Investitorii straini care ar vrea sa vina cu bani in Romania sunt descurajati de impredictibilitatea fiscala de pe plan local, iar cei care deja au investit ar putea sa plece deoarece schimbarile de natura fiscala realizate peste noapte le dau peste cap planurile de business.

Un investitor strain are un plan de afaceri pe mai multi ani, spre deosebire de antreprenorii de pe plan local care sunt obisnuiti sa isi faca planul de business din mers. Romania este o piata atractiva pentru investitorii straini din punct de vedere al costurilor reduse cu forta de munca, dar impredictibilitatea fiscala ii determina, pe unii investitori, sa se uite catre alte tari.

“Impredictibilitatea fiscala descurajeaza potentialii investitori si ii poate alunga pe cei care un investit deja in Romania”, a declarat pentru Wall-Street Cristina Clujescu (foto dreapta), tax manager in cadrul Ernst&Young Romania.

De la inceputul anului 2010 si pana in prezent au fost publicate mai mult de 10 legi si ordonante care au completat sau modificat prevederile Codului Fiscal, mentioneaza Cristina Clujescu. De asemenea, in 2010, s-a modificat de doua ori sistemul de penalitati si dobanzi pentru intarzierea la plata obligatiilor fiscale.

Schimbarile numeroase si uneori neanuntate din timp sau publicate foarte tarziu decredibilizeaza sistemul fiscal romanesc si prejudiciaza mediul de afaceri”, a precizat tax managerul din cadrul Ernst&Young Romania. Cel mai bun exemplu in acest sens este cresterea cotei standard de TVA de la 19% la 24%, proces se s-a realizat aproape peste noapte.

Potentialii investitori nu pot construi un plan de afaceri pe termen mediu sau lung in Romania, nici chiar pe termen scurt, astfel ca multi dintre ei isi amana sau anuleaza planurile ce privesc piata locala.

Problema impredictibilitatii fiscale poate fi solutionata relativ usor, insa este nevoie de vointa. “Ar fi de dorit ca schimbarile asupra sistemului fiscal romanesc sa fie aprobate din timp (minim cu 2-3 luni inainte ca acestea sa intre in vigoare) printr-o singura modificare cu aplicabilitate pe de la inceputul anului urmator, pentru a le da timp contribuabililor sa se pregateasca corespunzator”, considera Cristina Clujescu.

Conform prevederilor corente din Codul Fiscal, acesta se poate modifica sau completa numai prin lege, promovata, de regula, cu 6 luni inainte de data intrarii in vigoare a acesteia. “Din pacate, in practica acest principiu nu prea este respectat”, a concluzionat Clujescu.

Numarul achizitiilor va urca: Clientii E&Y care au tintit preluarea unor afaceri si-au atins obiectivul

Clientii Ernst&Young au ales, in acest context, sa isi amane deciziile de investitii sau sa realizeze investitii mai mici. “Analizand conduita clientilor nostri, am observat amanarea deciziilor de investitii sau reconsiderarea nivelului acestora. In orice caz, clientii care au tintit preluarea unor afaceri au actionat in consecinta”, a explicat pentru wall-street.ro Vicentiu Ramniceanu (foto stanga), avocat in cadrul firmei de avocatura asociate cu Ernst&Young Romania, “E. Platis C. Bazilescu S.P.A.R.L.”.

El sustine ca oportunitatile de afaceri din Romania inca domina obstacolele generate de politica fiscala.

“Ne asteptam sa fim martorii mai multor achizitii de acum incolo, ale unor active neperformante, incluzand companii aflate in pragul insolventei, in care o infuzie de capital va fi de ajuns pentru a restabili echilibrul bugetar al acelei companii”, sustine avocatul Vicentiu Ramniceanu.

Doar in primele 8 luni din acest an au fost deschise circa 14.000 de dosare de insolventa. Aproximativ 30.000 de firme din cele 900.000 existente in Romania se afla in insolventa.

“In opinia noastra, fondurile de investitii se afla in cea mai buna pozitie pentru a actiona, desi aria lor de actiune este limitata la domenii specifice de interes”, concluzioneaza Ramniceanu. Piata globala de fuziuni si achizitii ar putea creste cu o treime in 2011, la cel mai inalt nivel de la debutul crizei financiare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri