O intensificare a activitatii de fuziuni si achizitii poate avea loc in al doilea semestru din 2011 daca Fondul Proprietatea va scoate la vanzare unele societati din portofoliu, apreciaza avocatii companiei DLA Piper.
Finantarea achizitiilor si sectorul de fuziuni achizitii (M&A) au fost doua dintre cele mai mari victime ale crizei economice, potrivit DLA Piper, iar activitatea din Romania a fost sub asteptari.

"In ceea ce priveste Romania, revenirea pietei nu a evoluat asa cum ne-am dorit, existand deja un decalaj fata de restul tarilor din Europa Centrala si de Est. Nu este insa exclus ca, in cazul in care Fondul Proprietatea va scoate la vanzare unele societati din portofoliu, sa avem o intensificare a activitatii de M&A si, potential, a finantarilor pentru achizitii, dar probabil abia in al doilea semestru al anului si, in mare parte, doar tranzactii de sub 10 milioane de euro", a declarat Sabin Volciuc-Ionescu (foto), coordonator al practicii de finantari si proiecte din DLA Piper.

FMI va insista in negocierea noului acord cu Romania pentru privatizarea, reorganizarea sau lichidarea marilor companii de stat, apreciind ca prin vanzarea unor societati viabile statul va reusi sa finanteze la costuri mai reduse deficitul bugetar.

Grzegorz Konieczny, directorul general al Franklin Templeton si managerul de portofoliu al Fondului Proprietatea, estimeaza ca Guvernul ar putea obtine, in urmatorii doi ani, aproape 1,5 miliarde de euro din vanzarea de actiuni ale unor companii de stat.

Piata de M&A s-a ridicat anul trecut la 300 milioane de euro, in scadere cu 71% fata de nivelul raportat in 2009, potrivit casei de investitii Capital Partners.

Potrivit unui studiu DLA Piper, aproximativ 90% dintre respondenti anticipeaza revenirea activitatii pe piata finantarilor in 2011.

Astfel, companiile din sectorul financiar considera ca cea mai mare activitate va fi inregistrata in piata tranzactiilor cu valoare medie. Peste jumatate dintre respondenti apreciaza ca cele mai multe tranzactii nu vor depasi valoarea de 150 milioane lire sterline, in timp ce numai 20% dintre participantii la studiu cred ca majoritatea tranzactiilor se va situa deasupra plafonului de 200 milioane lire sterline.

In ceea ce priveste structura fondurilor pentru tranzactii, studiul DLA Piper releva ca finantarea totala ca procentaj din structura fondurilor pentru tranzactii va creste.

In 2010, marea majoritate a respondentilor au considerat ca aproximativ 45% din structura fondurilor va fi reprezentata de capital, in timp ce in 2011 jumatate dintre respondenti se asteapta ca acesta sa varieze intre 45% si 50%. In plus, 73,3% au spus ca imprumuturile de tip mezanin vor varia intre 5% si 15% din fonduri.

Apetitul scazut pentru risc va ramane un punct important in peisajul acestui an. In plus, 70% dintre participantii la studiu au considerat ca lichiditatea pietei de sindicalizare pentru imprumuturi de tip senior nu va mai reveni niciodata la varfurile din 2007, in timp ce dintre putinii care au crezut posibil acest lucru, majoritatea (71%) au anticipat ca s-ar intampla dupa 2013.

Sectorul serviciilor profesionale si consultanta de business este anticipat ca fiind cel mai activ la nivel european, conform raspunsurilor a 87% dintre participantii la studiu. Totusi, scepticismul nu a disparut, astfel ca doar 6% dintre respondenti prevad incheierea unor tranzactii semnificative de real estate in 2011.

DLA Piper este o casa de avocatura cu peste 3.500 de avocati in 69 de birouri din 30 de tari. In Romania, biroul DLA Piper Dinu consiliaza clienti activi intr-o gama larga de sectoare economice, avand o echipa formata din 26 de consultanti.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri