Economia Romaniei a evoluat in prima luna din 2011 semnificativ mai bine decat in perioada similara de anul trecut, investitiile straine fiind de opt ori mai mari, mai exact in valoare de 240 de milioane de euro, iar exporturile inregistrand o crestere de peste 50%, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei.
Investitiile straine directe din prima luna a acestui an au totalizat 240 de milioane de euro, de opt ori mai mari comparativ cu valoarea de 31 de milioane de euro din prima luna a anului trecut. Cea mai mare contributie a venit din partea creditelor intra-grup, care au insumat 272 de milioane de euro in ianuarie 2011, in timp ce participatiile la capital consolidate cu pierderile au inregistrat o scadere de 32 de milioane de euro.

Estimarile pentru anul acesta indica o revenire a investitiilor straine spre nivelul din 2009, potrivit unei analize a Raiffeisen Bank Romania, care estimeaza un flux de investitii de 3,4 miliarde de euro in 2011.

Anul trecut investitiile straine directe au fost de doar 2,6 miliarde de euro, in scadere cu 25% fata cele din 2009, cand s-a inregistrat un nivel de aproape 3,5 miliarde de euro.

Bancherii si economistii consultati recent de wall-street.ro explicat ca reluarea cresterii economice este esentiala pentru economia Romania, in special in conditiile in care vrem sa atragem investitii straine mai mari in 2011. Guvernul si FMI prognozeaza petru acest an o crestere economica de 1,5% din PIB, insa in economie exista si actori mai pesimisti.

Anul 2011 a inceput bine si din perspectiva deficitului comercial, care s-a redus cu 60% in ianurie fata de prima luna a anului trecut, pana la 795 milioane de lei (186 de milioane de euro). Scaderea deficitului a fost sustinuta in prima luna din acest an de o crestere cu 51,8% a exporturilor si de un avans de doar 32,8% la nivelul importurilor (la valori exprimate in lei si comparate cu cele din ianuarie 2010).

La valori exprimate in euro, cresterea exporturilor a fost de 47,8%, iar avansul importurilor a fost de 29,4%.

"Exporturile au inregistrat o crestere remarcabila, sustinuta in special de exporturile catre Uniunea Europeana. Partenerii principali ai Romaniei la export Germania, Italia, Franta, Ungaria si Marea Britanie, economii care au inceput sa isi revina si care au inregistrat rate pozitive de crestere in 2010", explica intr-un raport Florentina Cozmanca, economist in cadrul RBS Romania. Ea a mentionat ca statele care nu fac parte din UE, dar catre care Romania exporta sunt Turcia si Rusia.

Exporturile au insumat in ianuarie 14,59 miliarde de lei (3,4 miliarde de euro), iar importurile au totalizat 15,39 miliarde de lei (3,6 miliarde de euro). Fata de ultima luna a anului trecut, exporturile au fost cu 3,3% mai mari in lei , iar importurile au scazut cu 12,3% in lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri