Românii țin peste 570 de miliarde de lei în depozite bancare, cu 57 de miliarde mai mult decât anul trecut, în ciuda faptului că dobânzile oferite de bănci au rămas real negative. Cu toate că dobânzile bancare nu acoperă încă rata inflației, românii cu banii în bancă sunt mai câștigați decât cei care își păstrează banii la saltea, având 65 de miliarde de lei ținuți în casă. Pentru suma de 10.000 de lei un român cu banii la bancă pierde 142 de lei anual din cauza inflației, mai puțin decât unul care alege să păstreze banii la saltea (pierzând 807 de lei).

Suma totală pe care o țin românii (persoane fizice + juridice) în visteria băncilor sub formă de depozite bancare întrecea suma de 572 de miliarde de lei, la finalul trimestrului trei al acestui an, conform datelor Fondului de Garantare al Depozitelor Bancare (FGDB). Raportat la anii trecuți, numărul banilor din bănci a crescut, în pofida dobânzilor bancare care nu au reușit să întreacă rata inflației.

În momentul de față, cel mai bun depozit bancar în lei pe 12 luni are o dobândă de 8,05% (înainte de impozitare). În ceea ce privește rata inflației, aceasta a ajuns în luna octombrie la 8,07%, de la 8,8% în septembrie. Chiar dacă valoarea actuală a celui mai bun depozit bancar este la un pas de furnică de rata inflație, trebuie luat în considerare că orice câștig dintr-un depozit bancar este impozitat cu 10%.

Mai puțin câștigați sunt românii care au decis să își păstreze sumele „la saltea”. Românii aveau cash peste 65 de miliarde de lei la finalul lui iunie 2023, cu 12% mai mult decât aveam la finalul verii trecute.

Cum pierzi mai puțin din ce îți mănâncă inflația: cu câți „bani reali” rămâi dacă îți păstrezi banii la bancă vs. saltea

Pentru a vedea evoluția valorii banilor pe o perioadă de un singur an, am calculat ce se întâmplă cu 10.000 de lei într-un depozit bancar, față de impactul saltelei asupra lor. Acest calcul este unul ipotetic, folosind valoarea inflației raportată de INS pentru luna octombrie 2023, însă specialiștii avertizează că impactul scumpirilor ne poate influența într-un mod diferit pe fiecare în parte.

În primul caz, pentru 10.000 de lei depuși în momentul de față într-un depozit bancar, vei câștiga, la finalul perioadei de maturitate o sumă de aproximativ 724 de lei, luând în calcul impozitul de 10% aplicat dobânzilor din depozite. Din suma 10.724 de lei obținută într-un an de zile, am scăzut câți bani îți mănâncă inflația, ajungând la o sumă de 9.858 de lei.

Astfel, cel mai bun din depozit bancar al momentului te face să pierzi prin inflație suma de 142 de lei. Acest calcul este unul ipotetic, raportându-ne doar la rata inflației pentru luna octombrie 2023, de 8,07%. Conform previziunilor Băncii Naționale, inflația va scădea pe parcursul anului viitor, așa că suma pe care o pierzi prin inflație ar putea să fie una mai mică. Pentru aceeași sumă, dar ținută în casă, inflația îți mănâncă 807 de lei.

Tip de păstrare a banilor Suma inițială Câți bani pierzi (în 12 luni) Bani reali* (12 luni)
Depozit bancar 10.000 de lei 142 de lei 9.858 de lei
Bani ținuți cash 10.000 de lei 807 de lei 9.193 de lei

*Acesta este suma care rămâne din 10.000 de lei după ce se scade impactul inflației.

Românii bogați dețin un sfert din suma totală a depozitelor populației

Românii înstăriți care își țin banii în depozite deţin 25% din volumul depozitelor acoperite, a declarat directorul general al Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare, Petre Tulin. Mai exact, 71.014 de persoane fizice au depozite bancare peste plafonul de acoperire de 100.000 de euro, arată statisticile FGDB.

Valoarea totală a depozitelor bancare care depășesc plafonul este de 77,6 miliarde de lei, reprezentând un sfert din totalul depozitelor bancare ale persoanelor fizice de 322 miliarde de lei. În ceea ce privește valoarea medie a unui depozit bancar, aceasta este destul de mică, conform șefului FGDB.

„Valoarea medie a unui depozit este foarte mică în România. Aproximativ 10.000 lei undeva, mai puţin de 10.000 lei. Şi într-adevăr avem un grad relativ ridicat de concentrare, în sensul că un număr relativ mic de deponenţi, 1% să spunem, din numărul total al deponenţilor persoane fizice deţine aproximativ 25% din valoarea totală, din volumul total al depozitelor acoperite. Această evoluţie se constată nu numai în România, în ţările, să spunem aşa, din regiunea noastră", a spus Petre Tulin.

Cine garantează pentru banii românilor din depozite

Băncile care oferă cele mai bune dobânzi la depozite în lei sunt jucători mai mici de pe piața românească: bulgarii de la tbi Bank și TechVentures Bank (fosta Bancă Comercială Feroviară). În acest fel, chiar dacă românilor le este mai comod să își deschidă un depozit la banca unde au deja cont, merită să arunce o privire și către celelalte oferte de pe piață. Majoritatea oamenilor care sunt suspicioși să depune sume mari de bani la o bancă mai mică se tem că aceasta este mai predispusă unui faliment.

Ei bine, românii pot să stea liniștiți în ceea ce privește sumele de bani din depozite, într-o anumită limită: toate băncile din România sunt obligate să participe la o schemă de garantare a depozitelor. Fondul de Garantare al Depozitelor Bancare (FGDB) este autoritatea care despăgubește deponenții din România în cazul în care o bancă intră în imposibilitatea de plată. În acest caz, dacă banca la care ai deschis un depozit ar da faliment, acest fond va despăgubii suma datorată, în limita sumei de 100.000 de euro.

În cadrul FDGB participă 23 de bănci comerciale din România și Banca Centrală Cooperatistă CREDITCOOP (Banca Centrală şi băncile cooperatiste afiliate). Lista cu băncile care participă la FDGB poate fi consultată și pe websiteul oficial FGDB, la acest LINK.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri