Companiile Electra si Hidroenergetica vor inlatura rapid jucatorii mici din piata energetica, iar consecinta va fi cresterea continua a pretului energiei la consumatorul final, potrivit unui studiu elaborat de Universitatea Politehnica Bucuresti.
"Cele doua companii vor profita de pozitia lor de oligopol, inlaturand rapid restul actorilor marunti din piata de energie din Romania, consecinta fiind o crestere continua a pretului energiei la consumatorul final", conform studiului.

Analiza a fost realizata de Facultatea de Energetica din cadrul Politehnicii. Studiul mai arata ca generarea de resurse financiare pentru investitiile viitoare din sector va deveni incerta, iar companiile energetice nationale vor inregistra pierderi.

In plus, indicele de concentrare a pietei producatorilor de energie va ajunge la nivel foarte ridicat, in timp ce alimentarea cu energie a Romaniei va fi tot mai nesigura, din cauza orientarilor strategice gresite, conform studiului.

Din Electra vor face parte complexurile energetice Turceni si Rovinari, Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, sucursalele Hidroelectrica de la Ramnicu Valcea, Sibiu, Targu Jiu si Hidroserv Ramnicu Valcea.

Hidroenergetica va cuprinde Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti, sucursalele Termoelectrica Paroseni si Termoserv Paroseni, sucursalele Hidroelectrica de la Bistrita, Buzau, Cluj, Curtea de Arges, Hateg, Portile de Fier, Oradea, Sebes si Slatina.
In Hidroenergetica vor fi integrate si filialele Hidroelectrica Hidroserv Bistrita, Hidroserv Slatina, Hidroserv Portile de Fier, Hidroserv Curtea de Arges, Hidroserv Sebes.

Impotriva infiintarii celor doua societati au fost initiate in instanta mai multe procese, de catre sindicalistii de la Hidrosind, Fondul Proprietatea si actionari ai Fondului Proprietatea. Din acest motiv, infiintarea Electra si Hidroenergetica a fost amanata cu cel putin sase luni, fata de termenul anuntat de autoritati, respectiv 1 iulie.

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat la inceputul lunii octombrie ca spera ca pana la sfarsitul anului autoritatea sa ia decizia finala cu privire la infiintarea celor doua companii energetice nationale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri