni”, spune Andrei Suloyk (foto), directorul general al producatorului de tigla metalica Lindab Romania.

Compania ar putea fi fortata sa opereze noi modificari de preturi, nu atat din cauza cresterii TVA, cat a majorarii preturilor la otel, materia prima pentru fabricarea tiglelor metalice. Potrivit oficialului Lindab Romania, minereul de fier s-a scumpit deja cu 80-90% fata de trimestrul al patrulea al anului trecut.

“Daca efectele majorarii TVA-ului vor avea ca efect scaderea cererii si implicit a vanzarilor, atunci vom recurge la taieri de cheltuieli, asa cum am mai facut-o si cum o vom face ori de cate ori va fi nevoie, pentru a ne pastra profitabilitatea”, mentioneaza directorul general al producatorului de tigla metalica.

Sulyok apreciaza ca autoritatile vor creste si impozitul pe venit, din cauza ca fondurile care vor rezulta la buget in urma majorarii TVA vor fi in continuare insuficiente.

Cei care credeau ca taxele si impozitele nu se vor majora sunt niste visatori. Eu eu ma astept la majorarea impozitului pe profit. De ce? Pentru ca matematica este foarte simpla: conform calculelor ministerului de Finante, actuala masura va aduce economii la bugetul de stat de un miliard de euro, pe cand scenariul de reducere a pensiilor si salariilor ar fi adus economii de 1,6 miliarde de euro. In plus, masura actuala va avea consecinte mult mai grave, la toate nivelurile (economic, social, individual): stoparea investitiilor in Romania, cresterea evaziunii fiscale, falimente, cresterea somajului sau scaderea considerabila a puterii de cumparare”, subliniaza Suloyk.

Reprezentantii producatorului de prefabricate si BCA Somaco Grup Prefabricate, detinut de fondul suedez de investitii Oresa Ventures, se asteapta la o majorare de pana la 5% a preturilor la materiale de constructii ca urmare a cresterii TVA.

“Credem ca se va inregistra o crestere cu 3% - 5% a preturilor brute la materialele de constructii. Marja maxima este de 5% deoarece constructiile civile nu trebuie descurajate si cele publice nu exista”, spune Gabriel Colobatiu, directorul general al companiei.

Cresterea TVA nu va da peste cap insa investitiile planificate de companiei in 2010, care se ridica la 5 milioane de lei (1,2 mil. euro), ci va duce doar la o modificare a planului de afaceri pentru 2010.

Colobatiu este de parere ca ajustarea cheltuielilor administrative si a celor bugetare, precum si restructurarea sistemului bugetar, prin reducerea numarul de posturi, ar fi fost niste masuri mai bune decat majorarea TVA.

“Am ajuns in aceasta situatie pentru ca au fost amanate foarte mult actiunile de ajustare bugetara. Introducerea unei cote progresive de impozit pe venit era o alternativa mai adecvata de a colecta mai multi bani. O alta masura era si este combaterea activa si reala a evaziunii fiscale”, declara Colobatiu.

Pentru a contracara eventualele efecte negative pe care le-ar putea avea cresterea taxei asupra businessului, compania va intensifica vanzarile si promotiile la nivelul consumatorului final.

“Ne imbunatatim produsele si adaugam servicii conexe pentru a atrage cumparatorii. Nu credem ca va fi cazul de restructurari de personal, cat timp noi avem comenzi pe urmatoarele luni”, adaua Colobatiu.

Lupta impotriva evaziunii fiscale si o mai atenta cheltuire a banului public sunt solutiile pe care ar fi trebuit sa le ia statul pentru a colecta fonduri la buget, apreciaza si Dan Mircescu, director general si actionar majoritar in cadrul importatorului de tigla metalica cu acoperire din piatra naturala Final Distribution.

“Era de asteptat sa se recurga la o astfel de masura, insa nu atat de repede. Din pacate, nevoile sunt imediate, iar pentru orice alta masura, ar fi avut nevoie de o perioada de incubatie. Noi vom continua eforturile de reducere a costurilor, dar in paralel analizam si diferite variante de minimizare a impactului majorarii TVA-ului asupra consumatorului final”, spune Mircescu.

In perioada urmatoare, compania pe care o conduce va elabora o strategie de business care sa ia in calcul cresterea TVA.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri