Absenta cresterii economice in Romania ii tine departe pe investitorii straini, iar mediul fiscal impredictibil si schimbator ii descurajeaza chiar pe cei care deja au investit milioane de euro pe plan local. Investitiile straine s-au prabusit in 2010 pana la nivelul de 2,6 miliarde de euro, pe fondul recesiunii, dupa ce in urma cu doi ani inregistram recordul de 9,5 miliarde de euro.
Reluarea cresterii economice este esentiala pentru economia Romania, in special in conditiile in care vrem sa atragem investitii straine mai mari in 2011, sustin bancheri, economisti, dar si oameni de afaceri.

Demersurile economice neconstructive ale programului de stabilizare adoptat de autoritatile romane pentru a contracara recesiunea si criza lasa sectorul investitiilor straine pe seama hazardului, sustine analistul economic Lucian Isar (foto).

Datele publicate de Banca Nationala a Romaniei arata ca investitiile straine au scazut cu 25% in 2010, dupa un declin si mai puternic in 2009.

“Exista potential pentru regenerarea interesului in economie. Tarile au concurat in permanenta pentru interesul investitorilor. Pentru Romania este necesara o intelegere a faptului ca investitorii din economia reala, spre deosebire de cei financiari, urmaresc oportunitati si mentalitati de crestere economica si nu doar programe de stabilizare financiara”, afirma Lucian Isar.

Consultantul financiar Bogdan Baltazar estimeaza, totusi, ca investitiile straine vor ramane modeste si anul acesta. Bancherul Rasvan Radu, CEO al UniCredit Tiriac Bank, sustine ca ratarea cresterii economice in 2011 ne-ar putea sterge pe termen mediu de pe harta investitorilor straini.

Investitorii straini au adus in Romania, in 2008, aproape 9,5 miliarde de euro, cel mai ridicat nivel al investitiilor straine realizate pe plan local de la trecerea la economie de piata. Strainii cu afaceri din toate domeniile se grabeau sa intre pe piata din Romania, atrasi de randamentele ridicate, piata mare de desfacere si costul redus al fortei de munca.

Economia romaneasca a inregistrat in acel an o crestere economica de peste 7% din PIB, insa criza financiara de pe plan international s-a facut simtita si in Romania la finalul lui 2008.

Economistii si autoritatile nu s-au asteptat, initial, ca recesiunea sa fie atat de dura si de lunga in Romania, insa datele statistice au aratat ca economia a inregistrat o contractie de peste 7% a PIB in anul urmator, 2009.

Retrogradarea Romaniei de catre agentiile de rating internationale la categoria “junk” a inrautatit perceptia investitorilor straini fata de oportunitatile de pe plan local, iar tensiunile politice si impredictibilitate fiscala i-au facut pe straini, in unele cazuri, sa-si reconsidere deciziile de investitii.

Astfel, in 2009, nivelul investitiilor straine a fost de doar 3,5 miliarde de euro, in scadere cu 63% fata de recordul din anul precedent. 2010 nu a fost un an mai bun intrucat investitiile straine s-au prabusit la 2,6 miliarde de euro, declinul fiind de 25%.

Estimarile pentru anul acesta indica o revenire a investitiilor straine spre nivelul din 2009, potrivit unei analize a Raiffeisen Bank Romania, care estimeaza un flux de investitii de 3,4 miliarde de euro in 2011. Guvernul si FMI prognozeaza petru acest an o crestere economica de 1,5% din PIB.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri