Piata de medicamente din Romania este estimata la 2,2 miliarde de dolari, circa 5%-7% fiind contrafacute, potrivit lui Gabriel Turcu, avocat specializat pe drepturile de proprietate intelectuala si presedintele Asociatiei Anti-Contrafaceri (REACT Romania).
"Pana in prezent, avem in Romania 9 cazuri penale de import si distributie de medicamente contrafacute. Distributia medicamentelor se face din mana in mana sau prin intermediul internetului, farmacii online sau prin mesajele cu medicamente pe care le primim pe mail", a spus Turcu, la conferinta regionala anti-contrafacere sustinuta de Pfizer.

Persoanele prinse in Romania erau din Bucuresti si Iasi, de aici livrand in toata tara unde aveau comenzi luate prin internet. Medicamentele intra in tara varsate, intr-o punga de circa 3 litri, apoi in apartamente de bloc sunt puse in ambalaje. In Europa, Marea Britanie si Olanda sunt pietele cele mai mari cu medicamente contrafacute.

Obiectivul conferintei, initiata si sustinuta de Pfizer, este acela de a permite oficialilor din Romania, Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia si Ucraina sa evalueze dimensiunea riscului pe care medicamentele contrafacute il reprezinta.

Directorul Pfizer Global Security Steve Allen a declarat ca nu a gasit medicamente contrafacute in farmaciile din Romania, acestea fiind insa la vanzare pe internet.

“Avem dovezi ale prezentei medicamentelor contrafacute in toate cele 6 tari prezente la acest eveniment. De exemplu, am depistat potentiale retele de traficanti intre China si Slovacia, din Hong Kong in Polonia si din Hong Kong in Slovacia",a adaugat Allen.

In ultimii ani, s-a inregistrat o crestere semnificativa a numarului de medicamente contrafacute care au ajuns la consumatorii din intreaga Europa. Se estimeaza ca volumul global de medicamente contrafacute vandute va atinge 75 de miliarde de dolari in 2010.

Organizatia Internationala a Sanatatii (WHO) estimeaza ca mai mult de 50% dintre medicamentele vandute pe internet sunt contrafacute.

Se estimeaza ca 10,5 miliarde de dolari este volumul de vanzari de medicamente contrafacute generat doar de Europa, un potential numar de 77 de milioane de europeni punandu-si viata in pericol cumparand medicamente fara reteta.

Mai mult de jumatate de milion de medicamente contrafacute au fost confiscate in Europa anul trecut.

Pfizer a identificat in toata lumea contrafaceri a peste 40 dintre produsele sale, inclusiv medicamente pentru scaderea colesterolului, pentru tratarea bolii Alzheimer, medicamente pentru combaterea durerii precum si tablete pentru disfunctia erectila (Viagra).

Medicamentele contrafacute pot avea prea mult, prea putin sau deloc din substanta activa pe care in mod normal o contine medicamentul original. Astfel ca medicamentele contrafacute pot si chiar fac mult rau sanatatii pacientilor. De multe ori acestea cauzeaza moartea pacientilor.

In Columbia, s-a folosit vopsea pentru a colora pastilele, ceara de parchet pentru a da luciu, iar pentru a le comprima au pus praf de caramida. Pentru diverse efecte se mai punea acid boric.

In Egipt pentru a colora pastilele se foloseau de cartuse de imprimanta.


Medicamentele contrafacute pot avea un aspect similar cu cele originale, dar sunt produse, de cele mai multe ori, de persoane care nu au calificarea necesara, in conditii neigienice. Diferenta fata de medicamentele bune se face prin culoare, ambalaj, gust, se sfarama usor.

In lupta cu combaterea contrafacerii de medicamente, Pfizer are 66 de angajati si 60 de consultanti care ajuta la investigatii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri