În primul semestru din 2023 au fost acordate credite ipotecare în valoare de 2,54 de miliarde de euro, în creștere cu 10,2% comparativ cu perioada similară din 2022, dar piața a fost susținută de refinanțări, volumul creditelor noi fiind în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce arată scădere a cererii și interesului românilor, atât pentru achiziția de locuințe, cât și pentru credite noi din acest an.

Conform unui raport realizat de SVN Romania | Credit & Financial Solutions, compania de consultanță financiară și creditare ipotecară din cadrul companiei de consultanță imobiliară SVN Romania, refinanțările s-au ridicat la circa 25% din totalul creditelor ipotecare acordate în primele șase luni din 2023.

Dacă le excludem pe acestea, volumul total de credite ipotecare a scăzut cu aproximativ 15% față de primul semestru din 2022.

Aceste rezultate au fost înregistrate într-un context în care peste 59,5% dintre locuințele vândute în România în primul semestru din 2023 au fost cumpărate exclusiv din resurse proprii, fără a apela la o finanțare bancară, potrivit statisticilor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară sintetizate de SVN Romania.

Concomitent, procentul tranzacțiilor imobiliare încheiate prin credit ipotecar în primele șase luni din 2023 a fost de cel mult 40,5%, proporția fiind în realitate mai redusă, ținând cont că totalul ipotecile intabulate în perioada amintită include și creditele de consum cu ipotecă și refinanțările ipotecare. Procentul locuințelor cumpărate exclusiv din fonduri proprii în primul semestru din 2023 în București și Ilfov a fost de peste 52,5%.

”Piața ipotecară din România a trecut cu bine peste cea mai dificilă perioadă din ultimii ani, fără a se înregistra o creștere a ratei creditelor neperformante. Dobânzile, în special cele fixe, urmează deja o tendință de scădere, mai multe instituții financiare fiind într-o competiție acerbă pe segmentul de dobânzi fixe mai mici de 6%, ceea ce a dus la o revigorare a cererii. În plus, nivelurile actuale de dobânzi sunt mai mici decât valoarea IRCC, ceea ce denotă o încredere ridicată în evoluția pieței și a solvabilității generale a potențialilor clienți, iar următoarea perioadă va aduce noi scăderi de dobânzi”, a comentat Alexandru Rădulescu, managing partner SVN Romania | Credit & Financial Solutions.

SVN Romania | Credit & Financial Solutions a intermediat în 2022 acordarea unui volum de credite ipotecare care s-a ridicat la aproximativ 75 de milioane de euro.

Datele companiei arată că scăderea dobânzilor înregistrată pe segmentul celor fixe s-a tradus într-o reducere a ratei unui credit ipotecar de circa 10% în decursul primului semestru din 2023.

Care au fost cele mai bune credite din acest an

Cel mai bun produs din luna ianuarie avea o dobândă fixă pe cinci ani de 6,9%, transpusă printr-o rată lunară de 2.381 de lei pentru un credit ipotecar cu o valoare de 69.000 de euro pe 25 de ani (valoare imobil de 93.000 de euro), în timp ce cel mai bun produs al lunii iunie avea o dobândă fixă de 5,79% pe trei ani, cu o rată lunară de 2.147 de lei. SVN Romania | Credit & Financial Solutions a intermediat în proporție de 88,5% credite cu dobândă fixă în primele șase luni din acest an.

Coroborat, creșterea salariului mediu net la nivel național cu 15,7% la finalul primului semestru și stagnarea prețurilor a dus la o îmbunătățire a accesibilității contractării unui credit ipotecar, potrivit indexului de profil calculat de SVN Romania ca raport între rata achitată pentru cumpărarea unui imobil nou și salariul mediu net.

Astfel, rata medie pentru cumpărarea unui apartament nou cu două camere în București, cu o suprafață utilă de 50 de metri pătrați, reprezenta la finalul primului semestru aproximativ 58% din salariul mediu net la nivel național, în scădere de la 64% în ianuarie, potrivit indexului SVN. Calculele companiei arată că nivelul se va reduce la 55% în luna septembrie, similar cu cel înregistrat la începutul lui 2020.

Nivelul actual este de peste patru ori mai bun față de cel înregistrat 2008, când rata medie era de peste 2,5 ori mai ridicată comparativ cu salariul mediu net la nivel național. Raportat la veniturile medii înregistrate în București, rata medie reprezintă circa 45,5% din venitul mediu.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri