Producatorul iesean de medicamente Antibiotice vizeaza cresterea cifrei de afaceri cu o medie anuala de 15% in urmatorii trei ani si a profitului cu 30-40%, principalele motoare de crestere fiind largirea portofoliului de produse si cresterea exporturilor.
Antibiotice mizeaza pe venituri de 20 de milioane de dolari in urmatorii cinci ani doar din exportul de ampicilina pe piata din Statele Unite ale Americii, produsul fiind lansat acolo in vara aceasta. Pana atunci, producatorul iesean a exportat doar substanta activa nistatina (cu efect antifungic, folosit si in industria cosmetica).

Anul acesta, pentru vanzarile de nistatina si de ampicilina pe piata americana, Nani estimeaza vanzari de trei-patru milioane de dolari. In 2011, Antibiotice Iasi va lansa, dupa ce va primi aprobarea U.S. Food and Drug Administration (autoritatea americana de reglementare in domeniul medicamentului si al alimentatiei), patru produse injectabile pe piata americana.

In prezent, Antibiotice exporta in 40 de state de pe cinci continente, numarul produselor ajungand la 35, cu 50% mai mult decat in urma cu cinci ani. Exporturile de produse finite au evoluat de la sub un milion de dolari in anul 2005, la aproximativ 8,5 milioane de dolari - valoarea estimata pentru acest an. Ponderea exporturilor in totalul cifrei de afaceri (estimata, potrivit bugetului de venituri si cheltuieli pe 2010, la 242 de milioane de lei) a crescut de la 12,5% in 2005, la 23,4% in 2010. Anul acesta a fost, totodata, si primul in care exporturile au depasit importurile realizate de Antibiotice Iasi.

"Suntem o companie care se exprima national, dar sa nu uitam ca trebuie sa ne crestem expunerea internationala pentru ca de acolo se intorc adevaratele valori si profituri", a declarat Ioan Nani (foto), directorul general al Antibiotice Iasi.

Nani a explicat ca in conditiile in care producatorii isi primesc banii pe medicamentele decontate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate dupa 300 de zile, o astfel de "explozie pe pietele internationale" este necesara, mai ales ca pentru la exporturi termenele de plata sunt de cel mult 90 zile, iar preturile - "importante". De exemplu, pretul pentru nistatina este, pe piata americana, de trei ori mai ridicat decat cel din Romania.

Ioan Nani a precizat insa ca Antibiotice Iasi ramane o companie importanta in definirea strategiei sanatatii romanesti, in conditiile in care circa 80% din cele 150 de produse sunt destinate consumului in cele 450 de spitale si 3.500 de farmacii din toata tara.

"Piata interna este, in continuare, subfinantata, dar asta nu impiedica cei 340 de jucatori farmaceutici importanti sa-si aduca produsele aici", a mai spus Nani, apreciind ca principal punct atractiv al pietei interne consumul inca scazut pe cap de locuitor. Astfel, daca in '90 un roman cheltuia, in medie, 20 de dolari pentru a-si procura medicamentele, acum consumul a ajuns la circa 90 de euro, un nivel de patru ori mai mic comparabil cu media inregistrata in Uniunea Europeana.

Ioan Nani a mai precizat ca in urmatorii trei ani 2,5 milioane de euro vor merge catre dezvoltarea unor laboratoare de cercetare, cea mai mare investitie fiind insa intr-o sectie moderna pentru injectabile. De asemenea, producatorul isi va face intrarea, in aprilie anul viitor, pe segmentul medicamentelor oncologice (anticancer), prin lansarea a zece produse. Ioan Nani nu a precizat investitiile aferente lansarii celor zece noi produse, dar a explicat ca "introducerea unei noi clase terapeutice presupune intoarcerea investitiilor in patru-cinci ani de la punerea pe piata a medicamentelor". In urmatorii trei-patru ani, compania vizeaza castigarea unei "cote semnificative" pe segmentul medicamentelor anticancer.

Antibiotice este principalul producator de antibiotice din Romania, cu o traditie de 55 de ani pe piata farmaceutica. Se estimeaza ca un pacient din trei este tratat cu medicamente antiifectioase marca Antibiotice.

Antibiotice Iasi este cel de-al patrulea mare producator intern de medicamente, dupa cota valorica de piata. Compania ieseana, care numara in prezent in jur de 1.350 de angajati, dintre care 450 sunt specialisti, estimeaza ca va finaliza anul cu o cifra de afaceri de 242 de milioane de lei, in crestere cu 9,2% fata de rezultatul din 2009, si cu un profit brut de 20 de milioane de lei. Ministerul Sanatatii detine 53% din titlurile Antibiotice Iasi, compania fiind listata, incepand cu 1997, la Bursa de Valori Bucuresti.

Surse foto: Agerpres, compania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri